8.8.2022

Concept Aceman kertoo Minin lähitulevaisuudesta uudistuneena, brittiläisenä sähköcrossovereiden valmistajana

Aceman tulee olemaan pienempi kahdesta Mini-crossoverista, jotka näkevät päivänvalon parin vuoden sisällä.

Aceman ei siis ole jäämässä yhden kappaleen konseptiksi, toisin kuin hiljattainen Cooper SE Cabrio. Konseptin on tarkoitus näyttää, mitä tuleman pitää - tietysti enemmän tai vähemmän väritettynä. Aceman edustaa BMW-konsernin uutta kompaktien sähköautojen arkkitehtuuria, josta siis osansa saavat ennen kaikkea tulevat Minit.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pirteä pikkucrossover

Mini ei tässä konseptivaiheessa paljasta paljoakaan varmaa tietoa Acemanin voimalinjasta. Odotettavissa on kuitenkin varmasti etuvetorakenteinen, lähemmäs kaksisataa hevosvoimaa takova sähkövoimalinja.

Neliovinen crossover asettuu Minin vuodesta 2024 eteenpäin nähtävässä mallistossa toiseksi suurimmaksi malliksi. Se korvannee nykyisen, matalampikorisen ja kuusiovisen Clubmanin kyseisestä vuodesta alkaen. Nykyisen Countrymanin seuraaja tulee asettumaan niin ikään sähköisenä Acemanin yläpuolelle, ja se on BMW iX1:lle melko lailla läheinen sisarmalli. Aceman on 4 050 millimetriä pitkä, mikä tarkoittaa, että koon puolesta premiumsegmentissä melko tarkalleen samaa edustaa esimerkiksi Audi A1. Tuore Smart #1 on ulkomitoiltaan hieman isompi, mutta mahtuu varmasti henkisesti samaan luokkaan.

Sisätila on hyvin pehmeä, kankainen, pirteä värikäs ja leikkisä - kuin videopelimaailmasta - aivan kuten koko konsepti.

Brittiläisellä korostuksella

Koko yli kaksikymmenvuotisen BMW-renessanssinsa ajan Mini on pyrkinyt pitämään julkisuuskuvansa brittiläisenä, ja onnistunutkin siinä, vaikka saksalaisomistuksen lisäksi kehitystyö ja tuotanto ovatkin monilta osin livahtaneet kuningaskunnan ulkopuolelle. Ison-Britannian lippu, Union Jack, on ollut merkittävä osa Minin luomaa brittiteemaa. Union Jack on jo aiemmin löytynyt niin kattoon maalattuna, sivupeilien kuvuista, kuin takavalojen ledikuvioistakin. Aceman-konseptissa lipun tunnistettava muoto on löytänyt tiensä myös kattotelineeseen, crossoverin voimakkaisiin pyöränkaariin sekä sähköauton sileään maskiin.

Kuten mainittua, brittiläisestä imagosta huolimatta suunta näyttää nyt saarivaltiosta ulospäin. BMW on avaamassa näille kompaktimalleille tehtaan Kiinaan, ja myös kehitystyössä on lyöty hynttyyt yhteen Great Wallin kanssa.

Lähteet: Mini, Autocar Kuvat: Mini Teksti: Benjamin Helander