Ajoneuvot Koeajo Moottoripyörät 16.4.2023

Maistiainen: Husqvarna Norden 901 Expedition – yllättävästi erilainen

Voisi kuvitella pidempijoustoisen alustan tekevän Expeditionista enemmän maastoon suunnatun moottoripyörän, mutta yllättäen se voittaa perus-Nordenin myös matka-ajossa.

Vuosi sitten Husqvarna laajensi mallistoaan yksisylinterisistä kaksisylinterisiin esittelemällä Norden 901 -seikkailupyörän. Se ei ollut yhtä race-henkinen kuin konsernisisarensa KTM:n vastaava malli. Mukavuutta sen sijaan oli reilusti, ja myös ominaisuudet riittivät sekä matka-ajoon että kevyeeseen maastoajoon mainiosti.

Kun Husqvarna nyt esitteli pitkäjoustoisemman, korkeammalla maavaralla ja tukevalla pohjapanssarilla varustetun Expeditionin, niin monet odottivat uutuuden olevan suunnattu enemmän maastoajoon. Koeajon perusteella osittain näin onkin, mutta yllätyksen tuottaa se, että Expedition voittaa perusmallin myös matkaominaisuuksillaan.

Lisää hintaa – lisää vastinetta

Kahden tuhannen euron lisähinnan vastineeksi Expeditionin ostaja saa pidempien joustomatkojen lisäksi korkeamman touring-tuulilasin, kahvan- ja satulanlämmittimet, keskiseisontatuen, pohjapanssarin ja pehmeät sivulaukut kiinnitysrautoineen. Myös grafiikaltaan uutuus eroaa perus-Nordenista niin merkittävästi, että on vaikea uskoa niiden olevan rakenteiltaan katteita myöten identtiset.

Koeajo aloitettiin yllättäen alkaneessa sateessa, jolloin ajopuvun vesitiivis kalvo oli pakattuna sivulaukkuihin. Iso tuulilasi ja kuljettajan jalat hyvin suojaavat sivukatteet sekä reilusti mitoitetut ja tukevat käsisuojat pitivät kuljettajan lähes kuivana puolisen tuntia jatkuneen sadekuuron ajan.

Kahvan- ja istuimenlämmittimet tekivät lisäksi ajamisesta mukavampaa sateen viilentämässä säässä. Vakonopeudensäätimen ansiosta matka-ajo suoralla tiellä muistuttaa enemmän pelkkää kyydissä istumista. Leveä satula tarjoilee mukavuutta enemmän kuin mihin seikkailupyörien luokassa on keskimäärin totuttu.

Moottori ei jätä toivomisen varaa

Mukavuus ja monipuolisuus menisivät hukkaan jos moottori jättäisi toivomisen varaa ominaisuuksiensa suhteen. Onhan moottoripyöräilyssä pohjimmiltaan kuitenkin kyse vapaudesta ja vauhdista.

Mutta huoli moottorin suhteen on Husqvarnan kohdalla turha, päinvastoin se on pyörän ehdoton helmi. 105-hevosvoimainen rivikakkonen reagoi erittäin herkästi kaasukahvan liikkeisiin olematta kuitenkaan liian äkkiväärä. Myöskään minkäänlaista nykimistä moottorijarrulta vedolle tai päinvastoin siirryttäessä ei tunnu.

Kiihtyvyys on kaikissa järkevissä nopeuksissa kiitettävää, ja vaihteiden vaihtoa helpottaa molempiin suuntiin kytkimettömän vaihdon salliva vaihdeavustin.

Lukijoita on syytä varoittaa, jos mielessä on Expeditionin koeajo. Se saattaa nimittäin aiheuttaa voimakasta omistushalua. Sinua on varoitettu.

Husqvarna Norden 901 Expedition

Moottori: nestejäähdytteinen, kaksisylinterinen rivimoottori, 889 cc
Teho: 77 kW (105 hv) / 8 000 r/min
Vääntö: 100 Nm / 6 500 r/min
Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto

Akseliväli: 1529 mm
Istuinkorkeus: 875/895 mm
Tankin tilavuus: 19 litraa
Paino tankattuna. 228 kg

Hinta: 22 744 €

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Husqvarna

Kaikki koeajot

Uusimmat