31.5.2017

Maistiainen: Volvo XC60 – tältä tuntuu suosikkimaasturin uusi sukupolvi

Volvo XC60

Ai miltä? No hyvältä, ainakin espanjalaisilla sileillä teillä. Eipä ihme, sillä Volvo XC60 uudistettiin läpikotaisin, mutta tutuilla palikoilla.

Göteborgin katumaastureista se vähemmän suuri, Volvo XC60, on hämmästyttänyt suosiollaan vuodesta toiseen: auto ollut maailmalla myydyin merkkinsä edustaja, ja Suomessakin yksi SUV-luokan kestohiteistä.

XC60 on kestänyt muutenkin hyvin aikaa, vaikka väistyvä ensimmäisen polven malli ehti tänä vuonna jo kunnioitettavaan yhdeksän vuoden ikään. Yleensä sekä suosio että ominaisuudet kilpailijoihin nähden hiipuvat iän myötä, mutta eivät siis tässä tapauksessa.

Volvo XC60

Pian Suomeen saapuvalla täysin uudella XC60:lla, jonka koeajoimme nyt Barcelonassa, on siis edessään kovat paineet. Kun muistetaan Volvon viimeaikaiset saavutukset uusien mallien kehitystyössä, on kuitenkin syytä odottaa hallittua lopputulosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yritystä yksityiskohdilla

Kuten muut parin vuoden aikana esitellyt isot Volvot, myös XC60 on laitettu viimeistä piirtoa myöten uusiksi. Siis edeltäjäänsä verrattuna; perusrakennehan on sama kuin tuoreimmissa malleissa eli S90:ssä, V90:ssä sekä XC90:ssä.

Ensivilkaisulla XC60 myös näyttää aivan samalta kuin isoveljensä XC90, mutta vähän ajan päästä erojakin erottuu. Muotoilun mittasuhteet ja detaljit ovat aavistuksen kiinnostavampia – niillä kuopus pyrkii nousemaan perheen nokkimisjärjestyksessä esiin.

Volvo XC60

XC60:n suhteessa pidempi keula, kyljen syvempi uurre, lyhyempi takaylitys sekä rekisterikilpeä kohti taittuvat takavalot muodostavat sopusuhtaisen sporttisen kokonaisuuden, mitä ensiesittelyssä alle laitetut tuhdit vannekoot tanakoittivat.

Tuntuu tutulta

Sisäilme noudattelee pilkuntarkasti Volvon nykytyyliä. Erottavana piirteenä XC90:een voi nähdä lähinnä erimuotoiset kojelaudan tuuletussuuttimet. Erinomaisten istuinten, kauniiden komponenttien ja suuren kosketusnäytön paketti on nuorekas ja viihtyisä.

Myös takatilat ovat suorastaan ruhtinaalliset. 190-senttisen kuljettajan taakse mahtuu toinen samanmittainen, ja polvitilaa jää vielä ylikin. Tavaratilassa on hyödynnetty Volvon farmariosaaminen tasaisine laajennuksineen ja fiksuine yksityiskohtineen.

Volvo XC60

Ensikoeajon perusteella myös ajaminen sujuu odotetulla, vaivattomalla ja eleettömällä tavalla. Koeajoautoissa oli lisävarusteinen neljän pyörän ilmajousitus, joka tuntui muuten huippumukavalta, mutta pienemmät epätasaisuudet välittyivät. Suomessa tavataan…

Vaaran väistöä

Emme onneksi kokeilleet XC60:ssa lanseerattavaa uutta turvallisuusvarustetta, joka auttaa kuljettajaa väistämään edessä olevan esteen jarruttamalla toisen puolen pyöriä ja antamalla ohjausapua. Systeemi toimii nopeusalueella 50–100 km/h.

Toinen uusi järjestelmä ohjaa vastaantulijoiden kaistalta takaisin oikealle puolelle, jos XC60 on ylittänyt tien keskiviivan, vastaan on tulossa auto eikä kuljettaja reagoi. Tämä on läsnä nopeuksissa 60–140 km/h, ja lisätään myös ensi mallivuoden 90-sarjan autoihin.

Volvo XC60

Lisäksi ohjausapu kattaa nyt myös kuolleessa kulmassa olevan ajoneuvon väistön. Siitä saimme omakohtaistakin kokemusta, kun järjestelmä tarttui rattiin sen mielestä liian tiukan kaistanvaihdon lomassa. Fiksuja ja tervetulleita juttuja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koneiden kierrätystä

Kaksilitraiset ja nelisylinteriset moottorit ovat niin ikään muussa Volvo-mallistossa nähtyjä. Dieseleitä on kahta sorttia (D4/190 hv ja D5/235 hv), bensiinikoneita niin ikään kaksi (T5/254 hv ja T6/320 hv), ja päälle tulee vielä ladattava bensahybridi (T8/407 hv).

XC60 vetää aina neljällä pyörällä, ja vaihteistona on kahdeksanportainen automaatti lukuun ottamatta vähempitehoista dieseliä, johon voi valita myös kuusivaihteisen manuaalilaatikon. Edellä mainittu ilmajousitus on vakiona T8-hybridimallissa.

Volvo XC60

Myöhemmin kauppoihin saapuu vielä moottoritäydennyksiä, mutta niiden yksityiskohdista tai aikatauluista ei vielä kerrottu. Sama pätee mahdolliseen etuvetoversioon.

Uuden XC60:n ennakkomyynti on jo alkanut; asiakkaille autoja aletaan toimittaa loppukesästä. Edullisin malli on XC60 D4, Business-perushinnaltaan 54 995 euroa.

Volvo XC60

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Volvo

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat