DS 3 Crossback E-Tense

Ajoneuvot Koeajo 6.11.2019

Koeajo: DS 3 Crossback E-Tense – mukavasti ja tyylikkäästi sähköllä

Jos sähköinen Peugeot 208 tuntuu liian tavalliselta, samasta perheestä löytyy myös stailatumpi kaupunkikulkija. Hyvää: ohjaamo tyyli, pehmeä voimalinja, hiljaisuus. Huonoa: hieman energiasyöppö voimalinja, korin keinahtelut, ohjaamon ergonomia.

Sähköauto on parhaimmillaan kaupungissa. Taajamien ajosykli jatkuvine pysähdyksineen ja liikkeellelähtöineen on kuin tehty sähkömoottorille. Sähkömoottorin voima ja tuon voiman välitön saatavuus sekä sähkömoottorin hyötysuhde ja hiljaisuus tekevät sähköautolla kaupungissa ajamisesta mukavampaa kuin polttomoottorilla pörräämisen. Bonuksena pakoputkesta ei tule lainkaan päästöjä, mikä pitää meidän kaikkien hengitysilman puhtaampana.

Siksi luulisi olevan loogista, että autokannan sähköistäminen aloitetaan sellaisista autoista, jotka on kuin tehty kaupunkiliikenteeseen – siis pienemmistä autoista. Valitettavasti vain autoteollisuuden lait puhuvat tätä vastaan. Sähköautojen kehittäminen on kallista, joten useamman valmistajien kannalta tekeminen kannattaa aloittaa sieltä, mistä saa parhaan katteen – siis isoista ja ylellisistä autoista. Onneksi pienemmissä ja kompakteissa vaihtoehdoissa riittää myös jo tarjontaa.

Tuttu uutuusvoimalinja

DS 3 Crossback E-Tense

Uutena vaihtoehtona ensi vuoden alussa sähkösoppaa saapuu hämmentämään DS 3 Crossback E-Tense. Kyseessä on pieni 4,12 metriä pitkä katumaasturi, jonka ohjaamossa näkyy ja tuntuu ranskalainen tyylikkyys. Auto on periaatteessa sama kuin tavallinen DS 3 Crossback, mutta pohjalevyyn on pakattu 50 kilowattitunnin akusto, ja keulalla oleva moottori syö nyt bensan sijasta virtaa. Voimalinjapaketti on sama kuin Peugeot e-208:ssa ja Opel Corsa-e:ssä.

DS 3 Crossbackissa akuston luvataan riittävän 320 kilometrin ajomatkaan. Se on enemmän kuin riittävästi arkiajeluihin. Myös pidemmät matkat taittuvat, sillä 1- ja 3-vaihelatauksen (7,4 ja 11 kW) lisäksi tarjolla on myös pikalataus (100 kW). Pikalatauksella akusto on 80 prosentin latingissa puolessa tunnissa, eli laskennallisesti pääkaupunkiseudulta pääsee Ouluun yhdellä lounastauolla ja yhdellä kahvitauolla – kunhan pika-asemia vain saadaan lisää.

DS 3 Crossback E-Tense

Mitä se kuluttaa?

Ensimmäisellä koeajolenkillä Ranskassa ajoimme autossa yksin noin 200 kilometriä ja hyvin taloudellista ajotapaa noudattaen; muiden liikkeitä ennakoiden, jalan kokonaan kaasupolkimelta aina tilaisuuden tullen nostaen sekä jarrutusenergian talteenottoa mahdollisimman tehokkaasti hyödyntäen. Käytössä on tosin vain kaksi asentoa: auton vapaasti rullaamaan laskevampi ja hyvin tehostettu talteenotto. Valinta tapahtuu vaihdekepiltä, rattivalitsimia ei ole.

Saimme ensilenkin kulutukseksi ajotietokoneen mukaan 15,4 kWh sadalla kilometrillä. Ihan pihi ei PSA:n sähköinen voimalinja siis ole. Jarrutusenergian tehokkaampi talteenottokin kävi pelittämään kunnolla vasta reilun 50 kilometrin ajon jälkeen, kun akun varaus oli hieman tippunut. Kulutus oli kuitenkin melko hyvin linjassa tehtaan ilmoittaman WLTP-ajomatkan kanssa. Sähkö-DS:n lähin kilpailija on Hyundai Kona Electric, jolla on melko helppo päästä 11-alkuisiin kulutuslukemiin.

DS 3 Crossback E-Tense

Toisen päivän 100 kilometrin ajolenkillä meitä oli autossa kaksi ja kollega ajoi normaalisti lähes polttomoottorin tapaan. Kulutus oli nyt lähemmäs 19 kWh/100 km. Toimintamatka oli siis hyvin polttomoottorin tapaan ajettaessa vielä yli 250 kilometriä. Virtaa vain kuluu. Saas nähdä, tuleeko sähköautoihin joskus joku energiatehokkuusarvo kodinkoneiden tapaan.

Keinahtelua

Muuten ajosta voi sanoa, että E-Tensen jousitus on ranskalainen mukavuuspainotteinen, joskin napakaksi säädetty iskunvaimennus tuntuu kuskin takamuksessa terävien saumakohtien tai kaivonkansien yli ajettaessa. Massaa on kannettavana kolmisen sataa kiloa enemmän kuin jos keulalla olisi polttomoottori. Sähköversion omamassa on 1 525 kiloa. Painopiste on alhaalla, mutta korin korkeudesta ja lyhyydestä johtuen e-DS keinahtelee mutkissa selvästi.

DS 3 Crossback E-Tense

Tehon puolesta 100 kilowattia riittää mainiosti, etenkin kun maksimivääntö on hyvän dieselin luokkaa eli 260 Nm. Tehoa on myös tarjolla eri tavoilla ajotilasta riippuen. Ekoasetuksella maksimiteho on rajoitettu lukemaan 60 kW, normaalimoodissa tehoa on 80 kW ja vasta sportilla löytyy täydet 100 kW. Ajoimme ensilenkillä melkein ainoastaan ekotilaa käyttäen, eikä moottori tuntunut alimittaiselta edes polveilevalla maantiellä. Moottoritielle voi suositella normaaliasetusta, ellei halua sitten lukkiutua kokonaan oikealle kaistalle ekoilemaan.

Matkustusmukavuuden kannalta korvia hivelee E-Tensen hiljaisuus. Radiosta ei tarvitse soittaa pehmeää jazzia liian suurella volyymillä. Myös voimalinjan toiminta miellyttää. Voima ei tule kaasupoljin pohjaan tallattaessa esiin jyrkän väkivaltaisesti vaan pehmeästi. Kaikki tämä korostaa auton premium-luonnetta.

DS 3 Crossback E-Tense

Tyyliä tilaa enemmän

Tilojen puolesta etumatkustajat nauttivat olostaan, ja etenkin tyylitietoiset viihtyvät DS:n maukkaasti verhoillussa kabiinissa. Vaalealla nahalla ja kankaalla verhoiltu koeajoauton ohjaamo on kuin karkki. Hankala pitää puhtaana, mutta se tuskin cityihmisiä liikaa rassaa. Tummempaakin vaihtoehtoa on toki tarjolla, ja tavallisen nahan lisäksi sport-varusteiden mukana tulee alcantara-pintaa.

Takapenkillä on puolestaan aikuisille ahdasta. Tavaratila on sen sijaan auton kokoon nähden toimiva 350 litraa. Isompien tavaroiden lastaaminen syvään poteroon vaatii vain lihaksia. Ja koska akusto on siis sijoitettu pohjalevyyn etu- ja takaistuimien väliin, se ei syö lainkaan litroja tavaratilasta.

Noin 300 kilometrin ajolenkin jälkeen sähkö-DS jätti itsestään positiivisen kuvan; itse asiassa niin positiivisen, että se pani minut miettimään. Olisiko koko DS-brändin esittely kannattanut aloittaa vasta tästä mallista – ja olisiko koko DS-brändi kannattunut valjastaa pelkästään sähköä voimalinjassaan kuljettaviin autoihin: siis täyssähköautoihin ja ladattaviin hybrideihin?

DS 3 Crossback E-Tense

Suomessa DS 3 Crossback E-Tensen hinnat alkavat 41 391 eurosta, jolloin kyseessä on So Chic -varusteinen auto. Koeajamamme ja ylellisemmin varusteltu Grand Chic maksaa 45 496 euroa. Ilmaista ei sähköautoilu siis ole, mutta hintaero bensaversioon jää sentään alle kymppitonniin. Tosin myös hintaero Peugeot 208:n ja Opel Corsan sähköversioihin jäänee melkoiseksi. Mutta jos tyylikkyys ja persoonallisuus ovat autonvalinnassa etusijalla, DS 3 Crossback puolustanee paikkaansa erinomaisesti.

DS 3 Crossback E-Tense

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli

Valmistajalta: DS

Kaikki koeajot

Uusimmat