BMW 320d xDrive G20

Ajoneuvot Koeajo 31.1.2019

Maistiainen: BMW 320d xDrive – tältä se tuntuu ajaa

Pääsimme uuden BMW 320d xDriven rattiin Norjan jääratatapahtumassa.

Uusi BMW 3-sarja on aina tapaus. Vuosikymmenten aikana malli on kehittynyt kaksiovisesta kuljettajakeskeisestä sedanista laajaksi mallistoksi, joka tarjoaa sedania, farmaria, dieseliä, bensiinä, ladattavaa hybridiä ja tietysti taka- tai nelivetoa. Kuljettaja on pysynyt kaiken aikaa auton ytimessä, vaikka väistyvä malli kohtasikin kritiikkiä erityisesti etäiseksi suodatetusta ohjauksesta.

BMW painottaakin uuden G20-koodilla kulkevan 3-sarjan kohdalla ottaneensa edeltäjän kritiikin vakavasti. Uutuuden etuakselia on muokattu, pyrkimyksenä on ollut välittää kuljettajalle ohjausvoimien vaihtelu voimakkaammin ja luonnollisemmin. Toki lähes kaikki muukin on uusittu, ja nyt 3-sarja nauttii BMW:n tuoreimmista teknologioista.

Nopea ensikokemus

Pääsimme pikaisesti uuden 3-sarjan rattiin Norjassa BMW:n jääratatapahtuman yhteydessä. Pikainen koeajo vei järveä ympäröineille jäisille pikkuteille. Näissä olosuhteissa uutuudesta on turha tehdä lopullista analyysiä, mutta joitakin havaintoja tuli esille.

Ensinnäkin ohjauksen keskialue on selkeästi aiempaa kirkkaampi ja selkeämpi, ja jo Hakkapeliitta R3 -kitkarenkain ohjausvoimat kasvavat luonnollisen tuntuisesti. Ohjaukseen ei nyt suuremmin kiinnitä huomiota, mikä on hyvä perusta.

Varsinaisista tienpinnan muutoksista kertovat nyanssit oli edelleen vaimennettu hyvin etäiseksi, mutta katsotaan asiaa tarkemmin vasta kesärenkain.

BMW 320d xDrive G20

Toinen uuden 3-sarjan ajettavuuskohokohta on perusmallien iskunvaimentimien uusi venttiilitekniikka, jonka pitäisi hallita korin liikkeitä paremmin. Uusien iskunvaimentimien kerrotaan mahdollistavan aiempaa mukavampi ja silti kontrolloidumpi kyyti.

Valitettavasti koeajoauto oli varustettu lisävarusteisella sähkösäätöisellä iskunvaimennuksella, joten emme päässeet toteamaan uuden järjstelmän toimintaa. Sähkösäätöisillä iskunvaimentimilla peruskyyti oli varsin jämäkkää, jäisen tien epätasaisiuudet tulivat varsin suodattamattomana läpi.

Auton käytös liukkaalla on ehtaa BMW:tä. DSC-ajonvakausjärjestelmä päällä nelivetoinen koeajoyksilö etenee varman turvallisesti, mutta kaksivaiheisesti poiskytkettävä järjestelmä sammutettuna alla on perinteistä takavetoriemua. Käytöstä on helppo hallita kaasulla neutraalista yliohjaavaan, ja takapuolituntuma auton käytökseen on mainio.

BMW 320d xDrive G20

Sisätilat jalostettua perinnettä

Ajoasento on merkin perinteille uskollinen, ja kojelaudan linjat noudattavat BMW:n nykytyyliä. Ilmastointipaneeli on kutistettu hyvin matalaksi nappulariviksi, ja iDrive-järjestelmän käyttökytkimet löytyvät nyt kosketuspainikkeina samalta tasolta. Edelleen toimivaa, muttei ehkä ergonomisesti kuitenkaan edeltäjää parempaa suunnittelua.

Kokonaisuutena ensivaikutelma uudesta BMW:n 3-sarjasta on vakuuttava, muttei yllättävä. Kyse on kuin valtavan kasvojenkohotuksen saaneesta edeltäjästä, jonka muutamat todelliset ongelmat on nyt korjattu. Se toki riittää, mutta suurempaa ajovallankumousta odottaneiden kannattaa kalibroida odotuksiaan uusiksi.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat