17.4.2023

Koeajo: Volkswagen ID.7 – palautteen ja Passatin jäljet näkyvät

Kuva Aake Kinnunen
Volkswagen ID.7 sähköauto sedan Passat

Volkswagen ID.7 raivaa monella tapaa tietä koko mallistolle. Samalla se antaa vakavan haasteen kilpailijoiden sähkösedaneille ja menee jopa 700 km yhdellä latauksella.

Loputtomien crossovereiden keskellä sähköautokisassa tapahtuu vihdoin myös matalampien sedan-henkisten autojen kohdalla. Volkswagenin näkemys ID-malliston ehdokkaasta on ID.7. Auto on samalla muistutus siitä, miten VW flirttaili malliston yläpäässä premiumin laitamilla. Volkswagen ID.7 on ehkä henkisesti sähköinen Passat, mutta auto on paljon muutakin. 

Volkswagen ID.7 sähkö Passat

Mietitään hetki kilpailijoita. Mercedes-Benzin malliston lähin vastine on EQE, joka jättää hiukan kylmäksi takatilojen osalta. Samaa voidaan sanoa Hyundain Ioniq 6:sta, joka on tehty aerodynaamisuuden ehdoilla. Molemmat autoissa lattiaan asennettu akkupaketti ja takaistuinten yllä laskeutuva kattolinja ovat haastava yhdistelmä. Teslan mallistoon peilattuna ID.7 asettuu perustutun Model 3:n ja ikivihreän Model S:n väliin. 

Mutta asiaa on puitavana paljon, joten ota kuppi kuumaa ja ryhdytään perkaamaan Volkswagenin uutuutta.

Volkswagen ID.7
Varsinaiset koeajot toteutettiin naamioiduilla prototyypeillä, minkä lisäksi auton ominaisuuksiin tutustuttiin valmiinoloisilla esisarjan autoilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tila ja muoto

Volkswagen ID.7 on 4,96 metriä pitkä, mutta 1,54 metriä korkea, joten auto näyttäytyy pitkänhuiskeana erityisesti erilaisten uutuuscrossovereiden keskellä. Leveyttä on tyypilliset 1,86 metriä, vaikka vaakalinjat pyrkivätkin korostamaan leveää olemusta. Akseliväli on pidemmästä päästä, 2,97 metriä, joten matkustamon sisätilat ovat olleet prioriteetti. Etu- ja takaylitykset on tarkoituksella jätetty lyhyiksi. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Ilmanvastuskerroin on parhaimmillaan 0,23 varustelusta riippuen. Katto ja pilarit ovat aina mustat, joskin kromilistat saattavat korostaa katon muotoa.  Keulalla on säilytetty vieno hymy, mutta ilme on tarkoituksella hiukan omahyväisesti muikistelevia sisarmalleja vakavampi. Kylkilinjassa on mielenkiintoinen voimakas olka, joka ikään kuin hengähtää B-pilarin kohdalla ennen nousun jatkamista perää kohti. Myös kynnyskotelon muoto heijastelee olkapokkauksen linjaa.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Perän käytännöllisessä ja aerodynaamisesti ajatellussa kulmikkuudessa on tiettyä teslamaisuutta, mutta toisaalta valot ovat täysin eri. Volkswagen on tehnyt uudet valoanimaatiot ID.7:aan ja erityisesti avausanimaatio on kieltämättä makea.  Tavaratilaa on 532 litraa ja tila on sopivan syvä. Takaluukku on liftback-mallinen, joten lastaamisen ei pitäisi olla ongelma.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback
Tavaratila on tyypillinen korimallille. Keulatilaa ei ole.

Tuttua flirttailua

Takaistuimilla tilaa on puolestaan hyvin aina noin 1,80 metriä pitkille. Istuimet on muotoiltu voimakkaasti, lähes etuistuinten tapaan. Tilaa on pelattu myös kallistamalla asentoa hiukan taaksepäin. Takapenkin keskipaikka on lättänä ja tarkoitettu erittäin selkeästi vain väliaikaiseen kuljettamiseen. Reunapaikoilla autossa voisi puolestaan olla pitkiäkin autolomia ja jalkatilaa on hyvin. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan takaistuin takapenkki

Kookas lasikatto tuo matkustamoon ilmavuutta. Perinteisen verhon puuttumista kompensoidaan sillä, että lasi on muutettavissa maitolasiksi sähköisesti. Lasi heijastaa myös infrapunasäteilyn pois, joten ulkolämpö pysyy ulkona kesällä ja toisaalta talvella lasi vähentää lämmön karkaamista.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Etuistuimia on saatavissa useana versiona. Malliston huipulla ovat ErgoPremiumit, jotka ulottavat hierontatoiminnot jopa istuinosaan asti, aktivoiden lantiota perinteisen selkähieronnan lisäksi. Istuinten lämmityksen ja tuuletuksen voi jättää automatiikan murheeksi, jolloin kosteus- ja lämpötilasensorit arvioivat tilanteen ja saattavat käyttää jopa molempia toimintoja yhtä aikaa. Voimakkaasti muotoillut istuimet ovat hyvää vaihtelua viime vuosien lättäpenkkitrendin keskellä.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Ja mikäli uudistuneelle ääniavustajalle valittaa esimerkiksi kylmiä käsiä, ohjauspyörän lämmityksen lisäksi auto ohjaa lämmintä ilmaa tuuletusräppänöistä rattikehälle.

Pelkistetty, mutta muotoiltu sisäilme yhdessä materiaalien ja valojen kanssa nostaa ID.7:n yli muista Volkswagenin sähkömalleista ja asettaa vakavan haasteen monille kilpakumppaneille. Premiumin kanssa flirttaileva olemus on suunniteltu muistuttamaan auton asemasta ID-mallistossa ja vastaamaan kilpailijoiden haasteeseen.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Palautelaatikon tyhjennys

Uudistuneesta ääniavustajasta puheen ollen Volkswagen on ottanut palautetta vastaan ID.7:n tietoviihdejärjestelmän kanssa. Ääni kaiuttimissa vastaa jatkossa huhuiluun “hello IDA”, mutta nimen voi vaihtaa vapaasti, mikäli nimi on esimerkiksi käytössä lähipiirissä tai haluaa luopua hello-etuliitteestä. Ääniavustaja ei puhu suomea, mutta se tulkitsee ralliaksenttiakin kohtuullisen hyvin ja osaa entistä enemmän toimintoja. Mikäli järjestelmälle huhuilee “I love you”, väläyttää auto punaista sisävalaistusta punastumisen merkiksi. Myös vitsivalikoimaa on pyritty kasvattamaan, sen ollessa yksi yleisimmin kysytyistä toiminnoista.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Palataan hetkeksi ilmastointiin. Koko kojelaudan leveydeltä tehty tuuletusjärjestely on automatisoitu, eli tuuletuksen avaus ja suuntaus tapahtuu tietoviihdejärjestelmän kautta. Ratkaisu antaa mahdollisuuden myös oskilloida ilmavirtaa kääntyvän pöytätuulettimen tapaan. Tuuletusratkaisu on hakenut inspiraationsa Phaeton-lippulaivasta.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback
Mittaristo on kutistettu yhdeksi vakionäkymäksi, joka näyttää kaikkein tärkeimmät tiedot.

Kojelaudassa on pieni mittaristonäyttö lähinnä tärkeimpiä tietoja ja mahdollisia varoitusvaloja varten. Mittaristossa ei ole lainkaan mukautettavia näkymiä. Kaikki Volkswagen ID.7:t on varustettu tuulilasin heijastusnäytöllä (HUD), joka tukee lisätyn todellisuuden (AR) ominaisuuksia ja sen näkymät ovat muovattavissa. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback
Tuulilasinäyttö (HUD) on aina vakiovaruste ja trendi on tervetullut.

Kojelaudassa on uusi 15-tuumainen tietoviihdejärjestelmän kosketusnäyttö, jonka käyttöliittymä on uusittu muihin ID-malleihin verrattuna. Koti- ja päänkymät on eriytetty, ja muovattavia oikoteitä on eri puolilla. järjestelmä sisältää myös henkisen viittauksen Touaregin Innovision Cockpit -järjestelmään, sillä sen tavoin ilmastoinnin hallinta on pysyvästi ruudun alareunassa. Myös näytön edessä olevassa hipaisukehyksessä on nyt taustavalot, eli loputon marmatus on vihdoin mennyt perille. Kokonaisuutena kyseessä on ikään kuin ID 2.0.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback tietoviihdejärjestelmä kosketusnäyttö

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liike ja apu

Virrat päälle ja menoksi. Volkswagen ID.7 lainaa Buzzissa esitellyn vaihdeviiksen. Koeajettu 77 kilowattitunnin akkuversiolla varustettu takaveto liikkuu hyvin ja Comfort-ajotilassa vauhtipolkimen vaste on miellyttävän lineaarista.  Ohjaus on nopeahko, mutta sopivan tarkka ja pitkähköstä akselivälistä huolimatta auto kääntyy ketterästi. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback ohjaus

Uusittu takamoottori on merkittävä päivitysaskel aiempiin MEB-alustalla nähtyihin verrattuna. Vahvemmat magneetit ja parannettu käämitys auttavat energiatehokkuutta, minkä lisäksi moottorin jäähdytystä on parannettu nestekierron lisäksi olevalla öljykierrolla. Tehoa on 210 kilowattia ja se on tarjolla pidempään ja tasaisemmin akun varaustilasta huolimatta. Nelivetoversiot liittyvät mallistoon myöhemmin.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback ohjaus

Säädettävä DCC-iskunvaimennus reagoi ajotilavalintaan selkeillä eroilla. Sport-asetuksella kaasupolkimen profiili on turhan kulmikas ja iskunvaimennus turhankin napakka. Comfortilla molemmat osa-alueet asettuvat paremmin arkiautolta odotettavaan käytökseen. Etuakseli on luonteeltaan hiukan pompottava, mutta kokonaisuutena ID.7 soveltuu ainakin Espanjan tiestölle erinomaisesti. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback ohjaus

Ajoavustimien hienoudet jäivät lyhyellä koeajolenkillä kokeilematta, mutta tarjolla on kaksi päivitettyä toimintoa. Uusi pysäköintiavustin tallentaa edelliset 50 metriä ajoa ja sinne voi tallentaa esimerkiksi kotipihaan peruutuksen. Auto tallentaa pihan pysyvät piirteet maamerkeiksi ja osaa reagoida esimerkiksi ajotielle jätettyihin tavaroihin. Lähtiessä se voi puolestaan ajaa samaa reittiä eteenpäin automaattisesti. Lisäksi pysäköintiä voidaan ohjata etänä älypuhelimen avulla. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback ohjaus

Myös vakionopeussäätimen ympärille rakennettu Travel Assist on oppinut uusia ominaisuuksia. Kaista-avustin osaa lukea nyt kanttarien kaltaisia piirteitä kaistan reunaksi. Yli 90 km/h nopeudessa monikaistaisilla tieosuuksilla auto pystyy myös tekeemään avustetun kaistanvaihdoksen. ID.7 on myös ensimmäinen Volkswagen, joka hyödyntää parvitietoa, eli aiemmin tieosuudella ajaneet autot kertovat palvelimille tietoja esimerkiksi nopeusrajoituksista.

Pinnan allla

Volkswagen ID.7 lisää myös uuden akustovaihtoehdon MEB-perusrakenteen valikoimaan. Pitkän akselivälin ansiosta akkumoduulien määrää on voitu kasvattaa ja uusi iso akku on nimelliskooltaan 91 kilowattituntia, nettona 86 kilowattituntia. Isolla akulla varustettu Volkswagen ID.7 Pro S hätyytteleekin 700 kilometrin WLTP-toimintamatkaa, mikä oli yksi tehtaan tavoitteista uutuusmallille. Ison akun latauksen huipputeho on 200 kilowattia.

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback

Koeajettu 77 kWh:n akkukoko (82 kWh nimellinen) on tuttu ID-mallistosta ja sen latauksen huipputeho on 170 kilowattia. Sen turvin ID.7 Pro saavuttaa noin 615 kilometrin WLTP-toimintamatkan, minkä pitäisi riittää useimpiin päiviin tai viikkoihin mainiosti. Molempien versioiden Type 2 AC-latauksen huipputeho on 11 kW.

Pohjoisten olojen kannalta mielenkiintoisimpiin ominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus akun esilämmitykseen latausta varten reittiopastuksen kautta, vihdoinkin. Lisäksi Volkswagen esitteli jo valmiin näköistä valikkoruutua, jossa oli mahdollisuus akun esilämmitykseen ihan vain pyytämällä. Ominaisuus on tulossa tulevissa ohjelmistoversioissa ennemmin kuin myöhemmin. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan esilämmitys

Volkswagen ID.7 valmistetaan Saksan Emdenissä Euroopan markkinoita varten. Myöhemmin vuorossa on auton julkaisu Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Seuraava vaihe

ID.7 kertoo, että Volkswagenilla kuunnellaan palautetta ja siihen reagoidaan, kunhan kommentteja kertyy tarpeeksi ja tehtaalla on aikaa reagoida. Melko puhtaalta pöydältä suunniteltu VW ID.7 on selkeä kehitysaskel sekä tekniikassa että käytettävyydeltään. Samalla Volkswagen on muistellut vanhoja hyviä aikoja tuomalla autoon ripauksen sitä "melkein premiumia", josta Passatin kaltaiset mallit muistetaan. 

Volkswagen ID.7 sähkö sedan liftback ohjaus

Mutta se prototyypeistä. Jäämme odottamaan seuraavaksi auton valmista tuotantoversiota ja tulevia kokemuksia kotoisilla tieosuuksilla. Myöhemmin ID.7 saa vielä himoitun farmariversion.

Volkswagen ID.7 saapuu loppuvuoden aikana Euroopan markkinoille ja hiljalleen kuultaneen lisää myös auton hinnoittelusta ja tilaamisesta.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Volkswagen ID.7 Pro (77 kWh) prototyyppi

Moottori

Sähkömoottori taka-akselilla, kestomagnetoitu (PSM).

Teho

210 kW (286 hv)

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 82 / 77 kWh. Latauksen huipputeho 170 kW (CCS), 11 kW (3x16A) Type 2.

Toimintamatka

614 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

210 kW

Mitat

pituus 4961 mm, leveys 1862 mm, korkeus 1538 mm, akseliväli 2966 mm
Tavaratila: 532 l
Omamassa: 2200 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1200 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat