Koeajo: Dacia Jogger – Avaruuden säästöpakkaus seitsemälle
Dacia Jogger yhdistää muutaman tilamallin tehtäviä yhden mallinimen alle. Ainakin kuutiohinta on ainakin kohdallaan. Hyvää: tilat, muunneltavuus, kuutiohinta. Huonoa: automaattiversion odottelu, vaatimaton Euro NCAP.
Tilaihmeet Lodgy ja Logan MCV tekivät tilaa romanialaismerkin mallistossa ja tilalle saapui Dacia Jogger. Crossover-tyylillä Jogger on saatu näyttämään raikkaalta, mutta pinnan alla tärkeintä on sisätila, käytettiin sitä tavaroiden tai matkustajien kuljettamiseen. Seikkailumuovit lupaavat sen, mitä 20 senttimetrin maavaralla voidaan lunastaa.

Takavalot ja nykytrendin mukaan erilliskirjaimilla kirjoitettu merkki luovat tiettyjä mielleyhtymiä.
Avaruusseikkailu 2022
Dacia Joggerin omat taustat juontavat hiljattain uudistuneeseen Sandero Stepwayhin. Yksinkertaistettuna Jogger onkin Sandero Stepwayn farmarimalli komealla 2,9 metrin akselivälillä. Viisipaikkaisena Joggerissa onkin kookas 708 litran tavaratila. Pituutta tilalla on 1,1 metriä jo ennen istuinten kaatamista.
Todellinen taikatemppu tässä segmentissä on kuitenkin seitsemänpaikkaisuuden tarjoaminen noin 1 000 euron lisähinnalla. Tavaratila toki kutistuu 160 litraan kolmannen penkkirivin ollessa käytössä (565 litraa käännettynä), mutta istuimilla on yllättävän hyvät tilat jopa keskimittaiselle aikuiselle. Kulku kolmosriville tapahtuu parhaiten kippaamala keskirivin istuimet. 2000-luvun taitteen tila-autobuumin hengessä kolmannen rivin istuimet voi myös nostaa autosta pois yksitellen.

Keskirivi liikkuu 40/60-jaolla, oli kyse selkänojan kaatamisesta tai istuimen kippaamisesta jalkatilaan. Kulkuaukko kolmosriville on tuolloin hyvä.
Yhdessä keskirivin istuinten selkänojan kaatamisen tai istuimen kippaamisen kanssa Dacia Jogger mukautuu erilaisiin kuljetustarpeisiin erittäin hyvin. Joggerissa on myös mahdollisuus vetokoukulle (jarrullinen massa 1 200 kg) ja kattokaiteet voi Comfort-tasosta alkaen kääntää kattotelineeksi mukana tulevalla työkalulla.
Sukunäköä rakenteissa
Muilta osin Dacia Jogger on tuttu kaikille, jotka ovat tutustuneet Sanderon tuoreimpaan painokseen. Perusrakenne on Renault-allianssin käyttämä CMF-B. Voimalinjaversiona on alkuvaiheessa ahdettu TCe 110 -bensiinimoottori perusvarman kuusivaihteisen manuaalin kanssa. Myöhemmin mallistoon liittyy esimerkiksi Clio E-techistä tuttua hybriditekniikkaa hyödyntävä vaihtoehto, joka on samalla malliston automaattivaihteinen versio. Kyseessä on samalla Dacian ensimmäinen hybridi.
Dacia Jogger liikkuu kiitettävästi tyhjällä kuormalla, mutta litraisen moottorin voimavarat voivat olla koetuksella kovin kuormattuna. Toisaalta tyhjänä myös kulutuslukemat pysyvät alle kuudessa litrassa maantiepainotteisessa ajossa, mikä ei ole huono suoritus. Alustan perusluonne on daciamaiseen tapaan pehmeä, eli auto elää tilanteen mukana. Sähköinen käsijarru on erikoinen varuste Joggerissa, sillä auto ei kytke jarrua pysäköitäessä itse, mutta valittaa sen kytkemättömyydestä.
Ohjaamon perusilme on tuttu Sandero Stepwaystä kangassomisteita myöten. Tietoviihdejärjestelmä on konstailematon, mutta hoitaa perustehtävät riittävästi. Toisaalta Dacian älypuhelinteline taipuu jopa kokkaampien puhelinten tarpeisiin.
Joggerin Euro NCAP -tulos on yksi tähti, sillä autossa ei ole irroitettavien kolmosrivin istuimien takia turvavyömuistuttimia kaikille paikoille. Perusrakenteiltaan auto on identtinen kahden tähden Sandero Stepwayn kanssa.
Perusvarustelun voi valita kolmesta varustetasosta ja lisävarustelistalla on muutamia mukavuusvarustepaketteja. Malliston hinnat alkavat viisipaikkaisen Essentialin 18 999 eurosta ja seitsemänpaikkaiseen versioon pääsee käsiksi 19 999 eurolla, eli yhden istumapaikan hinnaksi muodostuu reilut 2 850 euroa.
Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen