13.5.2020

Jopa Toyotan ”mene ja näe” -filosofia on kovilla koronan kanssa – Akio Toyoda: ”harkitsemme uudelleen”

Toyotan mene ja näe -filosofia Akio Toyoda

Corolla vastaan korona on johtanut siihen, että jopa perinteikäs japanilaisvalmistaja arvioi palkittua tuotantojärjestelmäänsä uudelleen. Toimitusjohtaja Akio Toyoda haluaakin keskittyä tuotantotapojen kehittämiseen.

Toyotan toimitusjohtaja Akio Toyoda ei juuri esittelyjä kaipaa. 64-vuotias perheyhtiön kasvatti on tuonut japanilaiskonsernin johtoon inhmillisyyttä, roppakaupalla hymyä sekä aitoa rakkautta ajamista kohtaan. Maailmalla jylläävä COVID-19-viruspandemia on kuitenkin vaikuttanut myös aurinkoisen autopomon mielenlaatuun.

Toyotan tehtaiden lukuisista työtapaideoista on kirjoitettu uskomaton määrä liikejohtamisen oppaita. Eräs useimmin mainittuja toyotaismeja on "Genchi-Genbutsu", joka kääntyy osapuilleen "mene ja näe". Fraasilla viitataan ajatukseen, että ongelmat ratkeavat parhaiten ja nopeiten tutkimalla niitä paikan päällä. Ei kovin monimutkaista, mutta ilmeisen tehokasta.

– Me tarkastelemme nyt "Genchi-Genbutsun" olettamuksia uudelleen, kiteytti Toyoda perheyhtiönsä tulosjulkistuksen yhteydessä. Muiden autovalmistajien tavoin Toyota arvioi, että kuluvan vuosituloksen voitossa nähtäneen jopa 80 prosentin lovi koronaviruspandemiasta johtuen. Tehtaat ja autokaupat ovat kiinni, ja kuluttajat ovat ymmärrettävästi varovaisia vaikeassa työtilanteessa.

Toyoda jatkoi, että on edelleen tärkeää nähdä ongelma omin silmin, mutta ilmeisimmin harmaan sävyt löytyvät ajasta ja paikasta. Viruspandemia muistuttaa Toyodan mukaan, että ehkä ei pitäisi koko aikaa matkustaa voidakseen osallistua kokouksiin. Toimitusjohtaja itse käyttää 30 prosenttia vähemmän aikaa palavereissä, ja kokouksiin liittyvät paperityöt ovat vähentyneet puoleen.

– Tähän saakka tapaamani työntekijät valmistelivat materiaaleja, tai sitten joku muu valmisteli ne, ja sitten käytimme viikon tai kaksi vanhaa tietoa keskusteluissa. Nyt voin vain aloittaa videokokouksen ilman materiaaleja ja ratkaista ongelmia heti ja siltä paikalta, Toyoda kommentoi.

Japanissa kasvotusten järjestettävät palaverit ja paperiset asiakirjat ovat pitäneet arvonsa reilusti länsimaita paremmin. Nyt kulttuuriin odotetaan muutosta. Jopa virallisten dokumenttien hanko-nimileimasimet ovat kärsineet arvonalennuksen ihmisten työskennellessä enemmän etänä. Japanilaisten työtapojen muutospaine on tosin ollut havaittavissa jo ennen koronaviruspandemiaa, johtuen sekä teknisestä kehityksestä että vanhan väestörakenteen aiheuttamasta työvoimapulasta.

Vaikka säästynyt työaika kuluukin ilmeisimmin 87-vuotiaan autotehtaan tulevaisuutta visioidessa, ei Toyoda ole kuitenkaan valmis luopumaan "Genchi-Genbutsusta". "Mene ja näe" on yksi palkitun Toyota Production Systemin 13 teesistä. Hänen mukaansa on tärkeää keskittyä ajatuksen kantavaan ideaan: täytyy olla fiksumpi siinä, milloin ongelmat näkee henkilökohtaisesti ja milloin ne voi ratkaista etänä. Toyoda peräänkuuluttaa myös tietoa, joka on valmiina esitetyn tiedon ulkopuolista. Ja toimitusjohtaja ei ole valmis tinkimään siitä, että anteeksi pyydetään kasvotusten, silloin kun se on kriittistä.

– Meidän täytyy olla rohkeita sen suhteen, mitkä tavat täytyy lopettaa, ja mitkä tavat meidän täytyy muuttaa, Toyoda kiteytti.

Lähde: Automotive News Kuva: Toyota Teksti: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat