Skoda Vision E

Ajoneuvot Uutinen 29.3.2017

Škoda paljastaa sähköistä tulevaisuutta: Tulossa ladattava Superb-hybridi ja näyttävä Vision E -sähköauto

Škoda Vision E on vielä tutkielma, mutta vuoteen 2025 mennessä Škoda lupaa esitellä peräti viisi täyssähköautoa eri kokoluokkiin.

Škodan tähtää vahvaan asemaan sähköautoissa ja autonomisessa ajamisessa ja panostus sinne on nyt vahva. Polttomoottoriautojen rinnalle tulevat sähköautot ovat valmistajalleen elintärkeitä, jotta saavutetaan uusille autoille asetetut hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen vähentämistavoitteet.

Sähköautot tulevat muuttamaan uusien autojen markkinoita paljon ja nopeasti. Vuoden 2016 tilastojen mukaan sähköautojen osuus Euroopan uusien autojen myynnistä on nyt 0,75 prosenttia. Jo vuonna 2020 osuuden arvioidaan olevan kahdeksan prosenttia ja vuonna 2025 peräti 25 prosenttia.

Škoda Superb PHEV avaa pelin

Ensimmäinen askel Škodan sähköistymistä on pistokkeesta ladattava Škoda Superb vuonna 2019. Jo vuonna 2020 myyntiin tulee Škodan ensimmäinen täyssähköauto. Se varmasti erottuu mallistossa myös ulkonäöllään, mutta ei liikaa. Asiakkaiden on kyettävä omaksumaan uudenlainen autoilu, joten Škodalla, kuten muillakin valmistajilla, mietitään tarkkaan, miten perinteiset autoilun arvot mukavuudesta, suorituskyvystä ja tavaratilan riittävyydestä siirretään sähköisen autoilun aikakaudelle.

Pitkälle automatisoidussa sähköautossa voidaan luopua paljosta. Siksi myös Škoda Vision E näyttää paljaalta ja erilaiselta. Ulkopuolella suurin muutos on keulassa. Etugrilli voi väistyä ja tilalle tulee tässä tapauksessa hyvin voimakkaasti viirumaisia valoja korostava keulan muotoilu. Myös sisätiloissa aukeaa suunnittelijan taivas, kun lattiapinta on tasainen, eikä edes polkimia tarvita.

Nähtäväksi jää, miten pitkälle ensimmäisen täyssähköisen Škodan suunnittelussa lopulta mennään, mutta tutkielma lupaa paljon.

Škoda Vision E yltää jopa 500 kilometrin matkalle

Shanghain autonäyttelyssä huhtikuun lopulla yleisölle ensi kertaa esiteltävä Škoda Vision E on viisiovien coupe, joka taittaa matkaa yhdellä litiumakkujen latauksella jopa 500 kilometriä.

Skoda Vision E

Pituutta mallilla on 4,6 metriä, leveyttä 1,9 ja korkeutta 1,5 metriä. Suunnitelmissa se näyttää ainakin toistaiseksi sisältä erittäin avaralta. Istuimet on sijoiteltu väljästi ja tavaratila on hulppea. Laaja tasainen lattia antaa mahdollisuuden myös muunneltavuuteen.

Suorituskyky on myös vakuuttava. Tehoa luvataan 300 hevosvoimaa (225 kW) ja huippunopeudeksi kerrotaan 180 kilometriä tunnissa.

Kaikki neljä pyörää vetävät, mutta vetotapa etu- ja takapyörien välillä mukautuu ajotilanteiden mukaan.

Škoda Vision E vapauttaa kuljettajan

Skoda Vision E

Paljon puhuttu autonominen ajaminen on tämänkin tutkielman keskiössä. Škoda Vision E kykenee suoriutumaan ilman kuljettajaa liikenneruuhkissa, ajamaan moottoritiellä, pysymään kaistoilla tai toimimaan esimerkiksi pysäköinnissä aktiivisesti vapaa paikan etsinnästä pysäköintiin ja parkkiruudusta poistumiseen.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat