Ajoneuvot Uutinen 26.5.2016

Poliisin tutkaan niin kovaa kuin uskaltaa – maksaa vain 20 euroa

Lappeenrannan lentokentällä järjestettävässä tapahtumassa saa laillisesti ja turvallisesti kokeilla autonsa tai moottoripyöränsä huippunopeutta.

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys järjestää kaupungin lentokentällä Ilmailupäivän lauantaina 28.5.2016. Nimi on sikäli harhaanjohtava, että ylivoimaisesti suosituin ohjelmanumero on mahdollisuus kokeilla oman ajoneuvon huippunopeutta lentokentän kiitoradalla. Jokaiselle kuljettajalle mitataan varttimailin (402 m) aika ja mailin (1609 m) loppunopeus. Kiitoradan pituus on 2500 metriä, joten jarrutusmatkaa suorituksen jälkeen on turvalliset 900 metriä.

Merkillä ja mallilla ei väliä

Tilaisuus on tarkoitettu sekä autoilijoille että moottoripyöräilijöille. Paikalla on aiempina vuosina nähty automalleja laidasta laitaan; VW Transporterista aina suurella rahalla rakennettuun Chevrolet Corvetteen. Kaksipyöräisten puolella skaala on ollut vähintäänkin yhtä laaja; pappa-Tunturista turboahdettuun ja metanolia polttoaineenaan käyttävään landspeed-pyörään. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan vapaamuotoinen tilaisuus ajaa omalla ajoneuvolla kovempaa kuin yleisessä liikenteessä on sallittu. Kiitoradalla ajetaan yksi ajoneuvo kerrallaan. Seuraava päästetään matkaan vasta kun edellinen ajoneuvo on turvallisesti poistunut radalta. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Ajamaan pääsee jonotusperiaatteella. Pahimmat jonot ovat yleensä olleet klo 12-16 välisenä aikana. Aamuvirkut ja mattimyöhäiset ovat selvinneet pienemmällä jonottamisella. Yhden ajosuorituksen hinta on 20 euroa.

Rakkaalla lapsella monta nimeä

Alan harrastajat kutsuvat lajia mm. huippunopeusajoksi, lentokenttäajoksi, landspeediksi ja seisovaksi mailiksi. Vaikkei lajissa kilpailla, niin harrastajat pitävät silti tarkkaa kirjaa tuloksista. Autojen ”Suomen ennätys” on Jukka Hyvärisen Chevrolet Corvetella ajama 364 km/h. Moottoripyörien kovin noteeraus on Jorma Karjalaisen turbo-Kawasakilla ajama 420 km/h.

Jorma Karjalainen on ajanut seisovalla maililla 420 km/h nopeuden. Ajokkina ”SuperJormalla” oli ANY10 Race Teamin rakentama metanolikäyttöinen Kawasaki ZZR 1400 Turbo ”Kawasaakeli”. Tehoa yli 600 hevosvoimaa. Mailin matka taittuu Kawasaakelilla 20 sekunnissa.

Jorma Karjalainen on ajanut seisovalla maililla 420 km/h nopeuden. Ajokkina ”SuperJormalla” oli ANY10 Race Teamin rakentama metanolikäyttöinen Kawasaki ZZR 1400 Turbo ”Kawasaakeli”. Tehoa yli 600 hevosvoimaa. Mailin matka taittuu Kawasaakelilla 20 sekunnissa.

Haluatko mukaan ”kerhoon”?

Jokainen voi asettaa omat tavoitteensa. Moottoripyöräpuolella niitä ovat esim. 200 km/h ylitys tai jopa 300 km/h ylitys on tehokkaimmilla vakiopyörillä hyvissä olosuhteissa mahdollista. Jos moottoria on viritetty ja aerodynamiikkaa parannettu, niin voi tavoitella jäsenyyttä ”kahdensadan mailin kerhossa”, joka tarkoittaa 322 km/h nopeutta. Siitä seuraavaa kerhoa harrastajat kutsuvat ”sadan metrin kerhoksi”. Se tarkoittaa 100 m/s nopeuden, eli 360 km/h ylitystä. Kaksi suomalaista on yltänyt moottoripyörillään jopa 400 km/h ylitykseen. Heidän kerhotapaamisissaan ei ole jatkossakaan odotettavissa ruuhkaa.

Ennen huippunopeuden kokeilua kannattaa ehdottomasti varmistua oman ajoneuvon moottorin olevan kunnossa sekä tarkastaa renkaiden ilmanpaineet. Jos on vähänkään epävarma ajoneuvonsa kunnosta, kannattaa nauttia tapahtumasta katsomon puolelta. Se on sitä paitsi halvempaa, sisään pääsee vitosella.
Tuloksia voi seurata reaaliaikaisesti osoitteesta www.liy.fi/tulokset/. Tulosluettelossa julkaistaan ajoneuvon rekisteritunnus, merkki ja malli sekä varttimailin aika ja mailin loppunopeus.

Paikka: Lappeenrannan lentoasema
Aika:  lauantai 28.5.2016 klo 10-19
Järjestäjä: Lappeenrannan Ilmailuyhdistys

Youtube-video Jorma Karjalaisen vuonna 2012 Joensuun lentokentällä ajamasta 420 km/h tuloksesta. Tulos oli tuolloin moottoripyörien nopeusennätys Euroopassa:

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat