15.5.2024

Maistiainen: Mini Cooper SE – sähkö-Mini katsoo menneeseen ja tulevaan

Kuva Aake Kinnunen
Mini Cooper SE

Uusi Mini Cooper on aina kokoaan suurempi juttu, mutta mihin suuntaan mennään tällä kerralla?

Uuden sukupolven Mini Cooper on hyvin linjassa aiempien versioidensa kanssa. Sulavampi, tilavampi ja tyylikkäämpi ilmestys on osin entistä kauempana alkuperäisestä – mutta toki aikaakin on kulunut jo 65 vuotta. Päämuotoilija Oliver Hellmer on kuitenkin tyytyväinen ja kertoo, miten yksinkertaistetun pyöreä Mini monelta osin viittaa edeltäjiään enemmän 1959 saapuneeseen alkuperäiseen autoon. Uutuus ainakin näyttää erottuu raskassoutuisista edeltäjistään ja säilyttää Minin tunnistettavat piirteet.

Mini Cooper SE

Sisustassa Mini Cooper luottaa paljolti samoihin ideoihin kuin aiemmin esitellyn Countrymanin kanssa. Kookas ja pyöreä OLED-kojelautanäyttö hoitaa samalla mittariston tehtäviä ja se on näyttävä ilmestys vinkeine grafiikoineen ja erilaisine teemoineen. Samalla on haluttu kehittää erilaisia digitaalisia palveluita. Minimäiset keinuvivut on siirretty näytön alle riviin. Materiaaleihin on panostettu paljon ja yhdessä yksinkertaisten muotojen kanssa Mini on ehkä vihdoin saavuttanut sen premium-aseman, jota sille on haettu BMW:n alaisuudessa koko 2000-luku.

Mini Cooper SE

Tekniikkapuolella Cooper SE:ssä nähdään sähköä. 49,2 kilowattitunnin akusto (netto) antaa autolle noin 400 kilometrin WLTP-toimintamatkan ja tehoa on 160 kW (218 hv). Se riittää kompaktihkon ja sähköautoksi kevyehkön Minin tarpeisiin mainiosti. Tarjolle tulee myös Cooper E, joka tinkii akun koosta 36,6 kWh nettokokoon (WLTP reilu 300 km) ja tehosta 135 kilowattiin (180 hv). Nähtäväksi jää, miten melko matalaan energiankulutukseen perustuvat WLTP-toimintamatkat suhtautuvat arkeen talviolosuhteissa ja miten erityisesti Cooper E riittää pakkasilla.

Suomessa sähköiset Mini Cooperit ovat jo ennakkomyynnissä, hintojen alkaessa 36 100 eurosta (Cooper E Essential) ja autoja odotetaan Suomeen kesän aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat