Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 29.9.2023

Jymy-yllätys – Kuningastiikeri saakin jäädä Panssarimuseolle vielä toiseksi puoleksi vuodeksi!

Panssarimuseossa huhtikuusta lähtien vierailevana näyttelyesineenä paistatellut Kuningastiikeri on ylittänyt kaikki mahdolliset siihen ladatut odotukset. Alun perin vaunun piti lähteä takaisin Isoon-Britanniaan näinä päivinä, mutta nyt sen vierailuaika Parolassa tuplaantuu, brittiläisen kotimuseonsa pyynnöstä.

Moottori oli keväällä tiiviisti seuraamassa, kun tämä eräs toisen maailmansodan pelätyimmistä ja ikonisimmista jättiläisistä saapui ainutkertaiselle vierailulleen Panssarimuseoon Parolaan. Tuolloin yleisölle ilmoitettiin, että Kuningastiikeri vierailisi Suomessa puolen vuoden ajan, mikä tarkoitti, että kotimatkalle kohti eteläistä Englantia vaunu lähtisi syys-lokakuun vaihteessa eli tästä hetkestä katsottuna aika pian.

Näin tuossa vaiheessa ja vielä pitkään sen jälkeenkin luultiin asian olevan myös molempien museo-osapuolten tahoilla. Nyt on kuitenkin vahvistettu tieto, jonka mukaan Kuningastiikeri pidetään Suomen päässä vielä noin puoli vuotta eli ensi vuoden maalis-huhtikuulle asti. Tällöin vaunun vierailuajaksi Panssarimuseolla tulee lopulta kokonainen vuosi eli yhtä pitkä aika kuin mitä se vietti edellisessä paikassaan, Arsenalen-museossa Ruotsissa.

Tieto Kuningastiikerin vierailun pidentämisestä tuli Panssarimuseolle täytenä yllätyksenä, ja se oli pyyntö nimenomaan vaunun kotimuseon, The Tank Museumin päästä. Maailman suurin panssarialan museo haluaa pitää tämän yksilön eli toisen kahdesta erityyppisestä kuningastiikeristään Panssarimuseossa jatkoajan omien sisäisten järjestelyidensä vuoksi.

Tämä järjestely sopii tietenkin meille kaikille erittäin hyvin. Nyt sellaisetkin, jotka mahdollisesti harmittelivat sitä, etteivät ehtineet Kuningastiikeriä käydä katsomassa, ehtivät sen vallan hyvin tekemään. Myös jo paikan päällä käyneet voivat vierailla Tiikerin luona uudestaan, ja näin monet ovat museon henkilökunnan mukaan itse asiassa jo tehneetkin.

Lähes kolmen vuoden kävijämäärä 9 kuukaudessa

Kuningastiikerin pyytäminen Panssarimuseolle lainaan ei ollut hetken mielijohde, mutta ei se siitä paljon puutu. Koko homma keksittiin museon sisäpiirissä talven aikana, eikä siitä varmasti osattu odottaa sellaista vetonaulaa kuin millainen siitä lopulta tuli. Varovaiset arviot Kuningastiikerin saapumisen aikaan liikkuivat 40 000 – 50 000 kokonaiskävijämäärissä vuoden 2023 aikana.

Kuten jo aiemmasta aihetta käsitelleestä artikkelista selvisi, vuosi on ollut melkoisen menestyksekäs. Normaalisti Panssarimuseossa vierailee vuosittain noin 30 000 kävijää, joskus vähän alle, joskus hieman yli. Tänä vuonna tuohon 30 000:een päästiin todellakin pelkästään heinäkuun aikana, ja myös kaikkien aikojen kävijäennätys vuodelta 1971 rikottiin.

Viimeisimmät kävijätilastot kertovat, että tällä hetkellä jo 80 000 kävijän raja on ylitetty. Tämä tarkoittaa, että yhdeksän kuukauden aikana Panssarimuseossa on saavutettu lähes kolmen vuoden kävijämäärä. Tämä tekee erittäin hyvää museolle, joka pitää yllä kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokasta kokoelmaa hyvin pienillä varoilla.

Jaa artikkeli