29.10.2021

Maistiainen: Peugeot 308 SW – komea kulmahammas

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

C-segmentti on edelleen ehkä Euroopan tärkein autoluokka, jossa täysin uusi Peugeot 308 saalistaa itsevarmasti. Peugeot 308 SW on saman tuotteen farmariversio.

Maahantuoja kertoo uutuudesta itseluottamusta huokuen. Ranskalaismerkin jälleenmyyntiarvokin on kuulemma koholla. Peugeot 308 SW väijyy parkkipaikalla jo saalistaan, mutta pystyykö tuote kantamaan komean kuoren luomat korkeat odotukset.

Kulmahampaat on teroitettu ja ne piirtyvät ajovaloista alaspäin. Myös aiempaa suurempi keulamaski on uusi historiasta vaikutteita hakeneen uuden valmistajan logon kanssa. Ranskalaismerkin jellonan kynnen raapaisut löytyvät takavaloista. 

Poikkeuksellisesti näyttävä julkaisuväri kuuluu hintaan. Perinteisen viistoperän, eli Peugeot 308, tapauksessa se on tummanvihreä Olivine Green ja farmarikorin osalta ranskan vuoristojen purojen sinivihreä Vertigo Blue. Koeajoautomme on tosin tylsemmin valkoiseen helmiäsväriin (White Nacre) maalattu farmarimalli, eli leijonien kielellä SW.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Peugeot 308 SW

Uusi leijona tarjoaa mahdollisuuden valita kuljettajalle AGR-istuin, joka kuuluu myös alkuun myytävän houkuttelevasti hinnoitellun Launch Editionin varusteluun. Ainakin tämä jakkara tarjoaa mukavuutta pidemmällekin taipaleelle.

Jotenkin i-Cockpit ei tunnu enää edes oudolta tai uudelta. Mittaristoa katsotaan ohjauspyörän yli, jolloin se sijaitsee lähempänä näkökenttää. 

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Mittaristo on digitaalinen ja koeajoon kopattu kallein GT-varustelu lisää siihen vielä kolmiulotteisuudenkin. Näkymän voi muokata sisältämään haluamansa tiedot. 

Yhdessä täysin uudella käyttöliittymällä varustetun tietoviihdejärjestelmän kanssa juuri digitaalinen puoli on ottanut valtavan harppauksen. Uusi järjestelmä on valovuosia edeltäjäänsä parempi sekä käytettävyydeltään että siihen liittyvältä vasteajaltaan. Tässä kalliimmassa GT-varustellussa mallissa näytön alla on räätälöitävissä oleva näppäinrivi.

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Kasvua on tapahtunut peräti 110 millimetriä, josta puolet on lätkäisty akseliväliin. Takaistuin ei ole edelleenkään valtaisa ja soveltuu aikuisia selvästi paremmin lapsille. Silloinkin on riskinä, että muksut yltävät potkimaan lisähintaan valitun Blue Naboo nappanahan rumaksi. 

Tavaratilaa on farmarissa yli 600 litraa, paitsi tässä koeajetussa hybridissä noin 50 litraa vähemmän. Mielenkiintoisesti tämä pieksee isoveljensä 508:n noin sadalla litralla.

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Koeajoon valikoitui erityisen mielenkiintoinen lataushybridi tehokkaampana 165-kilowattisena (225 hv) versiona (Hybrid 225 e-EAT8). Hybridimallit varustellaan aina 8-pykäläisellä automaattivaihteistolla. 

Akuston koko on molemmissa hybridimalleissa sama 12,4 kilowattituntia, jolla on teoriassa mahdollista päästä noin 60 kilometriä täyssähköisesti. Pikaisella koeajolla emme yltäneet tähän moottoritiellä nousseen kulutuksen johdosta. Sähkömoottorin voima riittää kuitenkin tähänkin eikä polttomoottoria tarvitse häiritä.

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Voimalinja toimii pääosin erittäin hyvin ja huomaamattomasti – kyseinen automaattivaihteisto on todettu pehmeäksi jo aikaa sitten. Yhden kerran koeajon aikana vaihteisto tosin kolautti pienemmän pykälän pesään tuntuvasti. 

Polttomoottorin käynnistyttyä meno jatkuu mukavasti ja varsin sulavasti. Jotenkin järjestelmän yhteisteho ei kuitenkaan tunnu aivan 225 hevosvoiman veroiselta. Ehkä 180-hevosvoimainen versio tarjoaakin parempaa vastinetta rahalle. 

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Peugeot hallitsi 90-luvulla alustavirityksen omia iskunvaimentimiaan myöden. Valitettavasti 2000-luvulla kustannussäästöt karistelivat kaiken hyvän kauas, mutta nyt ollaan jälleen oikealla tiellä. 

Jousitusjärjestelmä toimii kokonaisuudessaan hienosti ja auto kääntyy mutkiin mainiosti. Mikrokarheus ei tunnu pahasti ja hidastetöyssyt ylittyvät hienosti. Vain terävimmät töyssyt tuntuvat läpi muistuttaen auton kokoluokasta – isommat ja kalliimmat autot pärjäävät vielä näiden suhteen paremmin. 

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Heikkoudet löytyvät ohjauksen ja polkimien puolelta. Näiden tuntuma jättää toivomisen varaa ja polkimet vaativat jopa hieman totuttelua juuri oikean annostelun oppimiseksi. Ohjaus sentään vastaa loogisesti käskyihin, joten kurvailu on helppoa.

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Pitkä hinnasto

Farmarikorinen SW on saatavilla juuri alta 25 000 euron perinteisellä bensiinimoottorilla ja manuaalivaihteistolla. Dieselmallit pyörivät noin 30 000 euron tuntumassa. Lataushybrideistä erityisen houkuttelevalta näyttää vain väliaikaisesti tarjolla oleva 36 462 euroa maksava Allure Pack Launch Edition Hybrid 180 EAT8-automaatti. 

Koeajossa oli lippulaivamalli GT Hybrid 225 EAT8-automaatti nappanahalla ja muulla höystettynä. Tämä venyttää koeajoyksilön hinnan lähes 48 000 euron tuntumaan, jota on jo vaikea perustella. Tuossa hintaluokassa on jo saatavilla isoveli 508 SW samalla hybridivoimalinjalla.

Peugeot 308 SW GT Hybrid 225 e-EAT8

Lopulta uusi Peugeot 308 SW on vähintäänkin riittävän hyvä, jotta komean kuoren ostamisen voi perustella itselleen. Hyvän perheauton ei tarvitse olla harmaa tai farmarin tylsä. Paljastettakoon kiinnostuneille, että huhuissa on myös täyssähköinen Peugeot 308.

Kuvat ja teksti: Henri Posa

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat