17.6.2024

Aikakauden loppu eri merkityksissä – kaikkien aikojen viimeinen Jaguar F-Type on tässä

Kuva Jaguar

Täydellinen ajoitus: viimeinen F-Type rullasi ulos Castle Bromwichin tehtaalta tasan 50 vuotta viimeisen E-Typen valmistuspäivän jälkeen. Nyt tunnelmat ovat vieläkin lopullisemmat kuin 50 vuotta sitten.

Brittiläisen autonvalmistuksen historia on hyvin pitkä ja vaiherikas. Siihen kuuluu sekä huteja että hittejä. Jaguar F-Type on kuulunut tällä asteikolla kaikkien aikojen suurimpiin hitteihin. Nyt, noin 11 vuoden jälkeen viimeinen F-Type on valmistettu, ja samalla nykytiedon valossa päättyy melkoinen aikakausi itse Jaguarin, mutta samalla myös brittiläisen autoteollisuuden ja ylipäätään urheiluautojen historiassa. Tämä vihreä ja avokattoinen F-Type vaikuttaisi nimittäin olevan kaikkien aikojen viimeinen polttomoottorinen Jaguar-urheiluauto. Sukulinja takana on pitkä, perinteikäs ja menestyksekäs.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Osaksi Jaguar Heritage Collectionia, täynnä symboliikkaa

13. kesäkuuta 1974 valmistettiin viimeinen Jaguar E-Type, ja nyt 50 vuotta myöhemmin, jäähyväisten perinteiselle Jaguar-urheiluautolle ollessa vieläkin lopullisemmat, lopun haluttiin olevan mahdollisimman symbolinen. Juuri siksi F-Typen tuotannon lopetuspäivä ajoitettiin kolmanteentoista kesäkuuta vuonna 2024. Vaikka tuotantolinjat menivätkin F-Typen osalta kiinni, on jo valmistettuja autoja Jaguarin mukaan saatavilla ensi vuoden alkuun saakka.

E-Typejä valmistettiin aikoinaan yhteensä 72 528 kappaletta, joten F-Type pääsi henkistä edeltäjäänsä reilut 15 000 kappaletta pidemmälle, tämän viimeisen yksilön ollessa 87 731:s F-Type.

Avokattoinen F-Type tuli markkinoille vuonna 2013, ja kovakattoinen puolestaan vuonna 2014. Tässä ovat molempien korimallien viimeiset yksilöt, avokattoisen ollessa siis se kaikkien aikojen viimeinen F-Type.

Vihoviimeinen F-Type oli avokattoinen mustalla kangaskatolla, varustettu 5,0-litraisella V8:lla, viimeistelty Giola Green -ulkovärillä ja verhoiltu sisätilan osalta Tan Windsor -nahalla. Samansävyistä nahkaa käytettiin muuten myös 50 vuotta sitten kaikkien aikojen viimeisen E-Typen sisustassa.

F-Typeistä viimeinen, aika hitonmoisen suuri pala Jaguarin historiaa, päätyi täysin itseoikeutetusti osaksi Jaguar Heritage Collection -kokoelmaa Gaydonissa. Kuten tiedämme, Jaguar on haudannut kahta vaille koko nykymallistonsa tämän alkukesän aikana. Näin samaiseen kokoelmaan on viety myös viimeiset esimerkit XE:stä, XF:stä ja XF Sportbrakesta, ehkäpä viimeisestä farmarimallisesta Jaguarista koskaan.

Jaguar valmistautuu nyt historiansa seuraavaan, täyssähköiseen lukuun. Alkajaisiksi ensi vuonna luvassa pitäisi olla sähköinen neliovinen grand tourer.

Lähde: Jaguar

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat