Audi e-tron GT Concept

Ajoneuvot Autonäyttely Los Angeles 2018 4.12.2018

Sähköperhe laajenee: Audi e-tron GT Concept

Neliovinen viistoperä Audi e-tron GT Concept tarjoaa 590 sähköhevosvoimaa kiireisille.

Vaikka Audin e-tron -sähköautomalliston ensimmäinen edustaja on vasta saapumassa liikenteeseen, vihjaa saksalaismerkin tuorein konseptiauto jo malliston kolmannesta jäsenestä.

Audi e-tron GT conceptiksi nimetty linjakas neliovinen esiteltiin Los Angelesin autonäyttelyssä, ja tuotantomallin kerrotaan saapuvan kahden vuoden aikana.

Audi e-tron GT Concept

Jo uutuuden mitat kertovat paljon: pituutta on 4,96 metriä, leveyttä 1,96 ja korkeutta vain 1,38 metriä. Kyse on perinteisestä pitkien matkojen urheilullisesta gran turismosta, mihin tietysti mallinimikin viittaa.

Audi kertoo teräksen, alumiinin ja hiilikuidun yhdistelmänä valmistetun korirakenteen juontavan yhteistyöstä Porschen kanssa.

Villimpi versio Audista

Muotokieli taas on ehtaa Audia, joskin seuraavaa askelta: mattaharmaalla viimeistelty Singleframe-keulamaski on saanut ympärilleen mustan reunuksen ajovalojen ja korin väliin. Lokasuojista löytää nykytyyliset pullistukset ja koko perän leveyinen valoraita jakautuu nurkissa e-tron -katumaasturin tapaan. Viisipuolaisten vanteiden kerrotaan olevan aerodynaamisesti optimoidut sekä ilmanvastuksen että jarrujen jäähtymisen kannalta.

Audi e-tron GT Concept

Audi korostaa muutenkin konseptiautonsa virtaviivaista muotoa, mutta varsinaista ilmanvastuskerrointa ei kerrota – ainakaan vielä.

Vegaani versio

E-tron GT Conceptin sisätilat ovat saksalaisen villi versio Audin hillitystä nykytyylistä: pelkistetyt näytöt ja mustat pinnat ovat saaneet ympärilleen hieman lisää kurveja. Ympäristöteemaan sopivasti Audi kertoo ainakin koeamallin vaihtaneen vegaaniksi: eläinperäisten materiaalien sijaan sisätilat ovat keinomateriaalien juhlaa.

Audi e-tron GT Concept

Istuinten kerrotaan olevan keinonahalla verhoillut, ja kangasmateriaalit ovat peräisin kierrätyskuiduista. Lattiamattojen kerrotaan viettäneen edellisen elämänsä kalastusverkkojen kuituina.

Voimaa ja vinoilua

Audin tapaan e-tron GT Concept edustaa tietysti quattro-maailmankatsomusta, tosin täyssähköisessä muodossa. Se tarkoittaa e-tron -katumaasturin tapaan nelivetoa, jossa kumpikin akseli on varustettu omilla sähkömoottoreillaan. Audi kertoo e-tron GT Conceptin voimalinjan yhteistehoksi 590 hevosvoimaa, ja sen kerrotaan vievän auto nollasta sataan kilometriin tunnissa 3,5 sekunnissa. Mitenkään yhtään kilpailijaa osoittelematta Audi korostaa: ”yksi ominaisuus, jossa kaikki kilpailijat eivät pärjää, on kyky hyödyntää koko kiihtyvyys monta kertaa peräkkäin”. Huippunopeus on rajoitettu ”toimintamatkallisista syistä” 240 kilometriin tunnissa.

Audi e-tron GT Concept

Audi kertoo näyttelyauton vähintään 90 kilowattitunnin akun riittävän yli 400 kilometriin, mikäli auto WLTP-testattaisiin. Akku on tietysti sijoitettu auton pohjaan, ja painopisteen kerrotaan olevan verrattavissa R8-superautoon.

Vauhdilla virtaa

Audi kertoo e-tron GT Conceptin latautuvan langattomasti 11 kilowatin teholla yhdessä yössä. Kiireisemmille tarjolla on pikalataus, joka 800-voltin jännitteen ansiosta täyttää akun 80 prosenttiin 20 minuutissa. Audi ei kerro lataustehoa, mutta lyhyellä matematiikalla se tarkoittaisi ainakin 360 kilowatin keskitehoa.

Audi e-tron GT Concept

Audin e-tron -mallisto saanee nopeasti lisää tarjontaa, sillä yhtiö kertoo tarjoavansa vuonna 2025 yhteensä kahtatoista täyssähköautoa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat