28.7.2024

Menivätkö Celestiq ja Ciel suunnittelupöydällä sekaisin? – Cadillac Sollei on upea enne amerikkalaisen luksusavoauton paluusta

Kuva Cadillac

Cadillac Sollei'ta voisi luonnehtia kahden enemmän tai vähemmän saavutettavissa olevan unelman risteytykseksi.

Cadillac on julkistanut nelipaikkaisen, täyssähköisen ultraluksusauton konseptin, joka näyttää itsessään varsin valmiilta. Nyt siis liikutaan heittämällä luokassa Rolls-Royce Spectre, tosin siis avokattoisena. Konseptin muodossa jotain vastaavaa on nähty myös Mercedes-Maybachin kaltaisilta toimijoilta, mutta ainakaan yhtään sitä ja Rollssia lähempää maan pintaa ei Sollei'lle kannata vastineita etsiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perustana Celestiq

Cadillac Sollei'n mallinimi on sulautuma kahdesta sanasta. "Sol" merkitsee aurinkoa, ja loppuosa tulee sanasta "leisure", vapaa-aika. Cadillac on toteuttanut konseptin toissa vuonna esitellyn neliovisen Celestiq -loistoauton pohjalle. Ensisijaisesti Sollei onkin kaksiovinen ja avokattoinen tulkinta Celestiqistä.

Cadillac Celestiq on pitkälti yli viisi metriä pitkä käsintehty loistoauto. Kaikkien aikojen ylellisin ja kallein Cadillac on myös olemukseltaan täysin ennennäkemätön. Hyvin modernin, jopa futuristisen näköisessä Celestiqissä on inspiroiduttu erityisesti 30- ja 50-luvuilta, Cadillac V16:sta sekä vuoden 1957 Eldorado Broughamista, josta Celestiq on saanut etusiipeensä ensi kertaa sitten 50-luvun lopun Cadillacin historiallisen ”Goddess” -symbolin.

Suorituskykyäkin yli 300 000 dollarilla saa. Kaksimoottorisen Celestiqin huipputeho on 600 hevosvoimaa, -vääntö väkevät 880 newtonmetriä, toimintamatka 483 kilometriä ja kiihtyvyys nollasta sataan ainoastaan 3,8 sekuntia, kun puhutaan siis varmaankin lähemmäs 3 tonnia painavasta autosta.

Pikkulintu tietää laulaa, että vauraat asiakkaat ovat ottaneet Celestiqin hyvin vastaan, ja kysyntää rajoitetusti valmistettavalle ultraluksussähköautolle riittää.

Taustalla kummittelee Ciel

Konseptina Sollei perustuu siis Celestiqiin, mutta sen taustalla piilee henkinen edeltäjä reilun kymmenen vuoden takaa. Cadillaceihin yhtään perehtyneet lukijat todennäköisesti muistavat Ciel -konseptiauton vuodelta 2011.

Cielissä - joka on muuten ranskaa ja tarkoittaa taivasta - oli Sollei'n tavoin kyse nelipaikkaisesta sekä myös neliovisesta luksusavoautosta, varsin modernilla voimalinjalla. Muun muassa Ariel Atomista tunnetuksi tulleen brittimuotoilija Niki Smartin luomassa konseptissa oli nimittäin 3,6-litraisen kaksoisturbo-V6:n parina litiumioniakusto ja sähkömoottori. Moinen ei ollut vuonna 2011 suinkaan arkipäivää.

Moni Cadillac-fani, ja miksei ylipäätään autofani, olisi todellakin halunnut Cadillac Cielin tuotantoon. Näin ei koskaan käynyt, vaikka Cadillacin tiedettiin asiaa vakavasti harkinneen vielä parisen vuotta konseptin lanseerauksen jälkeen. Vaikka Cadillac Ciel ei koskaan tuotantoon tullutkaan, elokuvadebyyttinsä se sai. Cielillä on näkyvä autorooli Doug Ellinin ohjaamassa komediaelokuvassa Entourage vuodelta 2015.

Sollei'sta voisi siis olla Cielin manttelinperijäksi, jolla olisi potentiaalia viedä homma ihan sinne maaliin asti. Celestiq ja Sollei ovat juuri sitä mitä Cadillac on jo pitkään tarvinnut. Monet ovat ajatelleet Cadillacin malliston olleen jo pitkään luksusmerkiksi liian lähellä muuta GM-tarjontaa, ja selkeä lippulaivamalli on Cadillacilta myös puuttunut. Uuden ultraluksuspäädyn myötä asia on selvästi korjaantumaan päin.

Herkkyyttä ja luovuutta

Konseptina Cadillac Sollei'n yksi tarkoitus on demonstroida Cadillacin ultraluksuspäädyn räätälöintikykyä, ja suorastaan leikitellä sillä. General Motorsin Global Technical Centerissä, Michiganin Warrenissa valmistetaan vuosittain käsityönä rajoitettu määrä Celestiqejä, ja erityistekijöistä johtuen auto voidaan räätälöidä varsin pitkälle asiakkaiden toiveiden mukaiseksi. Mahdollisesti tulevaisuudessa myös tämänkaltainen avoauto on mahdollinen.

Sollei'n kori on käsin maalattu Manila Cream -sävyllä, joka debytoi Cadillacilla alun perin jo vuonna 1957.

Teknisessä mielessä Sollei ei ole vaatinut jättimäisiä ponnisteluja, sillä kuten kuvastakin näkyy, Sollei on hyvin läheistä sukua Celestiqille, jakaen samat perusmitat sekä Ultium-alustalle rakentuvan voimalinjan. Eniten muutoksia on akseleiden välissä, johon Cadillac on taikonut kummallekin puolelle kahden oven sijaan yhden, jättimäisen oven. Niin, ja kovan katon on tietenkin korvannut kankainen. Myös A-pilari on erilainen, ja tuulilasin reunat ovat alumiiniset.

Sollei'n sisätilat ovat upea sekoitus nahkaa ja puuta mitä parhaimmalla käsityön tasolla. Kuten Celestiqistäkin, myös täältä löytyy 3D-tulostettuja osia. Ajo tai matkustaminen potentiaalisella tuotantomallisella ja rahalla ostettavalla Sollei'lla ei varmasti olisi arkiajoa, eikä kovin pitkää vapaa-ajan matka-ajoakaan. Sen sijaan se olisi nautiskelua aurinkoisena päivänä, kenties shampanjalasin kera.

Auton varustuksesta päätellen matkustaminen Sollei'lla olisi myös lintubongausta. Sollei'n varustuksesta löytyy nimittäin neljä 3D-tulostettua lintupilliä, joilla voi houkutella siivekkäitä paikalle. Eikä siinä vielä kaikki, matkustajille on olemassa myös mitä hienoin nahkakantinen lintukirja, jossa on käsin maalattuja kuvia eri lintulajeista. Paperilla on tilaa myös omille lintupiirroksille, jotka voi raapustaa ykköslaatuisella värikynäsetillä.

Näin somalla tavalla Cadillac näyttää meille herkän puolensa.

Lähde: Cadillac

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat