Ajoneuvot Koeajo Vuoden Auto Suomessa 2015 29.10.2014

Koeajo: Citroën C4 Cactus

Hämmentävän näköinen, mutta toimiva. Hyvää: Persoonallinen, käyttöominaisuudet. Huonoa: Tavaratilan lastauskynnys, perusversion varustelupuutteet.

Citroën C4 Cactus hämmentää nimensä lisäksi ulkonäöllään. Valmistajan mukaan selitys avaa nimeä loistavasti: kaktus on ulkoisilta vaaroilta suojautuva kasvi, joka tyytyy hyvin pieneen nestemäärään.

Puolustuskeinona omaperäisen sympaattisella Citroënillä ei ole piikkejä, vaan Airbump-ilmatyynyt. Ne on asennettu auton kylkiin ja päätyihin suojelemaan pysäköintialueiden ovikolhuilta.

Vaikka ilmatyynyt vaikuttavat kestäviltä, aivan kaikenlaista kohtelua Cactus ei kestä. Listat loppuvat reilusti ennen lokasuojia, joten osa kyljestä jää suojelematta.

Ilmatyynyt ovat hauska idea, mutta tuskin riittävä syy auton valintaan. Cactuksen muotoilu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta kylmäksi se tuskin jättää.

Etenkin koeajoauton grafiitin harmaa värisävy ja pirteän punaiset yksityiskohdat toimivat mainiosti: se on selkeästi erilainen ja hauskan persoonallinen, mutta viestii aivan muita asioita kuin iloisen pirteät Fiat 500 tai Mini.

Nesteytys hallinnassa

Cactuksen tyytyminen pieneen nestemäärään näkyy muussakin kuin polttoaineenkulutuksessa. Koeajetun version luvattu yhdistetty kulutus on toki matala, vain 4,6 litraa sadalla kilometrillä.

Pieni nestekulutus näkyy myös tuulilasin pesurissa: nestettä ei ruiskita suuria määriä pitkänä suihkuna tuulilasille, vaan se suihkutetaan hallitusti suoraan pyyhkijänsulan reikien läpi.

Cactus ei onneksi ole pelkkää ulkonäkötemppuilua. Autosta löytyy aidosti nerokkaita ratkaisuja. Hansikaslokero on suurehko ja helpossa paikassa kojelaudan päällä. Tilaa vievä apukuljettajan turvatyyny on piilotettu auton kattoon huomaamattoman kyhmyn alle.

Uutta ajattelua löytyy myös takatiloista. Takaovien säilytyskotelot uppoavat syvälle oven sisään. Se on mahdollista, sillä tilaa vievästä takaikkunan alas aukeamisesta on luovuttu. Nyt viisiovisen auton takaikkunat aukeavat takareunasta kuten monissa kolmiovisissa autoissa.

Vaikka Cactus perustuu pienempään C3-malliin, on sen akseliväli vain 13 millimetriä tavallista C4:sta lyhyempi. Neljä matkustajaa mahtuu autoon mainiosti tavaroineen, joskin tavaratilan lastauskynnys on korkea ja tavaratilan pohja siihen nähden syvällä. Monikäyttöisyyttä rajoittaa yksiosaisesti alastaittuva selkänoja.

Poikkeuksellisen kevyt

Painoa säästävien ratkaisujen ansiosta Cactus on poikkeuksellisen kevyt. Koeajetun käsivaihteinen bensiinimoottorilla varustetun mallin omamassa on vain 1 040 kilogrammaa. Sen ansiosta 82 hevosvoimaa riittää mainiosti, vaikka kyydissä olisi muutama matkustaja.

Cactuksen ajettavuudessa ei ole mitään erikoista. Hallintalaitteet toimivat kuten kaikissa muissa autoissa. Ohjaus on parantunut huomattavasti aiemmin mainitusta C3-sisaresta.

Melutaso on auton hintaluokka huomioiden oikein kelvollinen. Henkistä yhteyttä rättisitikkaan toivovat pettynevät jousituksen suhteen, sillä se on kovuudeltaan tavanomainen. Lisäksi taka-akseli pompottaa heitoissa hieman viiden hengen kuormalla.

Pitkään jonkinlaista persoonallisuuskriisiä poteneelle Citroënille C4 Cactus on raikas tuulahdus. Se yhdistää persoonallisen muotoilun käytännöllisiin oivalluksiin ja päteviin tiloihin.

Noin kahdeksantoistatuhatta euroa tuntuu kohtuulliselta pyyntihinnalta, vaikka C4 Cactuksen perusvarustelu kaipaakin pientä parantelua. Autolle ja kasville löytyy vielä yksi yhdistävä tekijä: ne sietävät mainiosti korkeita lämpötiloja, joten ilmastointi on lisävaruste.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Citroën

Kaikki koeajot

Uusimmat