22.2.2018

Maistiainen: uusi Citroën C4 Cactus – vieläkin pehmeämmät piikit

Citroën C4 Cactus

Tuore alemman keskiluokan Citroën nojaa paitsi maasturimuotiin, myös merkille perinteiseen pehmeyteen. Mutta onko se yhtä mukava kuin mainostetaan?

On kieltämättä hieman erikoinen tapa esitellä autouutuus niin, että tavallista vahvempi kasvojenkohennus saattaa valmistajan toisenkin mallin eläkkeelle.

Näin kuitenkin käy Citroënilla, jonka neljä vuotta sitten esitelty C4 Cactus jalostettiin uuteen uskoon. Uusi, samanniminen malli korvaa myös pitkään palvelleen C4-viistoperän, jonka tuotanto päättyy ensi kesänä.

Muutos on osa laajempaa trendiä, missä katumaasturityyli jyrää perinteisen henkilöautomaisuuden ylitse. Citroënilla tämä tehdään erityisen korostetusti, sillä perinteistä alemman keskiluokan C4-hatchbackia ei ole ainakaan tällä tietoa enää lainkaan luvassa.

Citroën C4 Cactus

Uuden kaktussitikan muotoilu jatkaa samaa, joukosta erottuvaa linjaa, joka on tullut tutuksi C3- ja C3 Aircross -pikkuveljistä. Edeltäjän kenties tunnusomaisin piirre, kylkien Airbump-kolhusuojat eivät ole enää yhtä hallitsevat, mutta uutta persoonallisuutta vajaat 4,2 metriä pitkä auto henkii senkin edestä. Väistyvän C4-viistoperän vaatimattomasta muotoilusta ei enää ole tietoakaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lanseerauksesta live-tilaan

Pääsimme tutustumaan uuteen C4 Cactukseen niin kutsutussa staattisessa esittelyssä jo viime syksynä, jolloin selostimme laajasti auton yksityiskohdista.

Nyt kevään korvalla oli ensimmäisen koeajon aika. Sitä varten matkasimme Etelä-Ranskan Marseilleen – laajempi raportti on luvassa hieman myöhemmin, mutta nyt keskitymme C4 Cactuksen mielenkiintoisimpaan yksityiskohtaan, nimittäin mukavuuteen.

Ranskalaismerkille ominainen pehmeyshän on tehnyt uutta tulemistaan jo jonkin aikaa, ja uudessa C4 Cactuksessa sitä on lähdetty metsästämään kahdellakin uudella keinolla.

Citroën C4 Cactus

Näistä mielenkiintoisin on uusi jousitusratkaisu, jonka on kerrottu tarjoavan saman ajomukavuuden kuin Citroenin vuosikymmeniä käyttämässä, nyt jo edesmenneessä kaasunestejousituksessa.

Uusi jousitus sisältää iskunvaimentimiin sijoitetut hydrauliset joustonrajoittimet, joiden ansiosta sekä iskunvaimennin että kierrejousi on voitu virittää entistäkin pehmeämmiksi. Kun kuoppa tai kaarre vaatii enemmän vastaanottokykyä, joustonrajoittimet astuvat kuvaan mukaan. Systeemi reagoi niin sisään- kuin ulosjoustoissakin.

Äärimmäisen mukavuuden tavoittelu ei jää tähän. C4 Cactuksessa lanseerataan myös kahdella erityyppisellä vaahtokerroksella toteutetut istuimet, jotka koimme jo syksyllä tehdyissä "kylmissä tyypeissä" varsin oivallisiksi.

Pehmeä – ainakin ajoittain

Mutta ei pidetä lukijoita enempää jännityksessä, vaan vastataan suoraan jutun alussa esitettyyn kysymykseen. Kyllä, on se mukava, niin istuinten kuin alustankin osalta. Tosin jätämme viimeksi mainittuun vielä pienen varauksen.

Ainakin ranskalaisilla teillä jousitus on isommissa heitoissa hyvin miellyttävä. Ajoittain pehmeys saa auton suoralla tiellä jopa heijaamaan, mutta tiukempi kaarreajo paljastaa, että korin kallistelu pysyy varsin hyvin kurissa.

Koeajoauto oli rengastettu suhteellisen matalilla 205/50 R17 -kumeilla, ja ainakin niillä terävämmät röykyt välittyivät ohjaamoon jo selvemmin. Lopullinen arvio mukavuudesta saakin jälleen kerran odottaa suomalaisia teitä.

Citroën C4 Cactus

Mitä istuimiin tulee, vaikutelma on lähinnä sohvamainen – siis positiivisessa mielessä. Paksut istuinosat on sijoitettu takakenoon, joten C4 Cactuksessa istutaan syvällä lököttäen. Näin reisituki on taattu, ja myös istuinten pehmeyden sekä kovuuden suhde tuntui juuri oikealta.

Kun vielä äänieristystä kerrotaan kohennetun, eväät alemman keskiluokan mukavimpaan autoon saattavat hyvinkin olla olemassa. Tapahtuihan sama jo C3-mallin osalta luokkaa alemmassa pikkuautosegmentissä, ja vieläpä perinteisellä alustaratkaisulla.

Mukavuus vakiona

Suomeen Citroën C4 Cactus saapuu huhtikuussa. Maahantuoja ottaa mallin mukavuudesta kaiken irti, sillä perinteisillä iskunvaimentimilla varustettu 82 hevosvoiman perusbensiinimalli jätetään Suomen myyntiohjelman ulkopuolelle.

Näin ollen valikoima koostuu mukavuusjousituksella varustetuista 1,2-litraisista bensiinimalleista (110 tai 130 hv) sekä 1,6-litraisista dieseleistä (100 tai 120 hv). Vähävoimaisemman bensakoneen ja tehokkaamman dieselin saa halutessaan myös automaattivaihteistolla.

Citroën C4 Cactus

Varustetasoja on kolme, joista kallein sisältää muun muassa jo mainitut mukavuusistuimet. Kahteen alempaan tasoon ne saa lisähintaan, ja muutenkin sisustuksen vaihtoehtoja, kuten myös erilaisia personointimahdollisuuksia, on lukuisasti tarjolla.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Citroën

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat