Hyundai Ioniq 5 mattamaalipinnan pesu

Ajoneuvot Autonhoito Hyundai Ioniq 5 Käyttötesti 19.4.2022

Hyundai Ioniq 5 – Näin mattamaalipinnan pesu hoituu oikein

Pysymme poissa konepesusta käyttötestiautomme kanssa. Mattamaalipinnan pesu vaatii tietoa, mutta vaikeaa se ei varsinaisesti ole.

Harjapesuun mattamaalipintaista autoa ei tule koskaan ajaa. Tämän meille opetti viimeistään harmaalla mattavärillä maalattu Moottorin käyttötestiauto, täyssähköinen Hyundai Ioniq 5, jonka pesuohjeissa toimenpide kielletään. Mattamaalipinnan pesu ei ole sinällään vaikeaa, mutta useita pieniä asioita on muistettava huomioida.

Kerromme kuinka pesusta suoriutuu kunnialla mattamaalipintaa vahingoittamatta. Rumasti näkyvät ongelmat eivät välttämättä ilmene kerralla, vaan kerääntyvät väärien pesutapojen myötä vähän kerrallaan.

Autonpesu

Mattamaalipintojen yleistyessä aiheesta tulee lopulta arkipäivää. Olemme kuitenkin vielä siirtymävaiheessa, jossa tieto ei ole laaja-alaisesti käytössä. On aika ottaa opiksi.

Kerroimme jo aiemmin juttusarjassa, mitä mattamaalipinta käytännössä tarkoittaa. Tuo johdanto on syytä lukea pesuohjeiden taustojen ymmärtämiseksi, sillä emme lähde nyt kertaamaan kaikkea.

Hyundai Ioniq 5 likainen pinta esipesuaine

Mattamaalipinnan pesu

Ohjeissamme viitataan useisiin Moottorin Autonhoitojuttusarjassa esiteltyihin ohjenuoriin. Mattamaalipinnan pesu ei välttämättä juuri poikkea tavallisen pinnan hellävaraisesta käsinpesusta, mutta tiettyjen asioiden merkitys korostuu entisestään.

Mattamaalipintaa ei parane naarmuttaa edes mikrotasolla millään tavoin, sillä virheen korjaaminen on käytännössä mahdotonta. Perinteisen maalipinnan voi sentään aina kiillottaa, kunhan naarmu ei ole turhan syvä.

Hyundai Ioniq 5 pesuaineen huuhtelu

Tämä tietenkin korostaa esipesun merkitystä vielä entisestään – mikäli se ylipäätään on mahdollista. Olemme jo neuvoneet oikeat esipesumenetelmät otsikolla ”Esipesu on auton pesun tärkein vaihe” emmekä liioitelleet yhtään. Esipesulla pyritään huuhtomaan mahdollisimman paljon likaa auton pinnalta ennen kuin pintaan kosketaan millään välineellä.

Esipesuaineiden suhteen soveltuvuutta mattapinnoille tuntuu olevan yllättävän vaikea löytää, mutta oman suosikkinsa osalta kysymyksen voi toki itse esittää suoraan maahantuojalle tai valmistajalle. Esimerkiksi Moottorin testaama Auto Finesse Citrus Power on valmistajansa mukaan soveltuva tuote mattamaalipinnan esipesuun.

Fure Shampoo – autonpesuaine

Esipesun jälkeistä huuhtelua seuraa luonnollisesti käsinpesu. Tähänkin löytyy ohjeet Moottorin Autonhoitojuttusarjasta, mutta nyt on käytettävä mattashampoota tai tämänkaltaiselle pinnalle soveltuvaa tuotetta. Esimerkkinä käyttämämme kotimaisen Furen Autoshampoo kuuluu näistä jälkimmäiseen ryhmään ja soveltuvuudesta kerrotaan heidän verkkosivuillaan.

Kahden ämpärin ja pehmeän pesuvälineen hyödyntäminen on jälleen tavallistakin maalipintaa tärkeämpää hennoimmankin mikronaarmun minimoimiseksi. Samoin kuivauksessa kannattaa käyttää tuuheaa mikrokuituliinaa ja välttää hankaamista, kuten olemme pesuohjeissa neuvoneet.

Pesukinnas ja ämpäri

Tämä jättää vielä vaikeammat tahrat pintaan. Hyundai neuvoo hyödyntämään joko alkoholin ja tislatun veden sekoitusta tai pienpoistoaineita.

Näiden osalta kannattaa kostuttaa pehmeä mikrokuituliina ja jättää se tahran päälle pehmittämään ongelmakohtaa. Kaikki niin sanotut vahausliinat ja talouspaperit on syytä pitää poissa mattamaalipinnalta. Tahra on saatava irtoamaan ilman hurjaa hankaamista, jotta maalipinta ei naarmuunnu.

Hyundai Ioniq 5 mattamaalipinta puhdas

Mattamaalipinnan suojaaminen

Myös mattamaalipinnan suojaaminen on oma taiteenlajinsa. Mitkään perinteiset vahat ja kiillokkeet eivät missään nimessä sovellu mattamaalipinnalle.

Hyundai Ioniq 5 mattamaalipinnan pesu ja puhdas mattamaalipinta

Mattamaalipinnoille on tarjolla omia suojatuotteita, jotka eivät lisää kiiltoa eivätkä sisällä mitään pintaa hiovia tai mikronaarmuja hetkellisesti peittäviä ainesosia. Tavallisesti nämä on nimetty hyvin selkeästi esimerkiksi sanalla ”matte”, jolla englanniksi mattapintaan viitataan.

Mattamaalipinnan suojaaminen on aihealueena erittäin laaja erilaisine tuotteineen ja käyttötekniikoineen. Siitä riittäisi tarinaa ihan omaan juttuunsa. Ehkä palaamme erikseen sen pariin vielä joskus.

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat