Proboost M1

Ajoneuvot Autonäyttely Moottoripyörät 31.3.2018

Omavalmisteprätkä Proboost M1 – neljän litran V8 ja 360 hevosvoimaa

”Keskimittaiselle lappilaiselle räätälöity”, määrittelee Jarmo Kelahaara rakentamansa Proboost M1 -omavalmistemoottoripyörän.

Kun moottoripyörän tehoksi mitataan renkaalta 360 hevosvoimaa ja vääntöä on 521 newtonmetriä, on kyseessä ainutlaatuinen moottoripyörä. Vielä erikoisempi rovaniemeläisen Jarmo Kelahaaran Proboost M1 on siksi, että se on alusta loppuun itse rakennettu omavalmistemoottoripyörä.

Proboost M1

Omavalmistemoottoripyörän valmistaminen Suomessa tuli mahdolliseksi maaliskuussa 2016. Jarmo Kelahaaran haaveena oli pitkään ollut täysin oman moottoripyörän rakentaminen, joten anomuspaperit omavalmistepyörän rakentamiseksi lähetettiin Trafiin jo vuoden 2016 syksyllä. Suunnitelma täytti lupaehdot ja päätös saatiin myönteisenä. Pyörä on tarkoitus saattaa liikennekäyttöön keväällä 2018. Se vaatii jarru-, päästö- ja melutestit sekä selvityksen rungon rakennusmateriaaleista ja -tavoista ja niiden lisäksi E-hyväksytyt valolaitteet.

Proboost M1

Miksi BMW-moottori?

BMW:n V8-moottorit ovat keveitä, kokoalumiinisia ja ulkonäöltään siistejä sekä poikittain asennettuna muodoltaan moottoripyörään sopivia. Lisäksi moottoreita on helposti saatavilla ja ne ovat kohtuuhintaisia. Lisäksi niiden käyttöä puoltaa imago, äänimaailma ja teho. Moottoriin on lisätty kaksi TD05-16G -turboahdinta. Ilmoitettu teho saavutetaan 0,5 barin ahtopaineilla.

Runko on omaa suunnittelua ja omavalmiste. Akseliväli on huppeat 1900 milliä. Normaalit etupään keulaputket eivät riitä tukevuudeltaan 400-kiloiseen pyörään. Ongelma ratkaistiin asentamalla molemmille puolille etupyörää kaksi Suzuki Hayabusan keulaputkea, jolloin keulan kantavuus ja vaimennus on sopiva. Tasapainon vuoksi myös taakse asennettiin molemmille puolille kaksi jousituselementtiä.

Proboost M1

Voimansiirto on omaa suunnittelua ja pyörä on suoravetoinen. Ensiövetona on kolmen tuuman hammaspyörä ja toisiovetona 530-ketju. Kytkin on mekaaninen Toyota-BMW-Proboost Lockup.

Ajoasento on alusta lähtien suunniteltu ”kädet edellä ja jalat takana” ajettavaksi. Tukevan rungon ja kantavan etujousituksen ansiosta pyörä on jämäkkä ajettava mutta jyrkän keulakulman ansiosta samalla kevyt ohjattava. Pyörän värityksessä on yhdistetty Proboostin sininen ja BMW Racing -väritys.

Tekes on tukenut innovaatiosetelillään pyörän rungon ja voimansiirron suunnittelua sekä 3D-mallintamista. Pyörästä on tarkoitus tehdä rakennussarja tee-se-itse -rakentelijoille. Sarja voi sisältää rungon, takahäkin, takahaarukan ja voimansiirtopalikat. V2-koneille on maailmalla tarjolla satoja vastaavia rakennussarjoja mutta V8-koneille ei vielä ainoatakaan. Tällä varustetasolla pyörän taxfree-hinta on noin 23 000 euroa. Tilauksesta tehdään myös valmiita pyöriä asiakkaan mieltymysten ja toivomusten mukaan.

Proboost M1

Lisätietoja: www.proboost.fi

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat