Koeajo: BMW X3 – lataushybridi kerää tutun tekniikan katumaasturin kuoriin
Täyssähköinen BMW iX3 on tarkoitus saada markkinoille tämän vuoden puolella, mutta sitä ennen tutustumme BMW X3 xDrive 30e -lataushybridiin. Hyvää: ajettavuus, alkaen-hinta. Huonoa: toimintamatka, lataus.
BMW X3 xDrive 30e:n voimalinja on muodostettu kaksilitraisesta 184 hevosvoiman bensiinimoottorista sekä kahdeksanalueisen Steptronic-vaihteiston yhteen sijoitetusta 109 hv:n sähkömoottorista. Samankaltainen resepti on käytössä myös BMW 330e -mallissa. Aiemmin tänä vuonna koeajamamme X5-lataushybridi-isoveljen parhaimpiin puoliin kuului iso, 20,9 kilowattitunnin kapasiteetin tarjoava ajoakku. Sen voimin kookkaampi kaupunkimaasturi liikkui hyvinkin 60 kilometrin verran pelkän sähkön turvin.
Pienempi pienemmällä akulla
X3 xDrive 30e:ssä akun kapasiteetiksi kerrotaan 12 kWh, josta käytössä on vajaat 11 kWh. Täysin sähköiseksi toimintamatkaksi ilmoitetaan yli 40 km, mutta todellisuudessa lukema jää tästä yleensä 10 kilometrin päähän, eli noin puoleen X5:n saavuttamasta.
X3 ei siis ole perinyt pitkää toimintamatkaa hintavammasta mallista, mutta voimalinjan huonoin puoli toki valuu myös mallistossa alaspäin. Kyse on latausajasta. Auto latautuu parhaillaan 3,7 kilowatin teholla, jolloin tyhjä akku on varautunut täyteen aikaisintaan kolmessa ja puolessa tunnissa. Kauppalataajien kannattaa siis suosia pitkiä shoppailureissuja. Suko-pistokkeesta täyden toimintamatkan saa käyttöön viidessä tunnissa ja 45 minuutissa.
Pääsääntöisesti moottoriteitä työmatkaansa liikkuville negatiivista on lisäksi hybridivoimalinjan toimimattomuus yli 110 km/h -nopeudessa, mikä on BMW-konsernin tuotteille tyypillistä. Ladattu sähkö ei suinkaan jää tässäkään tilanteessa hyödyntämättä, mutta tällöin auto täytyy asettaa täyssähkötilaan, jonka maksiminopeus on 135 km/h.
Ei ylimääräisiä heikkouksia
Vertailu eri segmentin X5:een on toisaalta X3 xDrive 30e:n kannalta epäreilua, sillä tekniikka ei tuo autoon heikkouksia. Takaistuimen alle sijoitettu akku ei rokota tavaratilaa lainkaan, ja matkustaminen on yhtä miellyttävää kuin sähköttömässäkin mallissa. Nelivetoisen bensiinimallin hinta alkaa edullisimmillaan vain neljä tuhatta euroa lataushybridiä alempaa – tehoeroa jää sähköistetyn hyväksi murskaavat 80 kW.
Pienemmällä autolla pärjäävälle X3 xDrive 30e on siis erinomainen vaihtoehto, etenkin jos työmatka, tai jopa päivittäiset ajotarpeet, mahtuvat 30 kilometrin tuntumaan ja kotilataus on vaihtoehto. Akun tuoma massa ei juurikaan tunnu ajossa heikentävällä tavalla, eli jousitus ja ohjaus toimivat normaalisti.
Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen