Nissan varautuu aikaan ilman Renaultia

Ajoneuvot Uutinen 14.1.2020

Puolet liitoista päättyy eroon: Nissan varautuu aikaan ilman Renaultia

Vaikka Carlos Ghosnin syyttömyys ja syyllisyys ovat vielä avoinna, ex-autopomo oli oikeassa todetessaan, että Renaultin ja Nissanin allianssi on tällä hetkellä lähinnä pelkkä kulissi.

Talousmediat Financial Times ja Bloomberg raportoivat, että Nissan on kiihdyttänyt suunnitelmiaan, joissa se varautuu aikaan ilman Renaultia. Useiden lähteiden mukaan suunnitelmia on vauhditettu entisestään ex-johtaja Carlos Ghosnin paettua Japanista joulukuun lopussa. Pakonsa jälkeen järjestämässään lehdistötilaisuudessa Ghosn kertoi hänen joutuneen valtapelien uhriksi, perimmäisen syyn ollessa Nissanin pyrkimys päästä eroon Renaultin vaikutuspiiristä.

Nissanin suunnitelmiin kuuluvat tällä hetkellä hallituksen edustajien vaihtaminen sekä uusi tarkastelu erityisesti allianssin tekniseen hyötyyn, joka koskee suunnittelutyön lisäksi autojen valmistusta. Selvityksen kohteena on, mitä Nissan joutuisi tekemään, että se voisi vastata yksin koko auton teknologiasta.

Yokohamassa uskotaan, että Renault-liitosta on tullut riippakivi japanilaisvalmistajalle. Renault omistaa kuitenkin enemmistön Nissanin osakkeista ja yhtiöt ovat esittelemässä yhteisen sähköautoarkkitehtuurin ensimmäisiä malleja tänä ja ensi vuonna. Myös allianssin ostotoiminnat on keskitetty, joten niiltä osin ero olisi kivulias.

Nissan varautuu aikaan ilman Renaultia

Mahdollinen täysero jättäisi molemmat valmistajat heikkoon asemaan hetkellä, jolloin ranskalainen PSA-ryhmä ja italialais-amerikkalainen FCA ovat yhdistymässä, ja Ford testaa liittoaan Volkswagenin kanssa hyötyajoneuvojen ja sähkötekniikan saralla. Todennäköistä onkin, että Nissan ja Renault etsisivät tahoillaan uusia liittoja. Allianssiin hiljattain lisätty Mitsubishi jäisi mahdollisessa erotilanteessa Nissanin kanssa.

Renaultilla ollaan tiedostettu välien kiristyminen Ghosnin pidätyksen jälkeen, mutta Pariisissa uskotaan vielä liiton elvyttämiseen. Lähiviikkoina onkin odotettavissa useita projekteja, joiden tarkoitus on palauttaa usko Renault-Nissan-allianssiin.
– Emme selviä, ellemme tee nopeasti aitoa jakamista, kommentoi Renaultin hallituksen puheenjohtaja Jean-Dominique Senard.

Nissanilla puolestaan vallitsee epäluottamus Renaultia kohtaan ja edes Makoto Uchidan valinta uudeksi toimitusjohtajaksi ei ole lieventänyt tuntemuksia. Nissanin tuore elvytyssuunnitelma puolestaan koki kolauksen Jun Sekin häivyttyä Nidecille vain kuukausi sen jälkeen, kun pitkän linjan Nissan-johtaja joutui tyytymään kolmosrooliin autovalmistajan johdossa.

Nissan ja Renault eivät kommentoineet erohuhuja.

Lähteet: Financial Times, Bloomberg via Automotive News Kuva: Nissan 

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat