Matkailu 25.6.2023

Kierros Porschen museossa sitoo nykyajan menneeseen

Porsche täytti hiljattain 75 vuotta, joskin ensimmäinen Porschen suunnittelema auto on selvästi vanhempi. Porschen omassa museossa historiaa juhlistetaan ennen kaikkea autourheilun kautta.

Edellisestä visiitistämme museoon on viisi vuotta, kun museossa juhlittiin edellisen kerran pyöreitä. Mutta uusi juhla on aina hyvä syy verestää muistoja.

Porsche-autojen historia alkaa luonnollisesti Ferdinand Porschesta (1875–1951). Ensimmäinen Porschen nimeä kantava ajoneuvo oli kahden etupyöriin asennetun sähkömoottorin avulla kulkeva avokärry: System Lohner-Porsche. Sen syntyi aivan 1800-luvun lopussa. Ajoneuvosta pystyttiin tekemään helposti myös nelivetoinen asentamalla kaksi lisämoottoria takapyöriin. Auton ongelma oli sama kuin sähköautojen jatkossakin. Lyijyakut painoivat 1800 kiloa.

 

 

Hybridillä liikenteeseen

1900-luvun alussa elettiin autoilun pioneeriaikaa: kukaan ei tiennyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sähköauto oli erittäin lupaava vaihtoehto, mutta myös muita kiinnostavia voimanlähteitä testattiin. Porsche päätyi nopeasti käyttämään pientä Daimlerilta saatua polttomoottoria. Se toimi laturina sähkömoottoreille. Elettiin vuotta 1901. Keksintönä hybridi ei ole siis aivan uusi.

Kaiken kaikkiaan vuoteen 1906 mennessä valmistui yli 300 Lohner-Porschea. Tässä välissä Ferdinand Porsche ehti suorittaa myös varusmiespalveluksensa. Hän toimi mm. Itävalta-Unkarin kruununperillisen, arkkiherttua Franz Ferdinandin, kuljettajana. Ensimmäisen maailmansodan lähtölaukaukset olivat vielä kaukana tulevaisuudessa.

Vuonna 1906 Porschen ura otti harppauksen eteenpäin, kun Austro-Daimler rekrytoi hänet muotoilujohtajaksi. Ferdinandin alaisuudessa syntyi lukuisia ajopelejä Euroopan kuninkaallisille. Monet näistä olivat varsin urheilullisia.

Sukset ristiin

Vuoteen 1916 mennessä Ferdinand Porsche oli kivunnut Austro-Daimerlin johtajaksi. Eripuraisuus muun johtokunnan kanssa autoteollisuuden tulevaisuuden suunnista johti kuitenkin lopulta eroon vuonna 1923. Vain paria kuukautta myöhemmin hän aloitti Daimlerilla ja yleni pian tekniseksi johtajaksi. SSK-Mersun menestys urheiluareenoilla 20-luvun lopulla on vahvasti Porschen ansiota.

SSK jäi myös Ferdinandin viimeiseksi Mercedekseksi, sillä innokkaan ja avarakatseisen Porschen sukset menivät taas ristiin Mercedes-Benziksi muuttuneen yrityksen johtokunnan kanssa. Ferdinandin ideana oli valmistaa pieni ja kevyt Mersu. Elitistisellä autoaikakaudella idea ei saanut tuulta purjeisiin, joten Ferdinand siirtyi vuonna 1929 Steyerille. Lama ajoi firman kuitenkin pian vararikkoon, ja Porsche huomasi olevansa työtön.

Kupla kaiken alku

Vuonna 1931 Porsche perusti vihdoin omaa nimeään kantavan yrityksen. Menestys seurasi tarmokasta yrittäjää, ja pian 56-vuotiaalla Ferdinandilla oli aikaa panostaa Mersu-aikanaan aloittamaansa pienautoprojektiin. Aika oli sille kypsä.
Vuoden 1934 Berliinin autonäyttelyssä eräs viiksekäs itävaltalainen, Saksan silloinen liittokansleri, ilmoitti haluavansa jokaisen saksalaisen omistavan joko auton tai traktorin lähitulevaisuudessa. Tarvittiin uusi kansanauto. Seuraavana vuonna 1934 Hitler tilasi Porschelta kolme prototyyppiä. Ferdinand loi Volkswagenin perustat, Kupla syntyi, tehdas avattiin vuonna 1938 Wolfsburgiin, ja loppu onkin oikeastaan historiaa…

Ennen Toista maailmansotaa Porschen ehti kunnostautua myös monien legendaaristen urheiluautojen suunnittelijana. Yksi tuon ajan helmistä on Auto Unionin Hopeanuoli. Ei siis ole mikään ihme, että Porschen historia sekä ihmisten kiinnostus sukupolvesta toiseen elää pitkälti sen moottoriurheilumenestyksen kautta.

Toisen maailmansodan aikana Porsche valjasti taitonsa Saksan sotateollisuuden käyttöön – ennen kaikkea panssarivaunujen suunnitteluun. Tiger ja raskas telatykki Elefant olivat mm. hänen projektejaan. Sodan jälkeen ranskalaiset vangitsivat Ferdinandin 20 kuukaudeksi sotarikollisena. Tänä aikana Ferdinandin poika, Ferdinand Anton Ernest eli Ferry (1909–1998), pyöritti perheyritystä.

Urheilullisuus sydämessä

Kaiken keksimisen ja bisneksen pyörittämisen sivussa Ferdinand onnistui myös jakamaan aikaansa lempiharrastukselleen – autourheilulle. Aikaa ratin taakse oli yhä vähemmän, mutta virtaviivaisten ja kevyiden autojen suunnittelu oli miehellä verissä.

Sama veri oli periytynyt myös Ferry-pojan suoniin. Hyvä osoitus tästä on ensimmäinen pelkästään Porschen nimeä kantava auto: legendaarinen 356. Sen valmistus alkoi vaikeuksien jälkeen 75 vuotta sitten vuonna 1948 Itävallan Gmündissä. Ensimmäisten autojen kori oli terästä, mutta pian sen korvasi alumiini. Keveys on aina ollut Porschella suunnittelun ytimessä.

Vuonna 1950 tuotanto siirtyi Zuffenhauseniin, ja 356 säilyi linjoilla vuoteen 1965 asti. Osista valtaosa tuli aluksi VW:ltä, ja alkuperäinen tavoite oli valmistaa vuosittain vain 500 autoa. Toisin kuitenkin kävi. Kolmeviiskuutosia tehtiin eri versioina yhteensä 76 302 kappaletta.

Sen seuraajan – toisen legendan – 911:sta tuotanto alkoi 1963. Malli täytti siis tänä vuonna 60 vuotta.

911:llä on sen eri versioina luonnollisesti iso rooli museossa.

Talous turvattu

Siteet Volkswageniin pysyivät läheisinä koko ajan. Ferry mm. osallistui Kuplan tekniseen kehitykseen 1940- ja 50-lukujen vaihteessa, minkä ansiosta Porsche sai provikkaa jokaisesta tuotetusta Kuplasta.

Taloudellinen vakaus antoi erinomaiset eväät urheiluautojen kehittämiseen. Ensimmäinen Le Mans -voitto tuli 356-pohjaisella kilpurilla vuonna 1951. Eikä menestys ollut yhtään sen vaatimattomampaa jatkossakaan.

1960-luvulla Zuffenhausenissa aloitti myös eräs herra Ferdinand Piëch. Ferdinand Porsche oli Piëchin isoisä, ja Ferry Porsche oli Piëchin eno. Ei siis ihme, että Piëchin uran ensimmäiset työvuodet 1963–71 sujuivat Zuffenhausenissa. Eräs Piëchin aikaansaannoksista oli mm. legendaarinen 917. Vaatimattomuudesta Piëchiä ei voitu siis syyttää edes hänen nuoruusvuosinaan.

Vuonna 1993 Piëch siirtyi lopulta VW:lle, missä hän toimi sekä pääjohtajana että hallituksen puheenjohtajana. Vuonna 2002 Piëch jäi virallisesti eläkkeelle, mutta tosiasiassa hän on jatkanut vallan kahvan kääntämistä. Palkollisia on tullut ja mennyt: viimeisimpänä näistä Porschen museon alulle pannut Wendelin Wiedeking.

Upea museo

Museo on arkkitehtuurinen helmi ja todellinen monumentti saksalaiselle mahtipontisuudelle – mitäs muuta. Museon suunnittelusta kilpaili peräti 170 arkkitehtitoimistoa. Rakentaminen alkoi kesällä 2006, ja avaimet luovutettiin Porschelle joulukuussa 2008. Museo sijaitsee vanhan Porschen muotoilukeskuksen osoitteessa – samassa paikkaa, missä VW Kuplan esi-isä näki aikoinaan päivänvalon vuonna 1938.

Tuleville sukupolville Porschen museo säilyy hienona monumenttina ennen kaikkea Ferdinand ja Ferry Porschen elämäntyölle. Ja museo on kieltämättä yksi maailman hienoimmista: ikkuna Porschen historiaan ajaa samaa asiaa kuin BMW:n ja Mercedeksen omat museot.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Porsche

Jaa artikkeli