10.6.2024

Päivän kuva: kolmas silta Aasiaan – keskellä ei oikeastaan mitään

Kuva Aake Kinnunen
Päivän kuva Istanbul silta

Bosporinsalmi on luonteva paikka silloille, mutta turkkilaiset uskovat siltojen suhteen määrän sijasta kokoon.

Istanbulin laitamilla kulkee Yavuz Sultan Selimin silta, eli Rohkean Selim I:n silta näin vapaasti käännettynä. Sillan lempinimi on "kolmas silta Bosporinsalmen yli", sillä se on, ehkäpä arvasittekin, kolmas silta Bosporinsalmen yli.

Moottoritie Otoyol 7:n eli pohjoisen Marmaran moottoritien osana oleva silta valmistui 2016 verraten lyhyen rakennusprosessin jälkeen. Kahdeksan kaistan ja kaksien kiskojen silta on yhdistelmä riippusillan ja vinoköysisillan rakenteita. Sillan suunnittelusta ja rakenteesta vastasi geneveläinen insinööritoimisto.

Lopputuloksena on yhteensä 2 164 metriä pitkä silta, joka on viidenneksi korkein maailmassa. Jänneväli on 1 408 metriä, mikä riittää sijalle 13. riippusiltojen maailmanrankingissa.

Sillan rakentaminen aiheutti melkoisen keskustelun, sillä rakennusalueesta valtaosa oli luonnonaluetta, jolla on tuntuva rooli myös Istanbulin alueen vesihuollossa. Kolmannen sillan roolistakin oli puhuttu vuosikymmeniä. Esimerkiksi Yavuz Sultan Selimin avajaisissakin puhunut presidentti Recep Tayyip Erdoǧan oli vastustanut voimakkaasti Istanbulin kolmatta siltaa vielä ollessaan kaupungin pormestari 1990-luvun puolivälissä.

Sillan nimi on viittaus sulttaani Selim I:n valtakauteen 1512–1520. Hän sai lempinimen Yavuz, rohkea, sillä kahdeksan vuoden sulttaanikautensa aikana hän vaatimattomasti tuplasi Osmanien valtakunnan koon, mestautti seitsemän suurvisiiriään (vastaa pääministeriä) ja julisti itsensä jopa kalifiksi.

Ja vaikka silta on noin 15 kilometriä Istanbulin keskustan ulkopuolella, voi sen nähdä erityisesti yöllä helposti kirkkaanpunaisen yövalaistuksen ansiosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat