Skoda Kodiaq 4x4 Style DSG koeajo

Ajoneuvot Koeajo 3.7.2022

Koeajo: Skoda Kodiaq tarjoaa paljon hyviä ominaisuuksia samassa paketissa

Skoda haluaa korostaa uudistuneen Kodiaqin offroad-ilmettä. Skoda Kodiaq tarjoaa runsaasti hyviä ominaisuuksia yhdessä ja samassa paketissa. Hyvää: Tilat, 7-paikkaisuus, ajettavuus, alustan toimivuus. Huonoa: Voimalinjan viipyily, hieman ryhditön kuljettajan ergonomia.

Skoda Kodiaq on tullut siihen ikään, nelivuotiaaksi eli elinkaarensa puoliväliin, että sille tehtiin kasvojen kohotus.

Skoda Kodiaq 4x4 Style DSG koeajo

Kun Kodiaq runsas neljä vuotta sitten tuli markkinoille, katumaasturit olivat vielä in. Neljän vuoden aikana maailmassa ja sitä myötä myös automaailmassa on tapahtunut niin paljon, että nyt katumaasturit alkavat olla melkein out. Ainakin niin, että voimalinjassa pitäisi melkein olla avustamassa hybriditekniikkaa pienemmän polttoaineen kulutuksen muodossa.

Skodan päivityksen myötä myös voimalinja-asioissa tapahtui muutoksia, vaikka hybridi-versiota siitä ei saatukaan. Malliston tehokkain ja ”nopein” malli eli RS muuttui nyt dieselistä bensiiniksi. Valikoimasta löytyy vielä kaksi dieseliä, koeajamamma 110-kilowattisen (150 hv) dieselin lisäksi myös järeämpi 147 kilowattinen (200 hv) versio. Aiempi RS-diesel Kodiaq-mallistossa oli 176 kilowattinen (240 hv).

Skoda Kodiaq 4x4 Style DSG koeajo

Iso ja järeä

Vaikka Kodiaq on isokokoinen ja järeä maasturi, polttoaineenkulutus ei Moottorin koeajossa olleella 110-kilowattisella versiolla ollut mitään kovin massiivista. Mitään tieteellisen tarkkaa polttoaineen kulutuksen seurantaa ei tehty, mutta koeajon kilometrit päästiin noin kuuden litran molemmin puolin per sata kilometriä.

Koeajettu 2-litrainen diesel riittää puhdiltaan erinomaisesti viemään isoa ja painavaa autoa ja 7-portainen DSG-kaksoiskytkinvaihteisto hoitaa vaihdot tasaisesti, vaikkakin esimerkiksi suunnan muutokset on vaihteistolle edelleen hieman vaikeita ja viipyileviä.

Isosta koosta on hyötyä siinä tapauksessa, kun tarvitaan runsaita sisätiloja. Kodiaq on yksi niistä harvoista markkinoilla olevista maastureista, varsinkin tässä hintaluokassa, minkä saa tarvittaessa taipumaan myös 7-paikkaiseksi. Toki viimeinen penkkirivi on tarkoitettu vain väliaikaisia kuljetuksia varten, mutta kolmas penkkirivi hankitaan usein myös tarpeeseen ja Kodiaqiin se on saatavilla. Kun kaikki kaksi takimmaista penkkiriviä Kodiaqissa kaadetaan, saadaan melkoinen tavaratila, joka on kooltaan peräti 2065 litraa.

Kuljettajan ergonomiassa vähän parannettavaa

Kuljettajan näkymästä löytyy nyt myös 10-tuumainen Virtual Cocpit -mittaristo, johon pystyy vaihtamaan mieleisensä näkymän viidestä eri vaihtoehdosta.

Kuljettajalla on Kodiaqissa mukavat oltavat, autossa istutaan korkealla ja näkyvyys joka puolelle on hyvä. Kuljettajan istuin ja sen ergonomia jää aavistuksen kuitenkin vajaavaiseksi ja esimerkiksi sivuttaistukea toivoisi hieman lisää. Ohjaustuntuma Kodiaqissa on myös hieman kevyt. Nämä molemmat asiat todennäköisesti paranisivat, jos alla olisi Kodiaqin RS-versio.

Myös alustan tuntuma ja jousituksen jäykkyys oletettavasti muuttuisivat erilaisiksi RS-version kohdalla. Koeajossa olleen auton alusta on pehmeä ja erittäin mukavuuspainotteinen – eikä sille ole ladattukaan mitään sporttisia odotuksia – ja se toimii sellaisenaan erittäin hyvin. Kodiaq on nelivetoinen katumaasturi, jonka ominaisuudet riittävät myös hieman pidemmälle kun monien muiden nelivetoisten autojen ja autossa on muun muassa erillinen off road -tila, jolloin auton elektroniset ajoapurit säätyvät maastossa etenemistä silmällä pitävälle tasolle.

Off road -henkeä

Skoda haluaa faceliftin myötä myös korostaa enemmän auton offroad-henkeä ja keulan ilmettä on muotoiltu uusiksi juuri siitä näkökulmasta. Etusäleikön muotoa on uudistettu ja samalla ajovaloumpioita on madallettu. Merkittävä uutuus on myös se, että Matrix Led -ajovalot on saatavilla myös Kodiaqiin ja ne löytyivät myös koeajetusta Style-varustelusta.

Koeajettu Kodiaq edusti Style-varustelua, jonka alkaen hinta on runsas 52 000 euroa. Kun siihen yhdistetään metalliväri, 7-paikkaisuus sekä polttoainetoiminen lisälämmitin, ja lisää valoa ja avaruutta tuova panoraamakatto, päästään noin 58 000 euroon.

Se on paljon rahaa, mutta tähän pakettiin sisältyy jo melkoisen paljon normaalissa arjessa tarvittavia ominaisuuksia, muun muassa hyvää vetoa ja taloudellisuutta tarjoava diesel, erinomaiset ja hyvin muunneltavat tilat sekä keskimääräistä parempi neliveto ja paljon vetokykyä, Skoda Kodiaq tarjoaa hyvin vastinetta rahoille – sellaiselle, kuka juuri haluaa edellä mainitun kaltaisen paketin.

Skoda Kodiaq 4x4 Style DSG koeajo

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat