15.8.2017

Maistiainen: Velar – Range Rover -perheen neljäs

Range Rover Velar

Uutukaisen valtteina ovat pelkistetyt linjat, näyttävä virtuaalimittaristo ja väkevät voimanlähteet.

Velar on valmistajansa mukaan puuttuva rengas. Range Rover -mallistossa pienimmän Evoquen ja toiseksi suurimman Sportin väliin sijoittuva Velar pohjautuu konserniveli Jaguar F-Pacen perusrakenteeseen – mutta on luonteeltaan oma persoonansa. Akseliväli on yhteneväinen, mutta Velar on pidempi ja leveämpi.

Range Rover Velar

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pelkistetyn tyylikäs

Velarin suunnittelussa on uskallettu lähteä pelkistämisen tielle. Lopputulos on onnistunut.
Kaksi ratkaisua ovat ylitse muiden, ja juuri ne antavat Velarille omanlaisensa myös Range Rover -mallistossa erottuvan persoonan.

Kylkiin upotetut ovenkahvat korostavat sutjakkuutta. Kun ovien lukitus avataan avaimella tai kahvan painiketta painamalla, työntyvät kahvat ulos vetäytyäkseen takaisin, kun auto lukitaan tai kun nopeus ylittää 8 km/h. Ratkaisu kohentaa myös aerodynamiikkaa (ilmanvastuskerroin on hyvä 0,32) ja sitä kautta polttoainetaloudellisuutta.

Range Rover Velar

Auton vakiovarusteiset ledvalot ovat muutakin kuin tien valaisija, ne ovat tärkeä osa muotoilua. Velarin keulan kulmien ympäri kiertyvät ledit ovat kooltaan siroimmat, jotka Land Rover -ajoneuvoissa on konsanaan nähty. Saatavilla on neljä erilaista led-ajovalomallia, joista edistyksellisimmät ovat Matrix-Laser-led-ajovalot. Laserit kohentavat yönäkyvyyttä ja pidentävät luvatusti valokeilaa 550 metriin.

Jyhkeän tyly keulailme

Velarissa silmää miellyttävät myös sopusuhtaiset mittasuhteet: auto näyttää matalammalta kuin onkaan. Katon voi valita korin värisenä tai Narvik Black -mustana. Jyhkeän pysty – ja sopivan tyly – keulailme, korkea olkalinja ja laskeutuva kattolinja sekä pitkä konepelti luovat urheilullista ilmettä ja ovat myös modernisoitu osa Range Rover -sukunäköä.

Näyttävät näytöt

Kuljettajan valtakunnan ratkaisujen puolesta Velar riuhtaisee itsensä tulevaisuuteen. Konsernin autojen koruttomat mittaristot ovat historiaa. Nyt silmien edessä on näyttävä 12,3-tuumainen näkymiltään eri tavoin räätälöitävä virtuaalimittaristo, joka grafiikat ovat tarkkoja.

Range Rover Velar

Moderni ratkaisu on sekin, että valtaosa keskikonsolin kytkimistä on korvattu kahdella kymmentuumaisella kosketusnäytöllä. Ja mikä nerokasta, niistä ylempi kääntyy haluttuun kulmaan, joka estää ikävät heijastelut. Kallistuskulman portaita on kuusi. Ratkaisun soisi yleistyvän kilpailijoillakin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maasturiksi henkilöautomainen

Keskikokoinen Velar on valmistajansa henkilöautomaisin maasturi. Henkilöautomaista on myös ajoasento, jonka saa säädettyä mieleiseksi. Etuistuin on perushyvä, mutta parempiakin on nähty tässä hintaluokassa: säätövaihtoehtoja on niukanlaisesti, esimerkiksi reisituen pituus ei ole muutettavissa.

Merkin maastoajoperinteet ovat velvoittavat, joten hienostuneen jatkuvan nelivedon lisäksi autossa on erinomainen 25,1 sentin maavara ja kahlauskykyäkin 65 senttiä. Kuskia avittavaa maastoajotietoutta on Terrain Response 2.0 -luistonhallintajärjestelmä sekä haastavien olosuhteiden pidonhallinta ATPC.

Range Rover Velar

Kattava moottoripaletti

Velarin moottorikatraan jatkona on aina kahdeksanvaihteinen automaattivaihteisto. Perusdiesel on kaksilitrainen 180-hevosvoimainen. Tarjolla on myös 240-hevosvoimainen versio. Tämä voimalinja noussee maahantuojan uumoilujen perusteella Suomessa suosituimmaksi.

Koeajetun Velarin keulilla mylvii kolmelitrainen V6-moottori, josta irtoaa tehoa kookkaalle autolle hyvinkin riittävät 300 hevosvoimaa. Nollasta sataan taittuu 6,5 sekunnissa. Vääntöä on 700 newtonmetrin edestä. Hiilidioksidipäästöt ovat kohtuulliset 167 grammaa kilometrillä. Kuutoskoneisena auto on varustettu ilmajousituksella.

Range Rover Velar

Hinnat selvillä, mutta mistä nimi?

Dieselmoottorisen Velarin hinta alkaa 78 299 eurosta, bensiinimoottorisena 84 706 eurosta. R-Dynamic SE D300 V6 -malliversion hinta on 118 421 euroa. Nyt koeajetun autoyksilön hinta kaikkine lisävarusteineen kipuaa 130 412 euroon.

Mutta mistä juontaa mallinimi Velar? Vastaus löytyy Range Roverin historian alkuhämäristä ja täältä: https://moottori.fi/ajoneuvot/jutut/range-roverin-uutukainen-mutta-mika-velar/

Range Rover Velar

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Roman Razinkov

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat