1.3.2017

Maistiainen: KTM 1290 Super Adventure S – 160 hevosvoiman sportti-adventure

KTM 1290

Seikkailupyörä, sporttipyörä vai matkapyörä? KTM 1290 Super Adventure S:ssä kaikki kolme ominaisuutta yhdistyvät.

KTM 1290 Super Adventuren mallinimen perässä oleva S-kirjain tulee sanasta ”sport”. Mallimerkintä on luonteva, sillä 160 hevosvoiman 1300-kuutioisen moottorin ansiosta suorituskyky lähentelee isojen sporttipyörien suorituskykyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

KTM 1290

Avain taskuun

Vakiovarustukseen kuuluu avaimeton käyttöjärjestelmä. Riittää kun avain on esimerkiksi ajopuvun taskussa, virtalukkoa pyörässä ei ole. Ja mikä hienoa, niin myös polttoainesäiliön korkki on avaimettoman järjestelmän piirissä.

Starttinapin alapuolella on harmaa painike, josta painettaessa virta kytkeytyy päälle. Edellyttäen tietysti, että ”virta-avain” on riittävän lähellä, jotta järjestelmä sen tunnistaa. Kun ajon päätteeksi samasta napista painetaan pidempään, kytkeytyy sähköinen ohjauslukko päälle. Helppoa ja yksinkertaista, kunhan järjestelmään tottuu sen verran, ettei enää etsi katseellaan virtalukkoa ja tunnustele taskuista turhaan virta-avainta.

KTM 1290

Ison V2-moottorin luonne on kaksijakoinen. Se on tähän mennessä sivistynein ja käyttöalueeltaan laajin itävaltalaisvalmistajan moottori. Toisaalta voimaa on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi koko kierrosalueella, kunhan kaasu kääntää reippaammin. Uusi Super Adventure on pyörä, jossa oikeasti on käyttöä moottorin eri tehoasetuksille.

Matkustusmukavuutta

Tuulilasin muotoilua on muutettu. Se tarjoaakin nyt paremman suojan kuljettajalle, eikä aiheuta häiritseviä pyörteitä. Tämän seurauksena myös kypärän melutaso pysyy kohtuullisen matalana. Tarvittaessa tuulilasin korkeutta on helppo säätää jopa ajon aikana, sillä säätö hoituu yksinkertaisesti lasin reunassa olevaa säätöpyörää pyörittämällä. Pitkillä matkoilla mukavuutta parantaa rennon pysty ajoasento sekä loiva polvikulma.

KTM 1290

KTM:n sivulaukkujen kiinnitys on muutettu ”puolikelluvaksi”, eli yläkiinnitys on jäykkä mutta alaosastaan laukut pääsevät liikkumaan sivusuunnassa. Tällä on tavoiteltu vakautta suurissa nopeuksissa. Koeajon aikana tuleekin tilaisuus kokeilla vauhdikkaampaa ajoa, ja puuskittaisesta sivutuulesta huolimatta Super Adventure tuntuu vakaalta vielä 230 kilometrin tuntinopeudessa. Aerodynamiikan lisäksi vakauteen vaikuttaa hyvin toimiva semiaktiivinen jousitusjärjestelmä.

KTM 1290

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mittaristo uusiksi

Uudessa Super Adventuressa on peräti 6,5 tuuman kokonaan uusittu väri-TFT-mittaristo. Kierroslukumittari on varsin selkeälukuinen, sillä sen näyttö on muotoiltu analogisten mittarien tapaan pyöreäksi. Monipuolisen mittariston yksi erikoisuus on, että nopeusnäytön fonttikoko suurenee sitä mukaa kun nopeus kasvaa. Ajotietokonetta hallitaan aiemmista Adventure-malleista tutulla neljän napin järjestelmällä. Myös valikoiden toimintaperiaate on pysynyt ennallaan.

KTM 1290

Ominaisuuksia ja varusteita pyörässä on yhden päivän koeajolle liikaakin omaksuttavaksi. Jotain on sentään jätetty vakiovarustuksen ulkopuolellekin, sillä tarjolla on Travel Pack -ohjelmistopäivityspaketti. Se sisältää muun muassa Quickshifter+ -vaihdeavustimen, jonka avulla vaihteita voi vaihtaa sekä ylös- että alaspäin ilman kytkintä.

KTM 1290

Samaan 711 euron pakettiin kuuluu myös mäkilähtöavustin (Hill Holder Control), moottorijarrua säätelevä MSR-järjestelmä sekä KTM My Ride -järjestelmä, jonka avulla älypuhelimen voi liittää pyörään niin että mittaristo toimii älypuhelimen näyttönä.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Sebas Romero

KTM 1290 Super Adventure S

  • Hinta: 21 986,55 euroa
  • Moottori: kaksisylinterinen V-moottori, 1301 kuutiosenttimetriä
  • Teho: 160 hv (118 kW) / 8750 r/min
  • Vääntö: 140 Nm / 6750 r/min
  • Kuivapaino: 215 kiloa
  • Istuinkorkeus: 860/875 mm

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat