20.1.2019

Maistiainen: Triumph Scrambler 1200 XE – Steve McQueenin jalanjäljillä

Triumph Scrambler 1200 XE

Triumphin uusi retromalli Scrambler 1200 tarjoaa monipuoliset ominaisuudet sekä asfaltille että soralle. Se kilpaileekin ostajista enemmän isojen adventure-mallien kuin muiden retropyörien kanssa.

1200-kuutioinen kaksisylinterinen rivimoottori, yläkautta kulkeva kaksoispakoputki ja muutenkin Scrambler-henkinen ulkonäkö. Olen näkevinäni Steve McQueenin kuvan, kun vilkaisen Triumph Scrambler 1200 XE:n peilistä itseäni. Se on varmasti ollut tavoitteenakin, kun Triumphin Hinckleyn tehtaalla Englannissa on suunniteltu uutta isoa Scrambleria.

Moottori käy sivistyneesti tyhjäkäyntiä. Istuinkorkeus on 870 milliä, joten 180-senttisellä kuljettajalla vain päkiät yltävät maahan. Ohjaustangosta löytyy peruskatkaisijoiden lisäksi vakionopeussäätimen ja kahvanlämmittimien napit sekä viiteen suuntaan toimiva joystick, jolla ohjataan mittariston näyttöjä. Ja lisäksi - ensimmäisenä moottoripyörämallina maailmassa - myös integroitu GoPro-actionkameran käyttöliittymä, jota hallitaan saman joystickin avulla. Mittaristossakin on yksi erikoisuus, sillä siihen on integroitu Triumphin oma navigointijärjestelmä.

Triumph Scrambler 1200 XE

Ykkösvaihde on välitetty lyhyeksi, mutta koko kierroslukualuetta ei silti kannata käyttää hyväksi. Moottorin ehdoton vahvuus on tasaisen vahva vääntö koko kierrosalueella, joten isompaa pykälää sisään ja annetaan juurevan väännön hoitaa homma. Kuljettaja voi valita sopivimman kuudesta eri ajoasetuksesta: Road, Rain, Sport, Rider, Offroad ja Offroad Pro.

Joustomatkaa on peräti 250 milliä edessä ja takana. Etuteleskooppi on Showan valmistama ja takapää puolestaan tulee Öhlinsiltä. Molemmissa on kaikki säädöt: esijännitys sekä puristus- ja paluuvaimennus. Jarruina on sporttipyöristä tutut huipputehokkaat Brembon nelimäntäiset M50 radiaalisatulat. Mitä ihmettä Triumph oikein puuhaa, kun se on valinnut retromalliin alansa huippua edustavat jousitukset ja jarrut? Vastaus on, että Triumph Scrambler 1200 on käytännössä markkinoiden ensimmäinen scrambler-henkinen malli, jossa pääpaino on ollut ajo-ominaisuuksissa, ei pelkästään ulkonäössä.

Triumph Scrambler 1200 XE

Valmistajan itseluottamuksesta kertoo sekin, että koeajoryhmää on hankittu johtamaan todelliset vetomiehet, kaksinkertainen Mansaaren TT:n voittaja Gary Johnson ja British Superstock 1000-sarjan kärkikuljettaja, toisen polven kilpa-ajaja Taylor Mackenzie. Johnson ja Mackenzie vetävät letkaa tasaisen vauhdikkaasti, jolloin jarrujen, jousituksen ja vääntövahvan moottorin ominaisuuksien välinen tasapaino tulee parhaiten esiin.

Pystyn ajoasennon takia ajaminen on helppoa. Mutkiin jarrutettaessa riittää yhden, maksimissaan kahden sormen siirtäminen jarrukahvalle. Vaihteita on turha polkea liikaa edestakaisin, sillä vääntö on tasaista niin että yli 100 newtonmetriä on käytössä 2500 kierrokselta 7500 kierroksen rajoittimelle asti.Triumph Scrambler 1200 XE

Kierroslukuun liittyy myös yksi Scramblerin erikoisuus: huipputehon kierrosluvuksi ilmoitetaan 7400 kierrosta, mutta kierroslukumittarin punaraja alkaa jo 7000 kierroksen kohdalta. Käytännössä teho siis nousee rajoittimelle asti, mutta tasaisen väännön takia sinne asti ei moottoria tarvitse kierrättää.

Triumphin uusi iso Scrambler yhdistää perinteisen ulkonäön ja nykyajan moottoripyörien suorituskyvyn. Juuri tämä ristiriita saa suun kääntymään hymyyn joka kerta kaasukahvaa käännettäessä. Wrooommmm!

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Triumph Scrambler 1200 XE

Triumph Scrambler 1200 XE

  • Hinta avoin (vahvistetaan tammikuun aikana)
  • Moottori kaksisylinterinen rivimoottori, 1200 cm³, nestejäähdytys
  • Voimansiirto 6 vaihdetta, ketjuveto
  • Teho 66 kW (90 hv) / 7400 r/min
  • Vääntö 110 Nm / 5250 r/min
  • Istuinkorkeus 870 mm
  • Kuivapaino 207 kg
  • Tankki 16 l

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Triumph

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat