11.11.2022

Vuodessa on kaksi kuukautta, jolloin liikenteessä kolisee eniten – nyt on menossa rauhallinen aika

Kolari

Autoleasingyritys LeasePlanin vahinkotilastot kertovat, että vuodessa on kaksi kuukautta, jolloin kolisee eniten ja kolme kuukautta, jolloin autovahinkoja sattuu selvästi vähiten.

Autoleasingyritys LeasePlanin on tehnyt havainnon vahinkotilastoistaan. LeasePlanin tilastot kertovat, että vuodessa on kolme kuukautta, jolloin sattuu vähiten autovahinkoja. Nämä kuukaudet ovat loka-, marras- ja joulukuu.

Tilastoista käy ilmi myös selvä trendi – eniten tulee kolhuja tammikuussa ja toukokuussa. Viikonpäivistä arkipäivisin vahinkoja sattuu melko tasaisesti. Sunnuntai on odotetusti viikon turvallisin päivä.

LeasePlan on kerännyt vuosien ajan vahinkotilastoja siitä, milloin tapahtuu eniten henkilöautovahinkoja. Commercial Data Analyst Anton Holmström sanoo, että tilastoissa on selvä trendi, joka toistuu vuosien 2016 ja 2021 välisenä aikana.

– Loppuvuosi on syyskuusta alkaen joulukuun loppuun kaikista rauhallisinta aikaa, vaikka liukkaat kelit ovat juuri alkaneet. Tai ehkä juuri se tekee leasingautojen kuljettajista varovaisempia. Pyhien jälkeen tammikuussa taas henkilöautojen vahingot yleistyvät. Kun joulukuun vahinkolukema oli esimerkiksi vuosina 2016–2021 alimmillaan 7,09 prosenttia, oli tammikuussa määrä jo 9,50 prosenttia. Tammikuun lisäksi toukokuussa sattuu eniten vahinkoja, Holmström kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tammikuu noussut tilastoissa

Holmström ja Lease Planin Head of Insurance Mika Väisänen ovat huomanneet aikaisemminkin, että kuukausissa on eroja. Esimerkiksi kesäkuukaudet ovat yleisesti kevättalvea rauhallisempia. Yllätys molemmille oli kuitenkin se, että loppusyksyllä autovahinkojen määrä laskee selvästi.

– Yksi syy on varmasti se, että eteläiseen Suomeen kunnon talvi saapuu usein vasta alkuvuodesta ja autokantamme keskittyy Etelä-Suomeen. Joulukuussa pitkät pyhät vähentävät työmatkaliikennettä, mikä pudottaa vahinkojen määrää. Keväällä taas nopeudet kasvavat kesärajoitusten tullessa voimaan, mutta tiet voivat vielä olla paikoin jäisiä tai talven jäljiltä hiekkaisia ja routavaurioisia, Väisänen miettii.

Sunnuntaina rauhallisinta

Viikonpäivistä vahinkoja tapahtuu eniten arkipäivisin, jolloin erot jäävät suurimmillaan 0,7 prosenttiin. Tiistaina (15,74 %) ja torstaina (15,71 %) on eniten henkilöautovahinkoja, kun lauantaina hiljenee (12,44 %) ja sunnuntai on kaikista rauhallisin (9,93 %).

– Pakettiautojen puolella tilastot kertovat saman tuloksen viikonpäivien vertailussa. Viikonloppuisin valtaosa tuotantoautoista ei edes ole ajossa, mutta arkipäivissä ei ole vahinkotilastojen mukaan poikkeamia, Holmström toteaa.

LeasePlanin tilastot ovat vuosilta 2016–2021. Mukana ovat muun muassa törmäysvahingot liikenteessä ja pysäköintialueella, kaistanvaihdot, ojaanajot sekä eläinvahingot.

Lähde: LeasePlan

Luetuimmat