7.6.2023

Pienet matkailuvaunut: Kulkuri 305 – pienuudestaan huolimatta malliston lippulaivamalli

Kulkuri 305 on puolalaisen Tomplanin valmistama pieni tilaihme. Sitä leimaa myös tyylikkyys ja hyvät materiaalit. Hyvää: Laatu, valoisat sisätilat, tilankäyttö ja tilat, valaistus. Huonoa: Ei yläkaappeja etuosassa.

Kulkuri 305 -matkailuvaunua voi kutsua varsin hyvin Kulkuri-malliston lippulaivamalliksi. Se on pienen pieni matkailuvaunu, mutta silti malliston lippulaiva, koska muut Kulkuri-mallit, Kulkuri Mini sekä Kulkuri Mini Camper ovat vielä Kulkuri 305 -malliakin pienempiä retkeilyvaunuja.

Kulkuri 305 -matkailuvaunu näyttää päälle päin tyylikkäältä ja viimeistellyltä vaunulta. Sisään astuessa sama tunnelma jatkuu ja vaunu on myös sisältä viimeistellyn oloinen. Kulkurin materiaalit on hyvin valittuja. Penkinpäällisinä on velour-pintainen kangas, joka on lyhyen, mutta tiiviin nukkansa ansiosta helppo pitää puhtaana. Lattia on harmaanruskeaa laminaattia ja vaaleanharmaat kalusteet sekä vaaleat seinät tekevät siitä valoisan ja avaran. Kaapistojen rungot ovat erityiskevyttä vaneria.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tehokas tilankäyttö

Viihtyisyyden lisäksi Kulkurissa on myös hyvä valaistus. Sekä keittiön yläkaappien alaosassa että oleskelutilan sienähyllyjen alaosassa kiertää led-valot. Lisäksi keskellä vaunua katossa on yksi valo. Mitään varsinaisia kohdevaloja Kulkurissa ei ole, mutta led-valoilla vaunuun saa riittävästi valaistusta. Ei ehkä niin tunnelmallista valaistusta kuin mitä kohdevaloilla saisi aikaiseksi, mutta ainakin riittävästi valoa.

Kulkuri 305 -vaunussa on myös tehokas pohjan tilankäyttö, mutta verrattuna esimerkiksi testaamaamme Poksi-vaunuun, Kulkurissa ei ole niin paljoa yläkaappeja kiertämässä vaunun etuosaa. Poksissa yläkaapit kiertävät koko etuosan sekä sivuseinillä, että etuseinällä, Kulkurissa yläkaapit löytyvät vain sivuseiniltä. Muuten Kulkuri on tilavampi kuin Poksi.

Kulkurin ”kylpyhuone”, wc-suihku -tila on tilava ja siellä pohjalla on selkeä kaukalo peseytymistä ja suihkuja varten. Sekä veden lämmityksestä että vaunun lämmityksestä Kulkurissa vastaa Truman tekniikka, joka on osoittautunut hyväksi ja luotettavaksi ratkaisuksi matkailuvaunuissa. Truman lämmittimen lisäksi Kulkurissa on sähkökäyttöinen lattialämmitys, joka tuo viileissä ja kylmissä olosuhteissa runsaasti mukavuutta.

Kulkurin seinässä, kattossa ja lattiassa on hyödynnetty niin sanottua sandwich-rakennetta ja eristeenä on 30 millimetrin xps-lämmöneriste eli tuttavallisemmin Finnfoam, jonka vuoksi Kulkuri sopii myös ympärivuotiseen käyttöön.

Makuutilat jopa kolmelle

Koska Kulkuri on monien muiden pienten vaunujen tavoin lyhyt, esimerkiksi makuutilojen käyttöä Kulkurissa on tehostettu siten, että wc:n vieressä oleva pystykaappi on katkaistu alhaalta, jolloin sen vieressä samalla seinällä oleva sänky on saatu pidemmäksi. Pöytäryhmän pöytälevyä purkamatta Kulkurissa on siis kaksi 190 senttiä pitkää ja 60 senttiä leveää sänkyä.

Kun pöytälevy lasketaan alas ja patjat levitetään, paikalle aukeaa 190 senttiä pitkä ja 190 leveä sänky, johon mahtuu nukkumaan vaikka kolme henkilöä.

Kulkuri on monien muiden pienten vaunujen tavoin kokonaispainoltaan 750 kiloinen vaunu, mutta sen omapaino on paria kiloa vajaa 700 kiloa, joten matkatavaroita Kulkurissa ei paljoa kuljeteta. Vaunu on siis kevyt vetää ja vetämisen helppous tuntuu siinä muutenkin. Vaunussa on myös jarrut, jotka tuovat turvallisuutta, jos Kulkuria haluaa vetää pienemmällä autolla. Kulkuri on myös auton levyinen, joten vaunun peruuttaminen on helppoa, kun se ei häviä auton perän katveeseen.

Kulkurissa kaasupullot on vaunun keulaan integroituun kaasukaappiin, jolloin myös aisan päälle voi kiinnittää esimerkiksi polkupyörätelineen muistaen kuitenkin vaunun aisapainon.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Kulkuri 305

Hinta alkaen

21 590 €

Mitat

pituus 4810 mm, leveys 2040 mm, korkeus 2450 mm,
Omamassa: 698 kg

Muu tieto

Kokonaispaino 750 kg, sisätilan mitat 3050 mm, 1980 mm, 1860 mm.

Takuu

2 vuotta

Luetuimmat