Kansainvälinen ajokortti

Matkailu Automatkailu 1.1.2019

Automatkailija, muista kansainvälinen ajokortti

Autolla ulkomaille suuntaavan kannattaa tarkistaa kaikki auton asiapaperit, jottei matkan päällä tule pulmia.

Suomesta autolla ulkomaille lähtevän tulee ottaa mukaan ajoneuvon alkuperäinen rekisteriote.

Omasta vakuutusyhtiöstä tai esimerkiksi Autoliiton nettisivuilta (www.autoliitto.fi) kannattaa tarkistaa, tarvitseeko mukaan kohdemaahan ottaa kansainvälinen todistus liikennevakuutuksesta eli niin sanottu vihreä kortti (green card).

Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Ajokortti voimassa 1 tai 3 vuotta

EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat voimassa toisissa EU-maissa. Jotkut maat vaativat automatkailijalta kansainvälistä ajokorttia, jonka voi Suomessa hakea Autoliitosta.

Kortti maksaa 25 tai 35 euroa ja on voimassa 1 tai 3 vuotta. Autoliiton nettisivuilla www.autoliitto.fi on päivitetty lista eri maiden ajokorttimääräyksistä.

Plus-jäsenyys pelastaa tien poskesta – myös ulkomailla

Autoliiton Plus-jäsen saa veloituksetta matkan jatkamispalveluita, kuten tiepalvelua, hinauksen tai sijaisauton 42 Euroopan maassa tai maa-alueella.

Plus-jäsen soittaa Suomeen saamaansa puhelinnumeroon ja voi asioida suomen kielellä. Ilman Plus-jäsenyyttä tiepalveluavustus maksaa esimerkiksi Itävallassa päivällä 135 euroa ja yöllä 179 euroa.

Jäsenyys on henkilökohtainen, ei ajoneuvoon sidottu palvelu, joka varmistaa perillepääsyn. Apu siis koskee myös samassa ajoneuvossa jäsenen kanssa matkustavia.

Autoliitolla on sisarjärjestöjä ympäri maailmaa. Useimmilla on joko omia tiepalveluyksiköitä tai yhteistyökumppaneita, jotka avustavat konerikkoisia.

Lähde: Autoliitto

Jaa artikkeli