11.11.2021

Yksi Hyundai Nexo -vetyauto Suomeen – missä tankkausasema?

Yksi Hyundai Nexo -vetyauto Suomeen

Suomeen saatiin nyt ensimmäinen Hyundai Nexo -vetyauto. Tämä palauttaa pinnalle kysymykset tankkausverkoston kehityksestä.

Oulussa järjestettiin maanantaina 8.11. paneelikeskustelua sisältänyt Vetytalous kiihdytyskaistalla -tapahtuma. Samalla saatiin Suomeen virallisesti ensimmäinen Hyundai Nexo -vetyauto. Valtiovallan tervehdyksen tähän tapahtumaan toi Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Ensimmäisen Suomeen rekisteröidyn Hyundai Nexo -polttokennoauton on myynyt Hyundain Pohjois-Suomen valtuutettu myynti- ja huoltoketju Wetteri Oy. Auton on hankkinut käyttöönsä oululainen Skarta Group Oyj, jonka missiona on rakentaa puhdasta tulevaisuutta ja sen liiketoiminta muodostu päästötöntä teknologiaa hyödyntävien energiantuotannon ratkaisujen rakentamisesta sekä vaativista erikoisrakentamisen projekteista.

- On hienoa olla mukana edistämässä puhtaan energian autoilua yhdessä Skarta Groupin ja Hyundain kanssa. Tämä on historiallinen hetki koko Suomelle ja upeaa nähdä tällaista innovatiivista pelin avausta pohjoissuomalaiselta pörssiyhtiöltä, kommentoi Wetterin toimitusjohtaja Aarne Simula.

Yksi Hyundai Nexo -vetyauto Suomeen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyundai Nexo -vetyauto Suomeen

Hyundai Nexo on korealaisvalmistajalta jo toisen sukupolven SUV-korimallin polttokennokäyttöinen sähköauto, josta käytetään englanniksi lyhennettä FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). Moottori ehti ottaa kotimaassakin koeajotunnelmat Hyundain tuoreimman sukupolven vetyautosta, ennen kuin sellaista oli tänne edes rekisteröity.

Auton käyttövoimana on puhdas vety. Näin ollen polttokennoauton pakoputkesta tulee vain vesihöyryä. Nexon toimintamatka on 666 kilometriä WLTP-mittaustavan mukaan ja sen tankkaaminen vie vastaavan ajan kuin polttomoottoriauton tankkaaminen eli noin viisi minuuttia.

Sen sijaan matka tuolle tankkausasemalle saattaa viedä hieman kauemmin. Tiettävästi lähin vetyä tarjoava asema sijaitsee yhä Ruotsissa, vaikka uutisoimme jo maaliskuussa huhuja Suomen ensimmäisestä asemasta. Ehkä Skarta Groupin hankintapäätös vauhdittaa tankkausaseman tuomista.

– Haluamme vauhdittaa vetytalouden etenemistä Suomessa, tehdään se sitten vaikka auto kerrallaan. Haluamme siis osoittaa esimerkillämme, että vihreän vedyn teknologian kehittäminen, vedyn tuottaminen ja sen käyttöönotto niin liikenne- kuin teollisuuskäytössä on ensiarvoisen tärkeää koko Suomelle. Skarta kehittää ja toteuttaa muun muassa Vierivoima-konseptinsa mukaisia tuuli- ja aurinkovoimahankkeita, ja uusiutuvan energian käyttöön ja varastointiin kuuluvat saumattomasti erilaiset tulevaisuuden vetyratkaisut. Missä muodossa ja millä aikataululla vihreän vedyn käyttöönotto etenee, on vielä arvailujen varassa, mutta näemme vedyssä erinomaisia kasvumahdollisuuksia myös Skartan liiketoiminnalle, kommentoi Skarta Group Oyj:n toimitusjohtaja Tuomas Hirvonen.

Hyundai Nexo

Hyundai vetää vetyä

Hyundai Motor Group esitteli tulevien vuosien FCEV-suunnitelmansa Hydrogen Wave Forumissa, joka seurasi IAA Mobility 2021 -tapahtumaa syyskuussa 2021. Yhtiö kehittää parhaillaan kolmannen sukupolven polttokennojärjestelmäänsä.

Hyundai aikoo saavuttaa vuoteen 2025 mennessä yli 110 000 polttokennohenkilöauton ja raskaan liikenteen FCEV-ajoneuvon maailmanlaajuisen vuosimyynnin tason. Vetypolttokennojärjestelmien kehittäjänä, sarjatuottajana ja viejänä Hyundai aikoo toimittaa polttokennoratkaisuja kaikentyyppiselle kalustolle.

- Hyundain tavoitteena on nousta johtavaksi sähköisten voimalinjojen autonvalmistajaksi. Kyse ei ole valinnasta vedyn ja sähkön välillä, vaan siitä, että molemmat ovat käyttötarpeesta riippuen tulevaisuuden liikkumisen vaihtoehtoja, avaa Hyundai Motor Finlandin toimitusjohtaja Esa Kurikka valmistajan ja maahantuojan näkökulmaa.

Hyundai ilmoitti myös suunnitelmastaan ​​lisätä vetypohjaisten tuotteiden ja teknologioiden valikoimaa vuoteen 2040 mennessä vety-yhteiskuntaa varten. Yhtiö esitteli merkittävästi halvempia ja tilavuudeltaan pienempiä, seuraavan sukupolven 100 kilowatin ja 200 kilowatin polttokennojärjestelmiä, tulevaisuuden polttokennokäyttöisiä tuotekonsepteja, kuten polttokennoilla varustettuja ajoneuvoja hätäapu- ja pelastustehtäviin sekä Trailer Drone -konseptin. Viimeksi mainittu on vetykäyttöinen perävaunujärjestelmä, joka pystyy toimimaan täysin itsenäisesti.

Hyundai Motor Goup on linjannut useita kunnianhimoisia tavoitteita. Yhtiö suunnittelee olevansa ensimmäinen autovalmistaja, joka sähköistää kaikki hyötyajoneuvomallinsa joko polttokennojärjestelmällä tai akkusähköisellä voimansiirrolla vuoteen 2028 mennessä. Hyundai näkee, että vuonna 2030 polttokennoautoja on mahdollista saada akkusähköautoja vastaavalla hinnalla. Sen lisäksi, että polttokennojärjestelmiä sovelletaan kaikenlaiseen liikkumiseen, konserni aikoo tuoda teknologiaa yhteiskunnan muillekin osa-alueille, kuten esimerkiksi energiaratkaisuina koteihin, kiinteistöihin ja voimaloihin.

Kuvat: Hyundai, Henri Posa; Lähde: Hyundai

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat