Ajoneuvot Koeajo Sähköautot 21.5.2023
Koeajo: Jeep Avenger – Ei mikään Marvelin jatko-osa
Euroopassa eurooppalaisille suunniteltu Jeep Avenger on erikoinen tapaus. Etuvetoinen täyssähköinen Jeep rinnastuu ehkä helposti muihin Stellantiksen sähköautoihin, mutta oma identiteetti on vahva. Hyvää: tyyli, kyvykkyys luokassaan. Huonoa: nelivedon odottelu.
Stellantiksen bränditalli on laaja ja kattava. Jeep on ehkä eräs vahvimmista, mutta kestävätkö seikkailumerkin mielikuvat etuvetoisen sähköauton? Jännittävästi vastaus kyllä, sillä Jeep Avenger on paitsi hyvin perusteltu myös sisarmalleistaan erottuva.
Euroopassa eurooppalaisille suunniteltu Jeep Avenger lähestyy kompaktin sähköauton haastetta omista lähtökohdistaan. Etuvetoisuus ei ole Jeepille uutta, sillä noin 80% kokonsa puolesta samoille haminoille osuvan Renegaden ostajista valitsi jo etuvedon nelivedon sijasta. Myös Avenger saa nelivedon seuraavassa aallossa.
Jeep toteuttaa kuitenkin tehtäväänsä sillä, että se haluaa olla luokkansa pätevin. Niinpä 20° lähestymiskulma ja ylityskulma sekä 32° jättökulma ovat nipin napin nelimetriselle Avengerille hyvät. Kiitos kuuluu lyhyille etu- ja takaylityksille, jotka vaativat E-CMP2-perusrakenteen törmäysrakenteiden uudelleensuunnittelun. Yhteisistä luista huolimatta Jeep suunnitteli Avengeriin yli 600 omaa komponenttia.
Samalla maavaraa on kasvatettu sisarmalleihin verrattuna ja 209 mm ei ole hassumpi saavutus. Pohjaa suojaa aerodynaaminen suojalevy, joka tarjoaa samalla suojaa akulle. Ilmanvastuskerroin 0,33 ei ole älyttömän hyvä, mutta muutokset huomioiden ei erityisen huonokaan. Avengerin etuna on myös sen pieni otsapinta-ala.
Avenger on tehty samalla yllättävään rymyämiseen. Mustat puskurit on tarkoituksella tuotu uloimmiksi pisteiksi korissa, jotta ne aidosti ovat ottamassa nirhaumat vastaan, oli kyse korvesta tai Kouvolasta. Samalla niiden korjauskustannukset ovat maltilliset korinvärisiin tyylihelmoihin verrattuna.
Väripaletti on kirkas ja kulmikashenkinen muotoilu viittaa Jeepin erilaisiin malleihin. Keulalla on uusi aerodynaaminen versio seitsemänlovisesta keulamaskista ja takavalojen idea on lainattu jerry-kannusta.
Tuttu käsikirjoitus
Sisustassa tietyt jeeppimäisyydet jatkuvat. Keskitunnelin säilytyslokeron kansi on taittuva ja magneeteilla varustettu ja kojelaudassa on pieni kumipohjalla varustettu tavarahylly. Tuulilasin reunassa näkyy pieni yllätys, joita voi bongata myös esimerkiksi takaluukun sisäpuolelta.
Ergonomia on rakennettu yllättävän painikevoittoiseksi nykymittapuulla. Ohjauspyörän painikkeiden lisäksi nappeja löytyy ajosuunnan valitsemiseen, ilmastoinnille ja muille perustoiminnoille. Monimutkaisemmat toiminnot on sijoitettu 10,25-tuumaisen tietoviihdejärjestelmän kosketusnäytön uumeniin, jossa ideat ovat sekoitus aiempia PSA:n ja FCA:n järjestelmiä. Jos varustetaso riittää, on digimittaristokin 10,25-tuumainen.
Avengerin istuimet ovat tavallisen hyvät edessä. Takana tilaa ei ole älyttömästi, mutta kohtuullisesti auton ulkomitat ja lattiaan sijoitettu akku huomioiden. Tavaratilaa on 296 litraa ja erilaisia säilytyslokeroita on yhteensä 34 litraa.
Thorin vasara
Sähköjen suhteen Jeepin uutuus on tuttua Stellantista. 54 kilowattitunnin akkupaketti ja 115 kilowatin sähkömoottori kertovat Avengerin olevan päivitettyjen sisarmallien tasolla. 0–100 km/h kiihydyts tapahtuu 9,0 sekunnissa, joten suorituskyky on arkiajoon riittävää.
Lataksen huipputeho on 100 kW CCS:llä ja Type 2 kellottaa 11 kW asiointiladatessa. Latausajathan riippuvat siitä, paljonko ladataan, mutta tehdas ilmoittaa 20-80% latauksen ajaksi 24 minuuttia ja vastaavasti pahimmillaan 0–100% lataus sukosta vie kolmisenkymmentä tuntia.
Toimintamatka on noin 400 kilometriä yhdistetyllä WLTP-syklillä, ja WLTP-kulutus on 15,4 kWh/100 km, joten molemmissa Avenger on yllättävän lähellä sisarmallejaan. Lämpöpumppu on vakiovaruste.
Ajettavuuden suhteen Jeep Avenger on napakan kontrolloitu, sillä auton massan hallitsemiseksi alusta on suunniteltu tiukemmaksi. Korin sivuttaisliikkeitä on vähennetty 20%, pituuskallistusta 18% ja keinahtelua 12% verrattuna auton tietyillä markkina-alueilla myytäviin polttomoottorimalleihin verrattuna. Turhat keinahtelut onkin saatu pois, mutta auto ei ole toivottoman kova töyssyissä tai rikkinäisellä pinnalla. Ohjaus on sisarmallien tapaan enimmäkseen harmiton, mutta poljinten kalibrointi on asteikon paremmasta päästä.
Pian ensi-illassa
Vuoden Autoksi Euroopassa valittu Jeep Avenger esittäytyy positiivisesti. Ajatustasolla Peugeot e-2008:n tai Opel Mokka-e:n Jeep-versio kuulostaa hengettömältä markkinoinnilta. Jeep haluaa kuitenkin kasvattaa osuuttaan Euroopassa ja se on saanut Stellantiksen sisällä vapautta tehdä tarvitsemiaan muutoksia yhteisiin peruspalikoihin.
Jeep Avenger saapuu Suomeen vielä tänä kesänä ja aikataulu tarkentunee lähiviikkoina.
Tarjolla on Euroopassa neljä varustetasoa: Avenger, Longitude+, Altitude+ sekä Summit+. Muualla Euroopassa auton hinnoittelu on 40 000 euron molemmin puolin varustelusta riippuen, mitä voinee pitää jonkinlaisena osviittana myös maatamme ajatellen.
Jos videoupotus ei näy, voit muuttaa evästeasetuksiasi antamalla hyväksynnän Markkinointi-evästeille ”Muuta hyväksyntääsi” -linkistä.
Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen