29.5.2023

Koeajo: Jeep Grand Cherokee 4xe – laiskanlinnalla maastoon

Kuva Aake Kinnunen
Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi

Jeep Grand Cherokee saapuu lataushybridinä Euroopan markkinoille. Ikoninen maasturimalli tuo mukanaan arkista luksusta ja vaivatonta maastokykyä samassa paketissa. Hyvää: tilat, maastokyvyt, mukavuus. Huonoa: toimintamatka sähköllä voisi olla parempikin.

Jeep Grand Cherokee täytti omana mallinimenään hiljattain jo 30 vuotta ja itse perusversio Cherokee täyttää jo 40 vuotta. Yhdysvalloissa Grand Cherokee uudistui jo toista vuotta sitten ja nyt uudet kujeet rantautuvat Eurooppaan lataushybridin voimin. Toki ratkaisevassa asemassa on myös Jeepin kuuluminen Stellantiksen merkkiarmeijaan, mutta verrattuna pienempään Avengeriin Grand Cherokee on selvästi perinteisempää amerikkalaista suunnittelua.

Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi

Jeep Grand Cherokeen WL-mallipolvi on saanut tuntuvasti terävämmän ilmeen turvonneen WK2:n jälkeen. Mutta se historiasta. Valoissa on uutta särmää ja keula on saanut jopa pientä haiprofiilia. Reilu 4,9 metriä pitkä Grand Cherokee on puhtaasti viisipaikkainen kookkaalla tavaratilalla.

Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yllättävän ylellinen

Sisustan suhteen erottuu erityisesti ylellinen Summit-varustelu, joka nojaa Grand Cherokeen luksuspuoleen. Puu ja tumma nahka luovat heti pykälää ylellisemmän mielikuvan. McIntoshin äänentoistoa nähdään haroin autoissa, mutta Jeepille kyseessä on erottautumistekijä.  Tilaa ja valoa on riittävästi. Kojelaudasta on siivottu pois painikkeita, mutta lämmitykseen ja ajoon liittyvät toiminnot on jätetty ulottuville. 

Kojelautaan on saatavissa trendikäs 10,25-tuumainen apunäyttö kartanlukijalle ja näyttö on suunniteltu siten, että sitä ei näe kuljettajan paikalta. Kahden näytön välinen dynamiikka on hetkittäin erikoista. Varsinainen keskinäyttö on 10,1-tuumainen ja se käyttää Uconnect 5 -järjestelmää Stellantiksen amerikkamallien tapaan. Järjestelmää voi luonnehtia koeajon perusteella käyttökelpoiseksi. Lisäksi kuljettajalla on 10,25-tuumainen digimittaristo ja tuulilasin heijastusnäyttö. 

Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi

Kuljettajalle Grand Cherokee on pienistä amerikkamaisuuksista huolimatta selkeä ajettava. Ohjaus on kevyehkö olematta ylitehostettu. Alustan toiminta on positiivinen yllätys, sillä nöyryydestä huolimatta korin liikkeet ovat hallinnassa ja amerikkalainen lötköys puuttuu. Ilmajousituksen ylin asento tuntuu mukavuudessa, joten se on jätetty lähinnä pahimpiin maastovenytyksiin.

Mutkaton maastossa

Normaaliajossa Jeep Grand Cherokeen maavara on 200 mm, mutta ilmajousituksella se on nostettavissa aina 275 mm saakka. Trailhawk-varustelu siistii puskureita sen verran, että lähestymiskulma on 35,5°, jättökulma on 29,8° ja ramppikulma on 22,2°. Kahluusyvyys on 610 mm.

Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi

Kookkasta luksussohvan olemuksesta huolimatta Jeep Grand Cherokee on siis suunniteltu reiluun menoon. Merkin omalla testiradalla malli selvisi samoista haasteista kuin Wranglerkin, vaikka rankimmissa haasteissa renkaat ja koko kääntyvät Grand Cherokeetä vastaan. 

Lataushybridivoimalinja perustuu 2,0-litraisen turboahdetun neloskoneen ja kahden sähkömoottorin yhdistelmään. Ajalle tyypillisen starttigeneraattorin lisäksi vaihteiston yhteydessä on järeämpi 107 kilowatin sähkömoottori. Yhteensä järjestelmätehoa on 280 kW.  Vaihteisto on kahdeksanpykäläinen alennusvaihteistolla ja nelivedolla.  Jos pidossa ei ole moittimista, saattaa järjestelmä kytkeä etuakselin vapaalle. Ajotilavalinnalla auto tekee sopivat perusasetukset, joita voi tarvittaessa muokata.

Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi
Offroad-korkeuteen korotettuna.

Akun nimelliskoko on 17,3 kilowattituntia ja se riittää noin 45 kilometrin yhdistettyyn WLTP-toimintamatkaan. Lataaminen tapahtuu parhaimmillaan yhdellä vaiheella 7,4 kW teholla, joten lataamiseen kannattaa varata ainakin muutama tunti. Pelkällä sähkömoottorilla pystyy ajamaan mainiosti taajamassa, mutta valtaväylillä on tarve herätellä polttomoottori avuksi ainakin kiihdytyskaistoille. 

Parhaimmillaan sähköajo on maastossa, jolloin auto etenee lähes äänettömästi.  Maantiellä rengasmelu on hyvin hallinnasa ainakin Espanjan tiestöllä, mutta odotamme kotimaan koeajoa tarkempaa pohdintaa varten. 

Suomeen 2024

Jeep Grand Cherokee on jälleen yksi sähköistetty malli maineikkaan amerikkalaismerkin tallissa. Stellantis ja 4xe-mallisto ovat tuoneet uutta puhtia sinänsä haluttavana koetun Jeepin asemaan Euroopassa. Meikäläiseen makuun suunniteltuun Avengeriin verrattuna Grand Cherokee on häpeilemättömästi yhdysvaltalainen, mutta pahimmat särmät on onneksi hiottu pois. 

Jeep Grand Cherokee 4xe lataushybridi

Suomessa Grand Cherokee nähdään keväällä 2024, mutta maahantuojan tavoitteena on, että hintoja ja tilauskirjoja päästäisiin kommentoimaan vielä tänä kesänä. Saksassa malliston hinnat alkavat 79 500 eurosta ja ajettu malliston ylellisin Summit on 99 900 euroa. Tulokas saattaa siis asettaa tuntuvan haasteen esimerkiksi Range Rover Sportille tai vähemmän maastopäteville saksalaisille.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jeep Grand Cherokee 4xe PHEV Summit

Moottori

Bensiinimoottori 1 995 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

200 kW (272 hv), 5250 r/min

Vääntö

400 Nm (3000 r/min)

Vääntö

400 Nm (3000 r/min)

Akku

Teoreettinen energiasisältö 17,3 kWh. Lataus Type 2 1x32A.

Toimintamatka

48 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

280 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,3 s

Huippunopeus

210 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 2,6 (yhd.)

CO2-päästöt

60 g/km

Mitat

pituus 4914 mm, leveys 1968 mm, korkeus 1858 mm, akseliväli 2964 mm
Tavaratila: 520–2 004 l
Omamassa: 2503 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

2332 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

Ei tiedossa vielä Suomen osalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat