23.5.2017

Maistiainen: Opel Crossland X – lupaus tulevasta

Opel Crossland X

Opel Crossland X on mielenkiintoinen lupaus tulevasta: kun ranskalaiset yhdistävät voimansa saksalaisten kanssa.

Pienen tila-auton ja katumaasturin yhdistelmä on jo sinällään mielenkiintoinen, mutta vielä mielenkiintoisemmaksi cocktail tulee siitä, että samalla yhdistyvät saksalaisen Opelin ja ranskalaisen PSA:n merkkien, Peugeotin ja Citroënin, geenit. Opel Crossland X pantiin alulle jo ennen kuin ranskalaiset ilmoittivat yhdysvaltalaiselle General Motorsille halustaan ostaa Opel.

Hienointa autossa on sen suuri tavaratila, joka on jo peruskoossa 410-litrainen. Jos ostaja on hankkinut lisävarusteena 15 senttiä pituussuunnassa liikkuvat takaistuimet, se tuottaa enimmillään 110 litraa lisää ilman, että takaistuimia tarvitsee kipata kumoon. Tällöin takana matkustavien polvitila tosin kutistuu olemattomiin.

1,2-litraiset bensiinimoottorit ja 1,6-litraiset dieselit sekä vaihteistot ovat jo tuttuja ranskalaisten pienistä malleista, ja sisätiloissakin tuntuu monessa kohdassa ranskalainen fiilis, vaikka painikkeet ja erinomaiset etuistuimet ovat Opelilta.

Opel Crossland X

Myynti painottunee 1,2-litraisiin bensaturboihin, joista kokeilimme 110-heppaista automaattivaihteista mallia.

Kolmisylinterisen koneen äänet kuulostavat lähes dieselmäiseltä pörinältä. Tuulet eivät sisään suhise, mutta hiemankin karkeampi asvaltti antaa merkkejä, kuten tässä kokoluokassa usein tapahtuu. Automaattivaihteisto toimii juohevasti.

Maistoimme myös 120-heppaista turbodieseliä, joka vääntää hienosti jo matalilla käyntinopeuksilla.

Ohjaus on kevyt ja nopea – mutkaisella maantiellä jopa hieman liian nopea. Ohjauspyörän säädöt ovat poikkeuksellisen reilut.

Korkeilta istuimilta näkee ulos muuten hyvin, mutta etäälle sijoitettu tuulilasin alareuna ja etupilarit aiheuttavat katveita. 4,21-metrisen auton ulkomittojen havainnointi on sinänsä helppoa.

Opel Crossland X

Opel Crossland X tulee Suomeen kesäkuun lopussa. Halvin, 1,2-litraisella vapaasti hengittävällä 81-hevosvoimaisella bensiinimoottorilla kulkeva versio maksaa 19 548 euroa.

Teksti ja kuvat: Teppo Komulainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat