24.6.2022

Cadillac avaa lähitulevaisuuttaan: luvassa edustustason sähköauto Celestiq ja Le Mans -kilpuri kaupan päälle

Celestiqissä on historian siipien havinaa, itse asiassa aivan kirjaimellisesti. Project GTP Hypercar puolestaan tuo Cadillacin takaisin Le Mansiin 20 vuoden tauon jälkeen.

General Motorsin ja koko Amerikan lippulaivamerkki on väläyttänyt ensimmäiset kuvat tulevasta edustusautostaan, Celestiqistä, joka seuraa Lyriq-katumaasturin jalanjäljissä täyssähköisenä. Vielä tässä vaiheessa kyse on useista yksityiskohtakuvista, niin sanotuista tiisereistä. Cadillac käyttää heinäkuun lopussa enemmälti paljastettavasta konseptistaan nimitystä "Celestiq Show Car".

Celestiq on Lyriqin tavoin mukana palauttamassa "oikeat" nimet takaisin Cadillacin mallinimistöön. Tällä hetkellä ainoastaan Escalade kantaa varsinaista mallinimeä, muiden sulautuessa mallistologiikkaan kirjain-numeroyhdistelmillä. Celestiq ja Lyriq osoittavat myös, että tuleva, alati sähköistyvä mallisto yhtenäistetään nimen lopun Q-kirjaimella. Celestiq on johdettu englannin sanasta "celestial", joka tarkoittaa "taivaallista".

Tulevaan lippulaivasedaniin on investoitu 81 miljoonaa dollaria. Sen valmistus tulee tapahtumaan General Motorsin vuonna 1956 perustetussa Global Technical Centerissä Michiganin Warrenissa. Cadillacin mukaan loistoauto on käsintehty, ja siinä käytetään enemmän 3D-tulostettuja osia, kuin missään muussa konsernin tuotteessa tähän asti. Celestiqin pohjalla tulee olemaan GM:n Ultium-perusrakenne, joka on konsernin nykyisten ja tulevien, sekä myös joidenkin Hondan ja Acuran tulevien sähköautojen perusta.

Yksityiskohtakuva etusiivestä paljastaa, että "Goddess" on suvainnut palata Cadillaciin 63 vuoden tauon jälkeen.

Historian siipien havinaa on todellakin etusiivessä, johon on upotettu Cadillacin kauan kadoksissa ollut "Goddess". Konepelliltä etusiipeen siirretty alkuperäinen Cadillac-symboli on nähty viimeksi yli 60 vuotta sitten, vuoden 1959 Eldorado Broughamissa. Aikakapselista on niin ikään löytynyt slogan "Standard of the World". Paljon muita yksityiskohtia ei vielä tässä vaiheessa paljasteta, mutta mainituista mielenkiintoisimpiin kuuluu panoraamalasikatto, jonka himmennyksen/läpäisevyyden voi jokainen matkustaja säätää omalle paikalleen sopivaksi.

Celestiq tulee olemaan todellinen loistoauto, mistä kertoo myös sen ennakoitu, jopa yli 200 000 dollarin hinta. Celestiqiä odotetaan paljastettavaksi jo piakkoin, tuotantoon puolestaan vuoden 2024 tienoilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Project GTP Hypercar palauttaa Cadillacin touringin huipulle

Celestiqin kanssa hyvin erihenkinen uutinen oli Project GTP Hypercar. Ulkonäkönsä vuoksi välittömästi Batmobiliin yhdistetty hyperauto on Cadillac Designin, Cadillac Racingin sekä Dallaran yhteistyön tulos. Sen on tarkoitus ulkonäöllään ilmentää myös Cadillacin tuotantoautojen uutta ilmettä, josta tähän mennessä tärkein esimerkki on näillä hetkillä tuotantoon etenevä Lyriq.

GTP Hypercarin ratatestit aloitetaan jo kesällä, ja auto tulikastautuu ensimmäisessä kilpailussaan ensi vuoden Rolex 24 -kisassa Daytonan speedwaylla, jota seuraa useampi muukin osallistuminen eritasoisiin koitoksiin. Kisakalenterin kruununa häämöttää vuoden 2023 Le Mansin 24 tunnin ajo, johon Cadillac amerikkalaisvalmistajana vie suojattinsa ensi kertaa 20 vuoteen.

Dallaran valmistaman korin uumenista GTP Hypercarissa paljastuu upouusi, 5,5-litrainen V8-voimanlähde, joka yhdistyy LMDh -hybridijärjestelmään. Tällä reseptillä Cadillac sitoutuu entistä enemmän urheilullisten autojen kehitykseen, josta tämänhetkiset huippuesimerkit ovat V-sarjan Blackwingit.

Lähteet: Cadillac, Fox News Kuvat: Cadillac Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat