Matkailu 26.3.2023

Kiireiselle matkalaiselle: Mini-Italia Riminillä

Oletko halunnut aina nähdä kaikki Italian tärkeimmät nähtävyydet, mutta aika ei anna yksinkertaisesti periksi? Riminillä tämä onnistuu muutamassa tunnissa.

273 nähtävyyttä: lähes kaikki Italian tärkeimmät monumentit ja siihen päälle vielä muutama muualta Euroopasta napattu nähtävyys. Kaikki mallinnettuna melko tarkasti alkuperäisten mukaan.

Tällainen  huvipuisto löytyy hieman Riminin pohjoispuolelta. Yhteensä alue kattaa noin 8,5 hehtaarin alan.

Nähtävyydet eivät ole kaikki ihan samassa mittasuhteessa, mikä on fiksua niiden oikea koko huomioiden. Suhde vaihtelee yleensä 1:25 ja 1:50 välillä. Pienoismallit ovat siis riittävän isoja, että niitä on helppo ihastella, ja samalla riittävän pieniä, jotta niiden ympärille on voitu rakentaa kävelypolkuja.

Pienestä suureksi

Italia in Miniatura -puiston perusti vuonna 1970 Ivo Rambaldi. Hän matkusti tätä ennen ympäri Italiaa mitaten käsin Italian tärkeimmät monumentit. Hän myös otti myös yhteyttä italialaisiin yliopistoihin ja pyysi 6000 valokuvaa, piirustusta ja karttaa ennen kuin hän loi ensimmäisen miniatyrisoidun monumenttinsa – jäljennöksen Pyhän Apollinare in Classe -kirkosta. Se oli kunnianosoitus läheiselle Ravennan kaupungille.

Puisto avattiin vuonna 1970, ja silloin esillä oli 50 pienoismallilla. Nykyään niitä on siis jo yli 270.

Koko pienoismallimaailma on myös hauskasti Italian muotoinen. Ja totta kai saapasta ympäröi vesi molemmin puolin.

Matkaan lähdetään etelästä saappaan kärjestä, ja maisema nousee Alppeja kohti. Nähtävyyksien välissä kulkee myös pienoisrautateitä. Nähtävää ja koettavaa riittää niin paljon, ettei välillä tiedä, mihin suuntaan sitä katsoisi. Infotauluista oppii myös yhden tai kaksi hyödyllistä asiaa.

Puistossa myös konkretisoituu se, miten monenlaisia maisemia ja ilmastoja Italiasta myös löytyy. Italia on oikeasti iso maa. Yksi kesälomareissu ei riittäisi siihen, minkä tässä puistossa hahmottaa yhdessä päivässä.

Ja kun pienoismalleja tutkiskelee hieman tarkemmin, ei voi olla hämmästelemättä niiden yksityiskohtien määrää ja tarkkuutta.

Ja eihän pienoismallien tutkiskelu tietysti korvaa aitoa kokemusta. Mutta ainakin huvipuistossa voi hahmottaa sen, minne kaikkialle sitä voisi matkustaa.

Pienoismalli esimerkiksi Veronan parhaiten Rooman ajoista säilyneestä isosta amfiteatterista ei välitä sitä tunnelmaa, minkä konsertin katsominen siellä aidossa ympäristössä tarjoaa.

Miniatyyrien maisemointi on tehty myös upeasti, niitä ympäröi usein oikeita bonsaikasveja. Näitä ”minipuita” on puistossa yhteensä noin 5000!

Pienoismallien välissä voi myös arvuutella perheen kesken, mikä paikka on kyseessä, ennen kuin tarkistaa sen infotaulusta.

Myös selfie-mahdollisuuksia puisto tarjoaa enemmän kuin runsaasti. Perspektiivin kanssa vähän leikkimällä voi yrittää myös luoda autenttisia tunnelmia.

Bonuksena muu Eurooppa

Muualta Euroopasta on napattu vielä noin 30 nähtävyyttä eli sellaisia kohteita kuin Parthenon Akropoliksella, Eiffel-torni, Neuschwansteinin linna, Schönbrunnin linna Itävallassa… Suomesta ei ole mahtunut mukaan yhtään nähtävyyttä, mutta ei onneksi myöskään rakkaasta länsinaapuristamme. Tanska on sen sijaan edustettuna Kööpenhaminasta löytyvän pienen merenneidon muodossa.

Tekemisen riemua koko päiväksi

Pienoismallien lisäksi huvipuistosta löytyy myös muuta tekemistä. Puiston takaosassa perheen 6–12-vuotiaat jäsenet voivat ajaa ”kansainvälisen ajokortin” liikennepuistossa. Myös pieni vuoristorata on kokemisen arvoinen. Perheen pienimmille löytyy myös karuselli.

Lisäksi perheille suunnattuihin aktiviteetteihin kuuluvat mahdollisuus leikkiä vesisotaa pienoismallennetussa Castel Sismondon linnassa, yrittää jutella papukaijojen ja kakadujen kanssa, katsoa 7D-elokuva sekä taiteilla kiipeilypuiston köysillä. Myös Pinocchiolle on varattu oma tilansa puistossa.

Eikä pelkkää huvia ilman pientä hyötyä. Yhdessä rakennuksessa on mahdollisuus sukeltaa mininäyttelyn avulla tieteiden maailmaan samaan tyyliin kuin Tikkurilassa sijaitsevassa Heurekassa. Takaosasta löytyy myös hieman isompaan mittakaavaan eli 1:5-suhteessa rakennettuna osia Venetsiasta eli veneen kyytiin hyppäämällä tulee koettua tämäkin ”kaupunki”.

Puiston ympäri kiertää myös monorail eli kohorata, josta näkee kivasti koko puiston yli.

Liput edullisemmin verkosta

Liput kannattaa varata verkon kautta, kun on varma vierailun ajankohdasta. Portilta ostettuna ne ovat aavistuksen kalliimmat. Ja jos kaikkia nähtävyyksiä ei ehdi nähdä päivässä, pääsylippu oikeuttaa sisäänkäyntiin myös toisena päivänä.

Alueella on ravintola ja myös kahvila, joten pientä purtavaa löytyy, jos ei ole jaksanut tehdä eväitä koko päivälle. Puisto on avoinna keväästä myöhäiseen syksyyn, mutta myös sellaisina juhlapyhinä kuin joulu ja halloween.

Puiston kotisivut: www.italiainminiatura.com/en

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli