Ajoneuvot Koeajo 14.10.2022

Koeajo: Volkswagen ID.Buzz – Hippipaku kääntyi sähköhitiksi

Volkswagen ID Buzz on sähköuutuus, joka saa muut sähköautot vaikuttamaan antiikkiselta ja tylsältä. Hyvää: tunnelma, ulkonäkö, ajomukavuus Huonoa: takapenkkiläisten tilat

Kaksivärinen Volkswagen ID.Buzz lipuu ääneti pitkin Kööpenhaminassa sijaitsevan Kastrupin rantabulevardia. Auringonpalvojien päät kääntyvät, sillä retrofuturistinen hippipaku on jalkautunut ensimmäistä kertaa kuolevaisten keskuuteen. Minne tahansa Buzzin ohjastaakin, tulevat ihmiset paikalle ihmettelemään ja juttelemaan.

Hippipakun uusi versio on kuulemma ollut suunnittelijoiden piirtopöydällä jo kaksi vuosikymmentä. Kun mallin uudelleenluentaa suunniteltiin 2000-luvun alkupuolella, voimalinjaan tuskin kaavailtiin sähköä. Onneksi malli säilyi piipussa näihin päiviin saakka, sillä sähkömoottori pukee ID Buzzia hyvin.

Automallin juuret ulottuvat vuoteen 1950, jolloin Transporterin ensimmäinen versio tuotiin markkinoille. Matkustajaversio tunnettiin nimellä Kleinbus ja 8-paikkainen minibussi nousi etenkin hippien suosioon. Tuo rauhaa symboloivan auton ideologia on jollain tavalla edelleen läsnä.

Seitsemän vuosikymmentä myöhemmin ID Buzz on nousemassa yhdeksi Volkswagenin kulmakivistä. Myyntiodotukset ovat olleet huikat, mutta todellisuus sitäkin kirkkaampi. Buzzia on myyty ärhäkästi maihin, joissa sähköautot tekevät kauppaansa. Tuohon joukkoon lukeutuu myös Suomi. Meille auto on tulossa ensimmäisten maiden joukossa.

Kahdelle, kolmelle, viidelle ja pian seitsemälle

Bussimallisesta Buzzista on tulossa kaksi mallia: toinen on viisipaikkainen henkilöauto ja toinen kaksipaikkainen pakumalli Cargo. Näistä Cargo on saavuttanut Suomessa toistaiseksi kovempia myyntilukuja. Ehkä kuljetukset halutaan tehdä jatkossa tyylillä. Myöhemmin tulossa on myös seitsemänpaikkainen versio, kunhan pitkä korimalli menee tuotantoon.

ID Buzz jakaa voimalinjansa muiden ID-mallien kanssa. Akku on 77 kWh ja se tarjoaa Buzzin tapauksessa 425 kilometriä WLTP-toimintamatkaa. Keskikulutukseksi ilmoitetaan hieman alle 22 kWh/100 km, mikä pitää paikkansa kesäisessä kelissä. Pieni kulutus on hiotun aerodynamiikan ansiota.

Moottori tuottaa 150 kW (204 hv) ja 310 Nm. Vaikka auto on kookas ja painava, tehoa piisaa riittävästi. Sataen vauhtiin hippipaku kirii 10,2 sekunnissa, eli minibussilla ei tarvitse enää seistä tien tukkona, kuten alkuperäisellä versiolla.

Voimalinja on pitkälti sama kuin muissa ID-malleissa. Kaasunvastetta pystyy säätämään ajotilan mukaan ja kiivaimmillaan Buzz on mukavan pirteä ajettava. Vastaavaan kiihtyvyyteen kuin ID4 se ei kuitenkaan tule yltämään jatkossakaan, sillä painoa on reippaasti enemmän. Vaikka elopainoa on 2500 kiloa, ei se juuri tunnu ratin takana.

Kaikkein hienoin asia ID Buzzissa on luonnollisesti tunnelma ja desing. Se on vastustamattoman kaunis automalli, joka on samaan aikaan tyylikäs, sympaattinen, moderni ja ikiaikainen. Volkswagen on onnistunut luomaan ensimmäisen T1-mallin fiiliksen uudelleen. Muotoilu on omiaan hukkaamaan auton mittasuhteita, sillä autoa katsoessa ei millään uskoisi auton olevan Caravellea kookkaampi.

Volkswagenin ulkomuoto viittaa lelumaailmaan, ja kuvissa auto näyttää enemmän animaatioautolta kuin oikealta automallilta. ID Buzz on niin söpö, että se tekisi mieli ottaa sänkyyn uninalleksi.

 

ID4 näkyy sisällä

Sama linja jatkuu sisällä. Ohjaamo on moderni, mutta jollain hauskalla tavalla muistuttaa menneestä. Pääpaino on toki moderniudessa ja Buzz jakaa pääosan elementeistään ID4-mallin kanssa. Elektroniikkapuoli toimi ainakin ensimmäisen koeajon aikaan moitteetta, eli pahimmat lastentaudit on hiljalleen selätetty.

Etu- ja takapenkillä on mukavasti tilaa, mutta mitenkään supertilava ohjaamo ei ole. Ehkä tällä pedataan seitsemänpaikkaista mallia, sillä liian kauas viedyt takapenkit aiheuttaisivat tilan loppumisen tavaratilasta. Viisipenkkisen mallin takaosasto vetää 1121 litraa ja Cargo-mallisena vetoisuus on 3900 litraa.

Ohjauspyörän takaa koettuna ID Buzz on hyvin henkilöautomainen ja mukava. Alusta on tukeva, eikä massa tunnu ajaessa. Vaikka ulkomitat ovat isot, on autoa helppo käsitellä. Kääntösäde on 11 metriä, mikä ilahduttaa ahtaissa paikoissa. Ohjaustuntuma on hyvä ja sähköautoksi riittävän tunnokas.

Koeajoauton alla pyörineet 20” renkaat eivät tuoneet ohjaamoon liiaksi ääntä, vaikka moottoritievauhdissa äänitaso kasvaa selvästi. Yleisesti ID Buzzia voi kuitenkin pitää hiljaisena autona, mikä on nykymaailmassa iloinen yllätys. Kööpenhaminan lähiseudun tiet ovat paikoin heikossa kunnossa, joten ajokokemus vastannee kotimaata hyvin.

Vaikka ID Buzzin ajokokemus ei ole kovin erityinen, nostaa sen muuten huikean viehättävä konsepti itsensä arjen yläpuolelle. Buzzilla ajaessaan tuntee olevansa kuin kuninkaallinen, sillä kanssa-autoilijat tuijottavat ja muut osoittelevat autoa sormella. Ehkä reaktio rauhoittuu, kun Volkswageneita alkaa näkymään katukuvassa enemmän.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat