8.4.2023

Maistiainen: Volkswagen Golf Variant R – jääradan kruunaamaton valtias

Volkswagenin tehomalli Golf R on yltänyt 20 vuoden ikään. Juhlan kunniaksi R:stä tarjoillaan kaikkien aikojen tehokkain versio.

Golf R on ollut koko elinkaarensa aikaan samaan aikaa arvostettu ja hyvin aliarvostettu automalli. Mallin hienouden nimittäin ymmärtää vasta kun sen kokee itse. Tehomalli ei nimittäin hehku eksklusiivituutta tai huutele itsestään.

Ennen turbomoottoria R-malli kulki lisänimellä R32. Ensimmäisen sukupolven teho-Golf tuli markkinoille vuonna 2002, ja se oli ensimmäinen automalli, joka tuotiin markkinoille kaksoiskytkimellisellä automaattivaihteistolla. Neljännen sukupolven malli oli tuotannossa vain lyhyen pätkän, sillä viitossukupolven korimalli korvasi sen vuonna 2005.

Nimi R32 nimi tulee moottorin iskutilavuudesta, sillä auton keulalla on kuusisylinterinen ja 3,2-litrainen vapaasti hengittävä moottori. Viiden sukupolven Golfin kohdalla teholukemat olivat 250 hevosvoimaa ja 320 Nm.

Vaparimoottori painui unholaan uuden Golf-sukupolven myötä ja ensimmäinen turbomoottori tuli R:n keulalle vuonna 2009. Teho kasvoi 270 hevosvoimaan ja vääntö 320 Nm:iin. Kyseessä oli edelleen malliston suorituskykyisin Golf-malli.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

20 vuotta Ärrää

Nykyisellään Golf on edennyt kahdeksanteen sukupolveen ja R-malli täytti viime vuonna pyöreitä. Vuonna 2022 Golf R on 20 vuoden ikäinen ja tätä juhlistettiin uudella mallilla. Uutuus nostaa huipputehon uusiin lukemiin ja pohjiksi lyödään 333 hevosvoimaa.

Golf R on kasvanut vuosien varrella salonkikelpoisemmaksi. Vaikka vitossukupolven R32 äänimaailma on enää pelkkä muisto, on R edelleen varsin kyvykäs auto. 245 kW ja 420 Nm kuljettavat keskiluokan keisaria liukkaasti. 0–100 km/h kiihdytys ottaa aikaa 4,6 sekuntia ja huiput ovat 270 km/h.

Jykevän moottorin kaveriksi on saatavissa ainoastaan DSG-vaihteisto, joka on monella tapaa hyvä asia, vaikka manuaalissa onkin toki enemmän ajettavaa urheilullisessa mielessä. Toki askia voi ohjailla myös ratin takana olevista vaihdeläpysköistä, jos kokee tämän tarpeelliseksi.

Vaikka ärrän äänimaailma ei enää yllä vaparimoottorin tasolle, saa putkistosta kohtuullisen mukavat soundit. Ne piilevät ajotilavalinnan takana, eli R-tilassa auto avaa putkistossa olevat läpät, joiden ansiosta pakoäänet pääsevät ilmoille maksimaalisessa mielessä.

Arkiauto ja sportti yksissä kuorissa

VW Golf R:n hienous piilee siinä, että se on tehoreservistään huolimatta varsin käyttökelpoinen arkiauto. Miedomman ajotilan valitsemalla meno on mukavaa. Alusta ei ole normaaliasennossa liian kova, eikä naapurustoa tarvitse herättää aamutuimaan 333-heppaisen moottorin karjahdellessa.

Koko juju kätkeytyy R-painikkeen taakse. Kun Golfin ohjauspyörästä näpäyttää R-logolla varustettua painiketta, muuttuu auton käytös merkittävästi. Ohjaus tiukentuu, alusta tukevoituu ja moottoriohjaus pistää parastaan. Tästä R-mallissa todella on kyse.

Golf R on saanut tunnustusta etenkin jäärata-autona, ja sitä ovat kehuneet useat ralliammattilaiset ja harrastajat. Koko homma kytkeytyy nelivetoon ja tasapainoon, jotka tekevät Volkswagenin tehomallista niin vastustamattoman hyvän ja helpon ajettavan. Toki jääradalla ajaminen vaatii malttia ja osaamista, mutta auto tekee sen niin helpoksi kuin mahdollista.

Järven jäällä Golf R on edelleen kuin kotonaan. R-pakettiin kuuluva Torque Vectoring -järjestelmä jakaa vääntöä takapyörien kesken ja homma pelaa niin asfaltilla kuin jäälläkin. Kehittämiseen on ilmiselvästi laitettu aikaa ja vaivaa. Kaikkein hauskinta on, että alla on farmarimallin Golf, joka ei varsinaisesti näytä kuuluvan vauhdikkaaseen jäärata-ajoon.

Teksti: Tuomas Rajala Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat