21.5.2024 Matkailu Matkavinkki: Syötävä Helsinki -viikot – makuelämyksiä myös sunnuntaina Teksti Marko Jokela Kuva Moottorin arkisto Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Kauppahallien opastettujen ruokakierrosten lisäksi Syötävä Helsinki -viikot avaavat myös Torikortteleiden kesäterassin. Ruoka saa matkalle, mutta Helsinki jäänyt yöpymisissä kilpailijakaupungeista. Syötävä Helsinki -viikot 24.5.–16.6. tarkoittavat opastettuja ruokakierroksia Helsingin kauppahalleissa sekä Torikortteleiden kesäterassin avautumista kaupungin ytimessä Suurkirkon edustalla. Erityisesti Hakaniemen hallin avauduttua peruskorjauksen jälkeen, moni on kysellyt olisiko opastettuja hallikierroksia tarjolla. Hakaniemen kauppahallin, Vanhaan kauppahallin sekä Hietalahden kauppahallin vahvuuksien varaan käsikirjoitettujen ruokakierrosten opastukset toteuttajana on Helsinki Oppaat ry. Ruoka- ja juomaelämyksiä on sekin, että teemaviikkojen kunniaksi useat helsinkiläisravintolat avaavat ovensa poikkeuksellisesti myös sunnuntaina ja maanantaina. Viikot tarjoavat sadan ruoka- ja juomatapahtuman kattauksen, joka tarkoittaa muun muassa erikoisannoksia ja teemallisia menuja, festivaaleja ja brunsseja, sekä työpajoja ja ruokakierroksia. Helsingissä on monia laadukkaita kahvipaahtimoita, pienpanimoita ja tislaamoja. Juotava Helsinki kahviloineen ja baareineen on esimerkki yhdestä Syötävä Helsinki -kokonaisuudesta. Ruokatapahtumista lisää täältä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Ruoka aina osa matkailua Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva on vakuuttunut, että kaupunki tarjoaa jo nyt maailmanluokan elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoille. – Haluamme olla tulevaisuudessakin kestävä ja monipuolinen ruokakaupunki, johon tullaan kaukaakin, Rinkineva linjaa. Matkailupäällikkö Nina Vesterinen tuo puolestaan esiin sen, kuinka tärkeä ja erottamaton osa ruokaelämys on matkailua. – Ruokailu on ainut asia, jonka Helsinkiin tuleva matkailija tekee satavarmasti, kaikki muu on sattumanvaraista. Vesterinen muistuttaa, että Helsingissä toimii yli 3 000 ravintolaa, kahvilaa, baaria, joissa riittää enemmän valinnanvaraa, kuin moni kaupunkilainen, saati ulkomailta tuleva matkailija on mieltänyt. – Meillä on kauppahalleja, leipomoita, ruokaretkiä, kahviloita, fine diningia, lähiluonnosta kerättyjä marjoja ja katuruokaa, joiden varaan elämykset rakentuvat. Michelin-tähtisäihkettä Pohjoismaiset Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Helsingissä. Merkkitapahtuma on nivelletty osaksi syötävä Helsinki -teemaviikkoja. MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaala järjestetään Savoy-teatterissa maanantaina 27.5. kello 16–20. Sinne eivät kuitenkaan pääse kuin kutsuvieraat, mutta kaikelle kansalle on järjestetty mahdollisuus seurata suorana Michelin tähtien julkistustilaisuutta kisakatsomossa Senaatintorilla. Pysyykö Helsinki matkailukelkassa? Matkailupäällikkö Nina Vesterinen arvioi, että Helsingin maine korkealaatuisena gastronomisena kaupunkina on kasvussa ja kansainvälinenkin näkyvyys nousussa. Matkailullisesti näkyvyyden nousua tarvitaankin, sillä tuoreessa vertailussa Kööpenhaminan, Tukholman, Hampurin ja Oslon kanssa Helsinki ei pärjännyt mitenkään erinomaisesti. Kööpenhamina on suosituin vertailussa mukana olevista kohteista ulkomaalaisten keskuudessa. Ero muihin on kasvanut koronapandemian jälkeisinä vuosina. Kööpenhaminassa ja Oslossa ulkomaalaisten yöpymiset ovat ohittaneet vuoden 2019 tason. Helsingissä toipuminen pandemiasta on ollut hitainta. Vuonna 2023 yöpymisten määrä oli 78 prosenttia vuoden 2019 yöpymisistä. Edellä kuvatut tulokset ilmenevät Helsingin Matkailusäätiön Visitory Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Merkittävä tulonlähde Matkailu on Helsingille merkittävä tulonlähde ja ulkomaalaisten matkailijavirtojen houkuttelu ensiarvoista. Tutkimuksen mukaan matkailutulosta noin 30 % on seurausta ulkomaalaisten matkailijoiden Helsingissä tapahtuvasta kuluttamisesta. ”Tällöin voidaan arvioida, että vuonna 2022 ulkomaalaisista matkailijoista tuli suoraa matkailutuloa 400 miljoonaa euroa ja ulkomaalaisten matkailun kokonaisvaikutukset olivat noin 600 miljoonaa euroa”, kiteyttää tutkimus. Puhdasta lähiruokaa Fazerin Chef de Cuisine Tapio Bergström nostaa matkailullisena valttinamme esiin suomalaisen lähiruoan ja elintarviketurvallisuuden. – Suomalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, rohkeaa innovointia ja jatkuvaa uudistumista, mikä tekee meistä erottuvan ruokakohteen. Suomalainen ruokakulttuuri saa inspiraationsa luonnosta ja neljän vuodenajan tarjoamista paikallisista sesonkiraaka-aineista. Bergströmin mukaan Suomessa voi luottaa siihen, että ruoka on aitoa ja turvallista. Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala on samalla kannalla kotimaisen ruuan puhtauden ja laadun suhteen. – Ne ovat jo itsessään merkittäviä kilpailuetuja. Helsingin on mahdollista nousta kansainvälisesti arvostetuksi ruokakaupungiksi, kun yhdistämme nämä elementit innovatiivisesti ja kestävästi. Tämä edellyttää yhteistyötä koko ruokaketjussa, alkaen tuottajista aina kuluttajiin asti. Tiittalan mukaan ravintolassa tarjotun ruuan tehtävä on tuottaa elämyksiä. Yhdeksi valteistamme hän nostaa puhtaat järvet ja mainiot järvikalat. Lue lisää Kaikki artikkelit 15.6.2024 Matkailu Tukholman salatussa saaristossa 14.6.2024 Päivän kuva Päivän kuva: Aasian kiehtovat valot 12.6.2024 Testit Vertailu: Kattoteltta kyytiin ja retkelle 11.6.2024 Matkailu Kesäristeily Helsingistä Gotlantiin: lähikohteita Huvikummun hengessä 10.6.2024 Päivän kuva Päivän kuva: kolmas silta Aasiaan – keskellä ei oikeastaan mitään 4.6.2024 Matkailu Matkavinkki: Burgerien ystävät valtaavat Helsingin kesäkuussa 2.6.2024 Matkailu Suomen suurin petikeskittymä lentoaseman kupeeseen 31.5.2024 Matkailu Portugalin sisämaan salatut helmet 28.5.2024 Matkailu Maailman pohjoisin Michelin-ravintola Suomeen! Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 16.6.2024 Käytetyt autot Traficom-katsastus: 15-vuotiaiden kärjessä Ford Fusion, seuraavat sijat Toyotan ylivoimaa 17.6.2024 Yleinen Käytetyt erikoisuudet: Lada Niva loi uuden maasturiluokan 16.6.2024 Ulkomaanmatkailu Päivän kuva: Saksa on… lihaisa maa 17.6.2024 Ajoneuvot Aikakauden loppu eri merkityksissä - kaikkien aikojen viimeinen Jaguar F-Type on tässä 16.6.2024 Autoilu Autoliitto: nopeusrajoitusten laskemisen sijaan tiet saatava kuntoon! 11.6.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Pappa-Tunturi 13.6.2024 Käytetyt autot Traficom-katsastus: kymmenvuotiaissa parhaina kaksi Hondan automallia 16.6.2024 Käytetyt autot Traficom-katsastus: 15-vuotiaiden kärjessä Ford Fusion, seuraavat sijat Toyotan ylivoimaa 11.6.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz S124:n arvosana kiillotuksen jälkeen 7- 10.6.2024 Ajoneuvot Jopa kahden vuoden odotus on päättynyt - sähköjätti Volvo EX90 vihdoin tuotannossa 19.5.2024 Yleinen Liikenteen verotus muuttuu – lisälasku uhkaa kaikkia 25.5.2024 Kysy Autoista Kysy autoista: saako jarrullista perävaunua vetää tyhjänä, jos ei ole BE-korttia? 3.6.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Volvo Amazon - vain kesäisin ajettu 11.6.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Pappa-Tunturi 20.5.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Boss Hoss BHC-3 LS - kun maailman suurinkaan ei riitä