24.8.2018

Koeajo: Honda CB 1000 R+ – Sporttinen café racer

Honda CBR 1000 R+

Café racer -tyyppinen ulkonäkö ja huimasti parantunut suorituskyky nostavat Honda CB 1000 R:n luokkansa väriläiskäksi. Hyvää: ulkonäkö, ajoasento, vaihdeavustin. Huonoa: mittariston luettavuus, polttoainetalous.

Edelliseen malliin verrattuna suuri osa muoviosista on vaihdettu harjattuun alumiiniin ja muotoilussa on otettu rohkea harppaus eteenpäin. Moottori on saanut 20 hevosvoimaa lisää huipputehoa, ja kun vaaka näyttää 12 kiloa aiempaa vähemmän, on tehopainosuhde parantunut peräti 20 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Voimaa riittävästi

Moottori vetää jopa kuutosvaihteella puhtaasti tyhjäkäyntikierroksilta alkaen. Ala- ja keskikierroksilla voimaa on käytössä mukavasti, mutta 7000 kierroksen kohdalla teho harppaa uudelle repivälle tasolle. Välitykset ovat lyhyet, mikä lisää voiman tuntua. Säädettävä pidonhallinta ja koko ajan päällä oleva ABS-järjestelmä parantavat turvallisuutta. Kahteen suuntaan toimiva vaihdeavustin puolestaan tuo sporttisuutta ja parantaa ajomukavuutta, vaikka se onkin toiminnaltaan melko terävä.

Honda CBR 1000 R+

Jarrujen teho on huippuluokkaa eikä tuntumassakaan ole moitteen sijaa. Jousitus on perussäädöissään pehmeä ja sopii rauhalliseen ajoon. Urheilullisempaa menoa haluava voi säätää esijännityksiä ja vaimennuksia tiukemmalle. Vaimennuksen säätö tosin syö samalla jousituksen pintaherkkyyttä.

Ergonomia kunnossa – polttoainetalous ei

Ajoasento on sopivasti vähän eteen nojaava. Pieni ajovalon päällä oleva ilmanohjain suojaa kuljettajaa yllättävän hyvin ajoviimalta. Tankin kyljet on muotoiltu voimakkaasti niin, että polville löytyy luonteva paikka. Mittaristo on persoonallisen näköinen, siitä tulee mieleen enemmän älypuhelimen näyttö kuin moottoripyörän mittaristo.

Honda CBR 1000 R+

Polttoaineen kulutus nousee vaihtelevassa maantieajossa helposti 5,5 litraan. Vaikka Honda on muissa malleissa osoittanut hallitsevansa polttoainetalouden, niin 1000-kuutioisten sporttimallien kulutus ei ole 15 vuoteen käytännössä laskenut lainkaan. Kustannusten kannalta asialla ei ole suurta merkitystä, mutta pidempi toimintamatka toisi mukavuutta eikä se imagon kannaltakaan olisi huono asia.

Honda CBR 1000 R+

Honda sopii hyvin käteen ja on kevyt käsitellä. Ulkonäkö poikkeaa massasta ja suorituskyky nousi uudistuksen myötä sille kuuluvalle tasolle. Yksi Hondan valteista on kilpailijoihin verrattuna kaksinkertainen takuuaika, peräti neljä vuotta. Koeajopyörä oli paremmin varusteltu Plus-malli. Jos vaihdeavustin, lämpökahvat, alumiinilokarit ja takasatulan alumiinikate eivät tunnu tärkeiltä, saa perusmallin pari tuhatta euroa huokeammalla.

Honda CBR 1000 R+

 

Honda CBR 1000 R+

Bensiinimoottori: 998 cm³, nelisylinterinen rivimoottori, nestejäähdytys, 6 vaihdetta, ketjuveto
Teho: 107 kW (145 hv) / 10 500 r/min
Vääntö: 104 Nm / 8250 r/min
Mitat: istuinkorkeus 830 mm, paino tankattuna 212 kg, akseliväli 1445 mm, tankin tilavuus 16,2 litraa
Rengaskoko: edessä 120/70ZR17, takana 190/55ZR17
Takuu: 4 vuotta
Hinta: 18 980 €

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat