Malta Valletta

Matkailu 20.12.2016

Matka: Aurinkoinen Malta – omintakeinen ja ohittamaton

Mykistävä rannikkoluonto, lukuisat nähtävyydet ja kiehtova historia saavat pauloihinsa. Paikalliset maut ja välittömät ihmiset saavat tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja hintatasokin on kohtuullinen.

Malta on matkakohde, josta on moneksi ja monelle. Saarivaltakunta on pieni, aurinkoinen, myyttinen, maukas, ylpeä, maalaismainen, vilkas, historiallinen ja kansainvälinen.

Pääsaaren lisäksi kannattaa suunnata ainakin Gozolle. Pikkuruisella Ciminon saarella vakituisia asukkaita on vain kourallinen. Eri saarilla vierailusta lopullisen päätöksen tekee sää. Meren mahtia ei sovi uhmata Maltallakaan.

Malta Gozo

Yli 30 asteen lämpötiloja

Maltalle suuntaavan on hyvä tietää, että lämpimimpiä kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin päivän ylin lämpötila on keskimäärin 30,7 celsiusastetta.

Sateisinta on marras-, joulu- ja tammikuussa. Tammikuu on kylmin kuukausi ja keskimääräinen päivän alin lämpötila on silloin 9,2 celsiusastetta.

EU:n pienin pääkaupunki – Valletta

Kokonsa puolesta matkailijan on vaivatonta saada ote Maltasta jo viikossa: etäisyydet ovat lyhyet. Asukkaita Maltalla on vähemmän kuin Helsingissä, hieman yli 400 000.

Malta Valletta

Suurin osa saarelaisista asu pääsaarella ja pääkaupunki Valletassa, joka on EU:n pienin pääkaupunki.

Vallettan kaupungin laella, kaupunginmuurien suojassa asuu noin 17 000 ihmistä, joten tämä osa kaupungista ei ole kuollut museo vaan eläväinen vanhakaupunki. Kapeilla kujilla on paljon pikkukauppoja, jotka myyvät vaatteita, kelloja, koruja, kenkiä ja matkamuistorihkamaa.

Malta Valetta

Kylki kyljessä vanhan kanssa on modernia arkkitehtuuria kuten askeettisen terävin muodoin veistetty hieman yli kaksi vuotta vanha parlamenttirakennus.

Presidentinpalatsin edustan kunniakaartin vahdinvaihto Vallettassa on matkailijoiden suosima kuvauskohde.

Malta Valletta

Vallettan iltaelämää on erityisen vilkasta Pacevillen seutuvilla. Nuorta aikuista väkeä on liikkeellä tungokseen asti.

Malta Valletta

Tarjolla on rantakuppiloita, sportti- ja cocktailbaareja sekä yökerhoja. Ylimääräisistä rahoistaan pääsee kätevästi eroon kasinolla, joita on useita.

Malta Valletta

Vasemmanpuoleinen liikenne haastaa

Maltan kapeilla ja mutkittelevilla kaduilla käy selväksi, että kaaos on oikea sana kuvaamaan pahimpia liikennesumppuja. Kädet heiluvat ja torvet soivat, kun autoilijat selvittävät reviirejään kaupunkikaduilla, joiden kaistaviivat ovat vain kuskien korvien välissä.

Malta Valletta

Vuokra-autolla liikkuvan matkailijan kannattaa muistaa, että vasemmanpuoleinen liikenne vaatii totuttelua, eikä muutama päivä riitä siihen, että katua ylittäessään muistaa aina vilkaista oikealle. Monet tiet kaupunkien välillä ja kaupunkien laitamilla ovat kuoppaisia ja asvaltiltaan rokonarpisia.

Malta Liikenne

Sitkeästi valloittajien ikeen alta

Saarivaltakunnan valtit ovat 300 aurinkoisen päivän lisäksi vakaat ja turvalliset olot niin ihmisille kuin taloudelle. Malta on alhaisen työttömyytensä (5,5%) puolesta EU:n mallimaita.

EU:n pienin jäsenmaa on väkevästi kiinni ajassa, mutta tähän on tultu sitkeydellä. Sitä on tarvittu läpi historian, sillä saarelaisten yli on kävelty monet kerrat.

Vallanpitäjiä on riittänyt ennen itsenäisyyttä. Heitä ovat olleet esimerkiksi foinikialaiset, roomalaiset, karthagolaiset, arabit, espanjalaiset, ottomaanit, Johanniittain ritarikunta, ranskalaiset ja britit.

Tunnettu ja urhea ritariaika

Piirityksen sankareita oli muuan Jean de la Valette, jonka mukaan nykyinen pääkaupunki Valletta on nimetty. Kaupungin ominaispiirteitä ovat satama, muurit, sotamuseot, palatsit – ja ritariaika. Se alkoi vuonna 1540, kun Espanja antoi vuonna 1528 maattomiksi jääneille ritareille Maltan.

Malta Valletta

Johainniitan ritarikunta ei aluksi ollut Vallettan tukikohtaansa kovin mieltyneitä, saati halukkaita maksamaan pyydettyä korvausta, mutta ärsytys laantui ja elo vakiintui.

Malta Valletta

Vuonna 1565 ottomaanit hyökkäsivät Maltalle. Saarta puolusti 650 ritaria, 1 200–1 500 palkkasotilasta ja 5 000–7 000 paikallista miestä, jotka yhdessä kykenivät taltuttamaan hyökkääjät. Piirityksen päättymispäivä on yhä juhlittu Voiton päivä.

Kullattuja ornamentteja

Voitto ottomaaneista on ikuistettu pääkaupunki Vallettan St. John’s Co-Cathedralin päätyyn. Sisälle ei tietämättömän jalka välttämättä suuntaa, niin ankean näköinen kirkko on ulkoa. Sisällä mykistyy paatunutkin.

Malta Valletta

Vain neljässä vuodessa (1573–1577) rakennetun kirkon sisäkoristelu vei tolkuttomasti kauemmin aikaa. Yksistään kattomaalauksen teko vei viisi vuotta. Vapaata sisätilaa on korkeimmilla kohdin 52 metriä.

Seinien kullatut ornamentit ovat pakahduttavan yltäkylläisiä, lattiat parasta italialaista valkoista, vihreätä ja punaista marmoria.

Malta Valletta

Caravaggio-hulivilin mestaritöitä

Vallettan St. John’s Co-Cathedralissa on kaksi italialaismestari Caravaggion teosta, josta kuulumpi on hänen töistään kookkain ja kenties myös viimeisin. Vuosina 1571–1610 elänyt maalari oli hulivili ja kulmikas luonne, joten hän joutui tämän tästä vaikeuksiin, josta selvisi muuttamalla tiuhaan.

Peräti murhasta, ilmeisen väärin perustein, syytetty maalari pakeni Roomasta Napoliin ja lopulta Maltalle, jossa rahapulasta kärsinyt taiteilija viimeisteli St. Jeroleme -maalauksensa.

Johannes Kastajan mestausta kuvaava maalaus on kuulu taitavasta valon ja varjon kontrastista.

Maalaus valmistui tiettävästi vuonna 1608. Maalaus oli vielä märkä, kun vangitsemista pelkäävä Caravaggio jatkoi matkaansa takaisin Italiaan, jossa kuoli varsin pian. 

Marsaxlokk on kalastajaveneiden tyyssija

Marsaxlokkin satamassa käyskennellessä ilmoilla on melkoinen kielten sekamelska: italiaa, ranskaa, saksaa, espanjaa, saksaa, ruotsia, venäjää ja kenties flaamia.

Malta Marsaxlokk

Tunnelma satamassa on viipyilevä, rantakahvilat kutsuvia. Perinteisten Luzzu-kalastajaveneiden kyljissä loistaa punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Osa veneistä käy yhä kalalla, valtaosa kuljettaa matkailijoita.

Malta Marsaxlokk

Sunnuntaisin kannattaa tulla varhain, silloin on kalamarkkinat.

Blue Grotto lumoaa

Pääsaaren etelärannikon Blue Grotto, Sininen luola, on kalastajaukoille elinkeino, matkailijoille elämys. Kalastajaveneet vievät kahdeksalla eurolla puolen tunnin luolaretkelle.

Malta Blue Grotto

Tyvenellä veneistä voi pulahtaa uimasille matalissa kirkasvetisissä luolissa. Se jää nyt haaveeksi, eikä kalojakaan näy, vaikka pohjaan 3–4 metriin näkee vaivatta.

Malta Blue Grotto

Malta on kirkkaiden vesiensä ja lukuisien hylkyjensä vuoksi suosittu sukelluskohde.

Gozo – uinuva ja myyttinen

Gozo on vihreämpi, uinuvampi ja maalaismaisempi kuin pääsaari Malta. Kokoeroa kuvaa rantaviiva, jota Maltalla on 197 kilometriä, Gozolla 56 kilometriä. Asukkaita Gozolla on vain 28 000.

Gozosta saa niskalenkin päivässä, leppoisampi matkailija viipyy kaksi–kolme päivää. Maltan pääsaarelta on säännöllinen meriyhteys Gozolle.

Malta Gozo

Akveduktien pätkät kielivät roomalaisajoista. Ilo merkitsevän nykynimensä saari sai vuonna 1282.

Nymfin vankina

Gozon saari on yhdistetty Homeroksen Odysseia-tarustoon. Sankari-Odysseukseen rakastunut nymfi Calypso piti mielitiettyään seitsemän vuotta vankina Ogygialla, joka siis voisi olla Gozo. Tästä on yhtä niukasti historiallisia todisteita kuin tarun kirjoittajastakaan.

Gozo Calypso Cave

Antiikin kreikkalaiset pitivät toki Homerosta oikeasti eläneenä henkilönä, mutta nykytutkijat eivät ole asiasta lainkaan vakuuttuneita.

Gozo Calypso Cave

Se ei estä matkailijaa kuvittelemasta itseään myyttisen taruston maisemiin, eikä nykysaarelaisia nimeämästä hotellia, ravintolaa tai sukellusyritystä Calypsoksi.

Vuohta lypsämässä

Rikkardu Zammit kasvattaa vuohia, lampaita ja kaneja, jotka päätyvät lopulta lautaselle. Lypsettäviä on tilalla toista sataa. Viiniä tila tuottaa noin 8 000 litraa vuodessa.

Malta Gozo

Gbejniet-juusto vuohenmaidosta on Zammitin ylpeys. Vuohen utareet ovat ilmeisen täynnä, sillä maitoa ruiskuaa tuhdisti, kun isäntä näyttää kuinka käy vuohen lypsy.

Sitten on vieraan vuoro. Saan aika ajoin likistettyä nolon heikon suihkauksen kannuun. Vuohi liikahtelee epäluuloisesti. Ja lopuksi maistetaan vastalypsettyä lämmintä vuohenmaitoa.

Malta Gozo

On aika maistaa Gbejnietiä oliiviöljyn, oliivien, kirsikkatomaattien ja hobzin eli gozolaisen maalaisleivän kanssa. Tunnelma on kodikas. Lasi tilan paahteista Cabernet Sauvignonia valtaa mielen ja vie kielen.

Gozo maatilamatkailu

San Blas Bay – elokuvasta tuttu

Gozolla sijaitsevalta San Blas Bay -rannalta saa lomakuvia, joita kelpaa talvipakkasilla ihailla.

Malta Gozo

Alas rantaan vievä tie on erittäin jyrkkä. Ponnistelut palkitaan: vesi on syvänsinistä, hiekka punertavaa, näkymät merelle esteettömät. Täällä kelpaa palvoa aurinkoa.

Gozo Golden beach

Kuvaukselliset näkymät on ikuistettu myös Brad Pittin ja Angelina Jolien By the Sea -elokuvaan vuodelta 2014.

Azure Window – portti merelle

Azure Window Gozon Dwejrassa on luonnonmuovaama portti merelle ja näkynä vaikuttava. Aukolla on korkeutta parikymmentä metriä.

Edes myrskylukemissa puhaltava tuuli ei hillitse kaikkia menemästä rantakallioiden reunalle.

Malta Gozo Azure

Seikkailija, sukeltaja ja merentutkija Jacques Cousteau nosti alueen kiehtovimpien sukelluskohteiden joukkoon koko maailmassa – ja tämä mies sukelsi elämänsä aikana kaikissa merissä!

Hylkysukellusta kirkkaissa vesissä

– Kirkkaat vedet houkuttivat Gozolle, Trond Brønstad kertoo ja kiskoo märkäpukua ylle.

Norjalaista sukeltajaa odottaa hylky 8,5 metrin syvyydessä noin 50 metrin etäisyydellä rannasta. 43-metrinen alus on upotettu sukeltajien kohteeksi elokuussa 2006. Alueen hylyistä kookkain on pohjassa ylösalaisin. Vaarallinen Xlendi-hylky on tarkoitettu vain kokeneille.

Malta Gozo

– Kovilla tuulilla alas meneminen ei ole ongelma, mutta ylöstulo voi olla, kertoo Hans-Erik Flatla, joka on ihmetellyt pinnanalaisia ihmeitä yli 20 vuotta.

Makujen yhdistelmiä lautasella

Maltalainen keittiö yhdistelee saarelaisten sekä monien valloittajien ruokakulttuureita.

Makuelämykset pohjaavat pääasiassa tuoreisiin ja paikallisiin raaka-aineisiin sekä mereneläviin. Monet ruokalajit ovat yksinkertaisia, mutta vievät kielen mennessään.

Blue Greek – mereneläviin mieltyneille

Blue Creek Restaurant

Gozon Ghar Lapsissa sijaitsevan Blue Greek -kalaravintolan terassilta on antoisa näkymä merelle.

Silmänruoka on ilmaista, syötävä kohtuuhintaista.

Kalan päälle ymmärtävä valitsee kylmäkaapista mieleisen pyrstökkään: yksi varmistaa tuoreuden kalansilmän kirkkaudesta, toinen kidusten väristä, kolmas nuuhkaisee.

Niin tai näin, Pesce del Giorno, päivän kalansaalis, on järkipäätös. Pääruokien hinnat ovat 15–39 euroa.

Ribianne Bondin tarjoilee kalan, jonka kyytipojaksi käy oivallisesti paikallinen chardonnay.

Täydellistä tonnikalaa Rubinossa

Rubino on Michael ja Karl Diaconon silmäterä, jossa on vaalittu makuaisteja vuodesta 2008.

Malta Valletta Rubino

Ravintola on keskittynyt maltalaisen keittiöön erikoisuuksiin olipa raaka-aineena kala tai liha.

Ravintolan sijainti Vallettan vanhankaupungin sydämessä on keskeinen, mutta sisäänkäynti on niin huomaamaton, että paikkaa saa etsiä.

Vaivannäkö kannattaa, sillä jo alkuruuat antavat esimakua tulevasta: parsa-annos on maultaan raikas (9,20 e), antipasti-lajitelma (9,50 e) toimii ruokahalun herättäjänä.

Tonnikalapihvi pääruokana (22,50 e) on herkullista, parasta koskaan syömääni.

Pöytäseurue suo kehut Tagliata di Manzolle (22 e), joka on entrecote-pihvi lisukkeineen parhaasta päästä.

Caviar&Bull – aistikas vaihtoehto

Maltan St. Juliansin Caviar&Bull -ravintola on sisutukseltaan ja tunnelmaltaan aistikas tapaus.

Caviar & Bull

Vaikka savustettu lohi, piparjuurivaahto, paahdettu pistaasipähkinä ja hunaja-tryffelikastike houkuttavat, valitsen alkuruuaksi Wagyu-härkäcarpaccion. Se tuodaan pöytään lasikuvun alla savuhunnussa. Annoksessa on paistettuja hasselpähkinöitä, mango-chutneytä, béarnaisejäätelöä ja salottisipulia. Maut ovat tarkassa tasapainossa.

Pääruoka jää sivurooliin: ankka on mureata, mutta mainiosta kastikkeestaan huolimatta annoksena persoonaton. Jälkiruuaksi on taivaallista vaniljaista créme bruleeta.

Caviar & Bull

Hintataso yllättää myönteisesti. Hinnat ovat hyvinkin kohtuulliset, vaikka paikka on kaupungin suosituimpia. Alkuruuat saa 12–16 eurolla, pääruuat 18–38 eurolla.

Herkkuja puuhiiligrillistä

Ta Phillip -ruokaravintola Gozolla vannoo paikallisten makujen ja perinteisten reseptien nimiin.

Puuhiiliuunissa käytetty cannelloni välissään lampaanmaidosta tehtyä tuorejuustoa tomaattikastikkeessa maistuu taivaalliselta.

Kaksi lusikallista parmesania ja kaksi pyöräytystä pippuria päälle täydentävät makujen tasapainon.

gozo_taphilip

Lautasella on pääruokina jänistä, nuorta porsasta ja kiliä. Juottopossun ja nuoren vuohen liha ovat pehmeiksi haudutettuja.

Kodikkaasti perheravintolassa

Diar il-Bniet on noin 50 asiakaspaikan perheravintola.

malta_djar_il_bniet

Se on löytänyt oman tyylinsä, joka perustuu oman tilan tuotteisiin olipa kyse lihasta, viinistä, vihanneksista tai vaikka hilloista, joita myydään pikkuruisen ravintolan kulmauksessa.

Hobz ta dari ei ole kehno valinta alkupalaksi: sopivasti sitkaskuorista maalaisleipää, lampaan tuorejuustoa, oliiveja, oliiviöljyä, tomaattitahnaa ja pilkottuja sipulia.

Pääruokana on uunissa haudutettua lihaa maalaiskinkkukuoressa, perunoiden ja lämpimien vihannesten kera.

Yksinkertaista, tuhtia ja maistuvaa. Kokonaisuuden kruunaa tomaattikastike, jossa maistuu aurinko.

Palvelu on ystävällistä, tunnelma kodikas, mutta keittiössä on paineita, sillä ruokaa saa odotella varsin kauan.

Malta lukuina

7 000 – vuotta historiaa
90 – kilometriä, sijainti Sisiliasta etelään
300 – aurinkoista päivää keskimäärin
1964 – vuosi jolloin Malta itsenäistyi Britannian alaisuudesta
421 000 – asukkaita Maltalla
2004 – saarivaltakunta liittyi Euroopan unioniin
2008 – vuosi, jolloin rahayksiköksi euro
1,8 – miljoonaa vuotuista matkailijaa [v. 2015)
28 – prosenttia, matkailun osuus kansantulosta
60 000 – sukellusturistia Gozolla (v. 2015)
5,5 – työttömyysprosentti (v. 2015)
2017 – vuosi, jolloin EU:n puheenjohtajamaa
2018 – Valletta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 

malta_medina

 

GgantijaUnescon maailmanperintökohde

Nähtävyyden keskellä vetää hiljaiseksi. Gozolla sijaitseva Ggantija on tiettävästi maailman iäkkäin ihmisen pystyttämä vapaasti seisova rakennelma, tuhatkunta vuotta pyramidejakin vanhempi.

Valtavien kivipaasien liikuttelu, pinoaminen ja pystytys on ollut käsittämätön ponnistus.

Nykytutkijat voivat vain arvailla työtapoja. Reiät kivissä kielivät köysien käytöstä.

gozo_ggantija

Xaghran kylän lähellä sijaitsevaa Ggantijaa kutsutaan temppeliksi. Rakennelmat ovat saattaneet liittyä hedelmällisyyden palvomiseen.

Ggantija on Unescon maailmanperintökohde, jonka valmistuminen on ajoitettu vuoteen 3 600 ennen ajanlaskun alkua.

Eroosiolle altis Hagar Qim

Suojaava telttakatos on välttämätön, sillä Hagar Qim -temppelien kivipaadet ovat eroosiolle altista pehmeähköä kalkkikiveä.

Pehmeytensä vuoksi kiveä on kyetty työstetty oman aikansa (3 500–2 600 ekr.) työkaluilla.

Hagar Qim löydettiin vuonna 1839 suurelta osin maan alle hautautuneena.

mnajdra_hagar

Esihistorian hämärään on vaipunut, miten Hagar Qimin temppeliväelle kävi, miksi sivilisaatio katosi. Arvoitus vain lisää kiehtovuutta.

Jaa artikkeli

Malta