10.6.2024

Jopa kahden vuoden odotus on päättynyt – sähköjätti Volvo EX90 vihdoin tuotannossa

Kuva Volvo

Volvo EX90 on kärsinyt käynnistymisvaikeuksista. Nyt nuo ongelmat on selätetty ja ensimmäinen EX90 on rullannut ulos tuotantolinjalta.

Volvo XC90:n sähköinen seuraaja EX90 on kärsinyt käynnistymisvaikeuksista, jotka ovat puolestaan johtuneet ohjelmistoon liittyvistä bugeista. Nyt nuo ongelmat on mitä ilmeisimmin selätetty, sillä ensimmäinen sarjatuotantoinen EX90, ulkoväriltään näköjään Denim Blue, on rullannut ulos tuotantolinjalta Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa.

EX90 haluaa jatkaa samalla linjalla kuin XC90 vuodesta 2002 lähtien, eli suorastaan loistavalla turvallisuuskulttuurilla. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa XC90 on tituleerattu maan turvallisimmaksi autoksi, ja esimerkiksi erään vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen perusteella kukaan ei ollut kuollut XC90:n kyydissä kuningaskunnassa, jossa autoa oli tuohon mennessä myyty noin 55 000 kappaletta. EX90 jatkaa tämän turvallisuushistorian vaalimista suurella määrällä aktiivisia turvavarusteita, eikä niistä vähimpänä LiDAR -tutkajärjestelmällä.

Tässä monimutkaisessa turvateknologiassa olikin päällimmäinen syy ohjelmistosta johtuvaan viivästykseen auton tuotantoon saattamisessa. Kokonaan uudelle rakenteelle luodun auton toimintavarmuudessa ei haluttu jättää asioita sattuman varaan. EX90:n ensiesittely tapahtui marraskuussa 2022. Heinäkuussa 2023 EX30:n pressitilaisuudessa tuotannon alkua uumoiltiin vuoden 2024 alkuun.

Nyt kun tuotanto vihdoin alkoi, ollaan lähemmäs vuoden 2024 puolivälissä, ja menee vielä aikaa ennen kuin ensimmäiset autot saavuttavat asiakkaat. Odotus on siis venymässä jopa lähes kaksivuotiseksi.

Suomessa 7-paikkaisen ja lähes 3 000-kiloisen jättimaasturin hinnat alkavat 97 150 eurosta, jolla saa 111 kilowattitunnin akuston sekä 300 kilowattia ja 770 newtonmetriä kehittävän kaksimoottorisen sähkövoimalinjan.

Lähteet: Volvo, Driving.co.uk

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat