29.3.2025

Koeajo: Škoda Elroq tekee harmaasta haluttavaa

Kuva Eetu Kokkonen
Skoda Elroq

Harvoin autosta löytyy näin vähän moitittavaa, kuin Škoda Elroqista.

Škoda Elroq on tšekkivalmistajan täyssähköinen vastine Karoq-crossoverille. Kerroimme joulukuussa 2024 ensikoeajolla kattavasti autosta jo tarkempia teknisiä tietoja, jotka kannattaakin käydä lukemassa tuon artikkelin puolelta. Nyt auto saatiin kattavampaan kotimaan koeajoon, joten tällä kertaa keskitytään auton selviytymiseen käytännön haasteissa.

Skoda Elroq

Kyseessä on siis MEB-perusrakenteen 4,49-metriä pitkä crossover. Auton habituksesta voi aistia auton olevan osittain pienempi versio Škoda Enyaqista, eikä ihme, sillä esimerkiksi pituudessa autoille kertyy eroa ainoastaan 161 millimetriä.

Sisältä Elroqissa on muiden saman perusrakenteen autojen tapaan minimalistinen digitaalimittaristo ja 13,0-tuumainen tietoviihdejärjestelmän näyttö.

  • Fiksu tilankäyttö
  • Tietoviihdejärjestelmän pikavalinnat
  • Ärsyttävyyksien vähäisyys
  • Muljahteleva takapää
  • Turhan tiukka ajonvakautus

Alkajaisiksi mallistossa on tarjolla takavetoisia malleja kolmella eri akkukoolla: 50, 60 ja 85 kilowattituntia. Varustetasoja on kolme: Selection, Sportline ja Style. Elroq 50 -mallin hinta alkaa 36 590 eurosta, 60:n 39 590 eurosta ja 85:n 44 590 eurosta. Loppuvuodesta 2025 alkaa myös nelivetoisten mallien valmistus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukava, mutta muljahteleva

Koeajoon saatiin malliston yläpäästä Škoda Elroq 85 Style. Selection-varusteluun nähden autoon on lisätty muun muassa mukautuva vakionopeuden säädin, laminoidut etusivuikkunat, puhelimen langaton lataus, avaimeton käyttö, Matrix LED -ajovalot, sähkötoiminen takaluukku ja erillinen säilytystila hattuhyllyn alla. Hintaerolle löytyy siis jotain katettakin.

Skoda Elroq

Istuin tuntuu pidemmällekin kuljettajalle mukavan tukevalle. Škodan tapaan autossa on hyvät fyysiset rattipainikkeet ja kuljettajalta löytyy neljä kappaletta sähköikkunoiden kytkimiä – nämä kun ei ole kaikkien konsernisisarusten kanssa itsestäänselvyyksiä. Tavaratilassa on reilusti erilaisia lokeroita pienempää roinaa varten ja tarvittaessa hattuhyllyn saa laskettua alemmaksi erilliseksi tavarahyllyksi. Näppärää! Takaistuimille mahtuu kaksi aikuista siedettävästi.

Ainakin koeajoautossa olleilla kitkarenkailla äänieristys tuntuu olevan luokassaan erinomaisella tasolla. Autolla on mukava ajaa matkaa, kun ohjauksessa ei tunnu mitään outoa ja kovemmissa nopeuksissa alusta toimii varsin mukavuuspainotteisesti. Pienemmissä nopeuksissa pintakovuutta puskee jonkin verran esille.

Mukavuuspainotteisuus kostautuu siinä, että auton takapää tuntuu kovissa kiihdytyksissä ja kaarroissa muljahtelevalle ja vaeltavalle. Huonommallakaan tiellä ajaessa ei tunnu kolahteluita tai räminöitä, laatuvaikutelma on muutenkin hyvä. Talvikelissä myös kyseisen perusrakenteen autoille tuttu, erittäin holhoava ajonvakautus tekee ajamisesta paikoittain turhauttavan hidasta

Helppo esilämmittää ja hyvä lataamaan

Elroqin matkantekokyky on myös luokassaan hyvällä mallilla. Keskikulutus asettui sekalaisessa maantie- ja moottoritieajossa, noin -10 asteen lämpötilassa 22,5 kWh/100 km -tuntumaan, joka tarkoittaisi yli 340 kilometrin toimintamatkaa.

Kapasiteetin vähetessä täytyy alkaa valmistautumaan pysähdystä tutulle laturille. Škodan nykyisistä sähköautoista löytyy nykyään Suomessa kaivattu akuston esilämmitystoiminto, jolla taataan nopea pikalatautumiskyky talvisessakin kelissä. Škodassa esilämmitysvalikkoon pääsee helposti suoraan tietoviihdejärjestelmän yläosassa löytyvästä pikavalinnasta. Esilämmitys alkaa kaikkiaan kahdella painalluksella. Tässä yhteydessä on kiiteltävä muutenkin käyttöliittymän loogisuutta. Loskakelissä on kiitollinen siitä, että esimerkiksi kaista-avustimenkin saa pois parin painalluksen taktiikalla.

Skoda Elroq

Reilun puolen tunnin esilämmityksen jälkeen latausteho alkaakin suoraan 165 kW:n lukemista, joka osoittautuu parilla latauskerralla parhaaksi mitä talvikelissä saamme irti. Škodan etuna on varsin korkea keskilatausnopeus: vielä 60 % varauksessa latausteho on 120 kW, mutta tämän jälkeen latausteho laskee varsin suoraviivaisesti niin, että 80 % varauksessa teho on enää n. 70 kW. Varausväli 20–80 % latautui 27 minuutissa.

Škoda Elroqissa on erittäin vähän oikeasti ärsyttäviä asioita, joskin myös hyvin vähän erityisen intohimoisesti sytyttäviä piirteitä. Toki samalla kannattaa huomata, että huippuvarustellun koeajoyksilön hinnalla saisi jo nelivetoisen ja tilavamman Enyaqin tyytymällä huonompiin varusteisiin. Kaikkiaan Elroq on kuitenkin erinomaisen eheä kokonaisuus, joka tulee varmasti olemaan tulevaisuudessa Suomen sähköautotilastoissa korkealla.

Škoda Elroq 85 Style

SÄHKÖAUTO, takaveto
210 kW (286 hv), 545 Nm
Akku brutto / netto 83,0 / 77,0 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 175 kW
WLTP-kulutus 15,7 kWh / 100 km
toimintamatka 566 km
Suorituskyky 0–100 km/h 6,6 s
huippunopeus 180 km/h

Mitat
Pituus            4 488 mm
Leveys           1 884 mm
Korkeus         1 654 mm
Akseliväli       2 770 mm
Tavaratila      470–1 580 l
Omamassa   2 119 kg
perävaunu    1 000 / 750 kg

Euro NCAP    ei testattu
Takuu            2 v
ajoakku         8 v / 160 000 km
Hinta alkaen 48 095 €
koeajoauto   54 835 €

Kommentit (1)

  • RISTO KURONEN

    Hei artikkelissa auto ilmoitetaan etuvetoiseksi. Autohan on takavetoinen tai nelivetoinen.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat