Lentokone

Matkailu 21.12.2018

Kinkku on käsimatkatavara, laatikot nestettä – joulunajan vinkit lentomatkustajille

Onko jouluna lentokentällä ruuhkaa, kuuluuko pipari ruumaan, miten matkustaa kinkku? Entä ilotulitteet? Sesonkihaasteet selätetään ennakoimalla.

Finavia muistuttaa sesonkikiireiden lähestyessä, että lentomatka alkaa sujuvasti myös jouluruuhkassa, kun matkatavarat pakkaa oikein ja lentoasemalle saapuu hyvissä ajoin. Muitakin vinkkejä on tarjolla.

Sekä ennen että jälkeen joulun lentoasemilla on odotettavissa paljon matkustajia, ja koneet ovat usein täyteen buukattuja, Finavian turvapalvelujen palvelupäällikkö Joni Pekkanen kertoo.

Eniten matkustajia Helsinki-Vantaalla on aamuisin noin klo 5–8 ja iltapäivällä noin klo 14.30–18.

Ainoastaan joulupäivä on liikenteen osalta hiljaisempi. Heti sen jälkeen palataan taas normaalirytmiin.

Lentoasemalle kaksi tuntia ennen lähtöä

Helsinki-Vantaan henkilökunta on varautunut joulun ruuhkapiikkeihin, mutta matkustajien on hyvä tulla kentälle vähintään kaksi tuntia ennen koneen lähtöä – erityisesti, jos mukana on ruumaan meneviä matkatavaroita.

Lomalaisilla on usein paljon matkatavaroita. Siksi lähtöselvityksessä voi olla jonoa ennen kuin pääsee siirtymään turvatarkastukseen, Pekkanen sanoo.

Myös lentoasemalle saapumiseen ja pysäköintiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa.

Matka kotoa lähtöterminaaliin saattaa olla reissun kriittisin vaihe, jos tieliikenteessä on ruuhkaa. Maltti on valttia.

Pakkaa käsimatkatavarat kerralla oikein

Turvatarkastusta nopeuttaa, kun erikseen läpivalaistavat elektroniset laitteet kuten läppärin tai pädin saa otettua helposti ulos laukusta.

Alle 100 millilitran nestepakkaukset tulee pakata litran vetoiseen läpinäkyvään pussiin, joita on saatavilla lentoasemalta. Pusseja saa olla yksi per matkustaja, ja pussi tulee ottaa ulos laukusta ennen käsimatkatavaroiden läpivalaisua.

Lääkkeitä myös nestemäisiä voi kuljettaa joko käsi- tai ruumamatkatavaroissa. Näitä ei tarvitse mahduttaa erilliseen pussiin, Pekkanen muistuttaa.

Kinkkua ja piparia koneeseen

Etenkin kotimaan lentojen matkustajilla voi olla joulun aikaan mukanaan jouluruokia, Pekkanen kertoo. Joulukinkku pääsee läpi turvatarkastuksesta, samoin tortut, piparit ja konvehdit.

Ei ole väliä, onko kyseessä pakaste vai sula kinkku. Toki kannattaa miettiä, että jos mukana on 12 kilon kinkku, silloin käsimatkatavaroihin ei paljon muuta mahdu.

Joulun laatikkoruoat puolestaan luokitellaan nesteiksi, joten ne tulee pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Pakkaa jouluruuat oikein lentokoneeseen

Pakkaa elintarvikkeet, ruuat ja juomat, ruumaan menevään matkatavaraan. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • joululaatikot
  • täytekakut ja muut leivonnaiset
  • rahkatuotteet ja levitteet kuten sinappi, voi ja tuorejuustot
  • säilykkeet ja mätituotteet
  • glögit ja muut juotavat

Joulukinkun, tortut, piparit ja konvehdit voit ottaa mukaasi matkustamoon käsimatkatavarana.

Ilotulitteet eivät lentomatkusta

Nykyään yleiset varavirtalähteet eli powerbankit ja joululahjaksi hankittu elektroniikka kuuluvat käsimatkatavaroihin, ei ruumaan, Pekkanen muistuttaa.

Uudenvuodenjuhlijoiden tulee myös muistaa, että ilotulitteita tai tähtisädetikkuja ei voi ottaa koneeseen mukaan ollenkaan, ei edes ruumaan. Ne tulee hankkia paikan päältä matkakohteesta.

Lähde: Finavia Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli