20.6.2017

Maistiainen: tilava ja mukava Renault Koleos

Renault Koleos

Euroopan lehdistö tutustuu Renault Koleos -katumaasturiin poikkeuksellisesti Suomessa.

Nykymaailman katumaasturibuumissa tuntuu hämmästyttävältä, että nyt esitellyn toisen sukupolven Renault Koleos -katumaasturin edeltäjä oli ranskalaismerkin ensimmäinen kevyt katumaasturi. Suomalaisteillä ykkös-Koleos jäi harvinaiseksi havainnoksi – matalat myyntimäärät ja huomaamaton ulkonäkö pitivät auton poissa parrasvaloista.

Nyt esiteltävän toisen sukupolven Koleoksen menestys ei ainakaan jää kiinni ulkonäöstä. Talismanista tutut ajovalot sopivat hienosti korkeaan autoon. Uutena kikkana Renault jatkaa ajovalojen linjaa etulokasuojien läpi ulottuvilla kromilistoilla etuovien Initiale Paris -tunnuksiin. Ne kertovat koeajoauton edustavan malliston ylellisintä päätä, joita ei toistaiseksi oteta Suomen maahantuontiohjelmaan.

Renault Koleos

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuvan auto erikoisvarustein

Ensikoeajoissa Renault Koleos Initiale Paris -malleja tosin Suomessa näkyy, sillä auton Euroopan julkaisu järjestettiin kotoisassa Etelä-Suomessa. Tällä kertaa ensikoeajoissa siis pystyy ottamaan kantaa auton melutasoon. Se on Renaultin etu, sillä Koleos kulkee karheallakin kotimaisella asvaltilla miellyttävän vaimeasti. Myös alustan säädöt ovat onnistuneet, auto ottaa huonommankin tien töyssyt miellyttävästi. Vain pahimmat poikittaussaumat täräyttävät, ja isommissa töyssyissä alusta kolahtelee hieman tavallista enemmän.

Renault Koleos

Renault on onnistunut muokkaamaan muun muassa Nissan X-Trailissa ja Renault Kadjarissa käytetzn CMF-perusrakenteen Koleoksen tarpeisiin. Joistakin sisätilojen kytkimistä erottaa Nissanin käsialaa, mutta päälinjat ajettavuudesta kojelautaan ovat ehtaa Ranskaa. Koleoksen ohjaus on tehostettu kevyeksi. Ajettavuus on vaivattoman luonnollista ja katumaasturiin sopivaa, mutta varsinaista tunnokkuutta sormenpäihin ei välity.

Ensikoeajoon valikoitui 175 hevosvoimaisella kaksilitraisella dieselillä ja portaattomalla CVT-vaihteistolla varustettu etuvetoyksilö. Raskaassa autossa hevosvoimat laantuvat, mutta eteneminen on vaivatonta. CVT-vaihteisto toimii mainiosti: vaihteistotyypin akilleenkantapää, kuminauhamaisen joustava toiminta ja vakiokierrosluvulla ulvova moottori loistivat poissaolollaan. Moottorin pariksi tarjotaan myös nelivetoa, jonka saa myös manuaalivaihteistolla.

Ainakin alkuun Koleos-mallisto kattaa vain dieseleitä. Perusmoottori on 1,6-litrainen 130 hevosvoimainen. Aina etuvetoon paritetun voimanlähteen saa manuaalilla, CVT-vaihteistoa halajavat saavat valita 175 hevosvoimaisen moottorin.

Koleoksen hinnat alkavat 34 390 eurosta. Ensimmäiset autot saapuvat Suomeen jo heinäkuun puolivälissä.

Teksit ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat