21.4.2025

Koeajo: Toyota Proace City EV – päästöttömän kuljetuskaluston makuun

Kuva Manu Tuppurainen

Toyotan pikkuinen täyssähköpaku on kokenut päivityksiä.

Toyota on jo vuoden 2021 lopusta alkaen tarjonnut pikkuisesta pakusukkulastaan täyssähköversiota. Nyt sitä on päivitetty hieman, mutta auton perusrakenne on pysynyt samana.

Automallin perusrakenne juontaa itseasiassa juurensa vuosien päähän, sillä Toyotan ja Stellantis-serkkujen pikkupaku on alunperin lanseerattu vuonna 2019, jolloin sähköversio oli vielä vain ajatuksena autojättien ajatuksissa ja auto on alunperin lanseerattu polttomoottorikäyttöisenä. Sama auto löytyy siis Stellantis-merkkien puolelta Citroën e-Berlingona, Peugeot e-Partnerina sekä Opel Combona.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

50 kilowattituntia ja 100 kilowattia

Auton ajojärjestelmän ytimenä on edelleen 50 kilowattitunnin energiasisältöinen vajaa 400 kiloa painava akku. Se tarjoaa pikkujakelijalle noin 300 kilometrin, jopa sen yli yltävän toimintamatkan. Pikalaturilla autoon saa lounastauon aikana reilusti lisää sähköä päivän ajoihin, sillä puolessa tunnissa akun varaus on taas 80 prosentin paikkeilla, mikäli latausolosuhteet ovat optimaaliset. Akun esilämmitystä ei ole, joten talvikelissä lataaminen voi kestää pidempään.

Auton ajoakun parina on 100 kilowatin tehoinen sähkömoottori, joka tarjoaa muiden sähköautojen tavoin sujuvan ja hiljaisen ajokokemuksen, erityisesti kaupunkiliikenteessä. Käytössä on kolme ajotilaa, Eco, Normal ja Power, ja niillä voi vaikuttaa jonkun verran siihen, miltä meno pakulla maistuu ja kuinka se syö sähköä. Eco-tila rajoittaa tehoa merkittävästi ja se vaikuttaa myös ilmastointiin. Toisaalta Power-tila tarjoaa täyden tehon, mutta se voi varsinkin suuremalla kuormalla vähentää toimintamatkaa huomattavasti.

Koska kysymys on pakettiautosta, tavaratila on avainasemassa. Sitä on pidemmässä, koeajetussa L2-versiossa vajaa 3,9 kuutiota. Pidempiä tavaroita voi läpilastata ohjaamon puolelle avautuvasta luukusta. L1-versio on korin pituudeltaan kuin tavaratilan sisäpituudeltaan 35 senttiä L2-versiota lyhyempi.

Pieni kantavuus

Sähköpakun huono puoli dieselkäyttöiseen vastaavaan Proace City -pakettiautoon on pienempi kantavuus. Kuormatila on kilpailukykyinen luokassaan, mutta 800 kilon kantavuus voi olla rajoittava tekijä joillekin käyttäjille. Dieselversioissa kantavuutta on pari sataa kiloa enemmän. 

Sama pätee perävaunuun, perävaunun kytkentämassa, niin jarruttoman kuin jarrullisenkin kärryn, on täyssähköversiossa vain 750 kiloa, kun diesel- ja bensiiniversioissa se on vähintään 1 000 kiloa ja jarrullisella kärryn kohdalla reippaasti jopa päälle. Pienemmät massat johtuvat täyssähköauton suuresta kokonaismassasta, joka on noin 400 kiloa, eli suunnilleen saman verran kuin sen ajoakku painaa, suurempi kuin bensiini- ja dieselversioissa.

Nykyajan pakettiautot ovat varsin hyvin varusteltuja ja myös kuljettajan näkökulmasta mukavia. Ohjaamossa on digitaalisuutta, ja tarvittavat varustelut löytyvät. 

Ohjaamossa mittaristo on digitaalinen ja tietoviihdejärjestelmä löytyy matkapuhelimen liitettävyyksillä. Tosin tietoviihdejärjestelmä on niin sanotusti mallia perus, siinä ei ole sellaisia hienouksia kuin monissa nykypäivän henkilöautoissa. Mutta pakettiautotkin digitalisoituvat vähitellen ja Toyotasta löytyy se, mitä eniten tietoviihdejärjestelmältä tarvitsee. 

Hiljainen ajokokemus

Kuljettajaa avustavat niin aktiivinen vakionopeudensäädin kuin kuolleen kulman varoitinkin. Näkyvyyttä ja ajoturvallisuutta parantavat peruutuskamera sekä pysäköintitutka.

Proace City EV tarjoaa hiljaisen ajokokemuksen, ja auton alustatuntuma on tukeva. Ohjaus on autossa ei ole mitenkään erinomainen eikä tarkka, ohjauksen keskialuetta vaivaa tuntuman puute eikä se tarjoa kovinkaan hyvää palautetta. Kun tähän yhdistetään jonkun verran holhoava kaistavahti, Proace City EV:llä ajaessa tulee välillä tuntuma, että kumpi ohjaa, auto vai kuljettaja.

Koska kysymyksessä on pakettiauto, auton tavaratilan umpinaiset seinät vaikeuttavat välillä näkyvyyttä – ja auton sivupeileiltä toivoisi tällöin hieman laajempaa kuvaa.

Proace Cityn täyssähköversion hinta on alkaen 46 280 euroa. Täyteen varusteltu Proace City Comfort Pro -varustelulla koeajetun auton tapaan maksaa 54 570 euroa. Korimalli on silloin L2-pituinen eli pidempi malli. Dieselinä vastaava versio on kymppitonnin edullisempi, joten dieselin ja sähkön välillä on vielä paljon hintaeroa, ottaen huomioon, että kysymys on 40 000–50 000 euron hintaluokkaan asettuvasta pakettiautosta. 

Koeajossa olleessa autossa oli vielä lisävarusteina 790 euron arvoinen metalliväri sekä tavaratilan katto- ja seinävaneroinnit.

Hintaeroa dieselmallin ja täyssähköversion välillä on vielä noin 10 000 euroa. Tämä tekee Proace Cityn sähköversiosta vielä verraten kalliin verrattuna dieselmalliin, sillä prosentteina hintaero on noin 20 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyvää ja huonoa

  • Ohjaus
  • Perävaunumassa
  • Hinta
  • Varustelu
  • Alusta
  • Hiljaisuus

Toyota Proace City EV L2 Comfort Pro

SÄHKÖAUTO, etuveto
100 kW (136 hv), 270 Nm
Akku brutto / netto 52,0 / 50,0 kWh
Lataus Type 2: 11 kW (3 x 16 A)
CCS: 100 kW
WLTP-kulutus 19,0 kWh / 100 km
toimintamatka 329 km
Suorituskyky 0–100 km/h – s
huippunopeus – km/h
Mitat
Pituus 4 753 mm
Leveys 2 107 mm
Korkeus 1 880 mm
Akseliväli 2 975 mm
Tavaratila 3 900 l
Omamassa 18 84 kg
perävaunu 750 / 750 kg
Euro NCAP 4 (2019)
Takuu 3 v / 100 000 km
ajoakku 8 v / 160 000 km
Hinta alkaen 46 280 €
koeajoauto 56 140 €

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat