20.12.2016 Matkailu Matka: Aurinkoinen Malta – omintakeinen ja ohittamaton Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Mykistävä rannikkoluonto, lukuisat nähtävyydet ja kiehtova historia saavat pauloihinsa. Paikalliset maut ja välittömät ihmiset saavat tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja hintatasokin on kohtuullinen. Malta on matkakohde, josta on moneksi ja monelle. Saarivaltakunta on pieni, aurinkoinen, myyttinen, maukas, ylpeä, maalaismainen, vilkas, historiallinen ja kansainvälinen.Pääsaaren lisäksi kannattaa suunnata ainakin Gozolle. Pikkuruisella Ciminon saarella vakituisia asukkaita on vain kourallinen. Eri saarilla vierailusta lopullisen päätöksen tekee sää. Meren mahtia ei sovi uhmata Maltallakaan.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyYli 30 asteen lämpötilojaMaltalle suuntaavan on hyvä tietää, että lämpimimpiä kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin päivän ylin lämpötila on keskimäärin 30,7 celsiusastetta.Sateisinta on marras-, joulu- ja tammikuussa. Tammikuu on kylmin kuukausi ja keskimääräinen päivän alin lämpötila on silloin 9,2 celsiusastetta.EU:n pienin pääkaupunki – VallettaKokonsa puolesta matkailijan on vaivatonta saada ote Maltasta jo viikossa: etäisyydet ovat lyhyet. Asukkaita Maltalla on vähemmän kuin Helsingissä, hieman yli 400 000.Suurin osa saarelaisista asu pääsaarella ja pääkaupunki Valletassa, joka on EU:n pienin pääkaupunki.Vallettan kaupungin laella, kaupunginmuurien suojassa asuu noin 17 000 ihmistä, joten tämä osa kaupungista ei ole kuollut museo vaan eläväinen vanhakaupunki. Kapeilla kujilla on paljon pikkukauppoja, jotka myyvät vaatteita, kelloja, koruja, kenkiä ja matkamuistorihkamaa.Kylki kyljessä vanhan kanssa on modernia arkkitehtuuria kuten askeettisen terävin muodoin veistetty hieman yli kaksi vuotta vanha parlamenttirakennus.Presidentinpalatsin edustan kunniakaartin vahdinvaihto Vallettassa on matkailijoiden suosima kuvauskohde.Vallettan iltaelämää on erityisen vilkasta Pacevillen seutuvilla. Nuorta aikuista väkeä on liikkeellä tungokseen asti.Tarjolla on rantakuppiloita, sportti- ja cocktailbaareja sekä yökerhoja. Ylimääräisistä rahoistaan pääsee kätevästi eroon kasinolla, joita on useita.Vasemmanpuoleinen liikenne haastaaMaltan kapeilla ja mutkittelevilla kaduilla käy selväksi, että kaaos on oikea sana kuvaamaan pahimpia liikennesumppuja. Kädet heiluvat ja torvet soivat, kun autoilijat selvittävät reviirejään kaupunkikaduilla, joiden kaistaviivat ovat vain kuskien korvien välissä.Vuokra-autolla liikkuvan matkailijan kannattaa muistaa, että vasemmanpuoleinen liikenne vaatii totuttelua, eikä muutama päivä riitä siihen, että katua ylittäessään muistaa aina vilkaista oikealle. Monet tiet kaupunkien välillä ja kaupunkien laitamilla ovat kuoppaisia ja asvaltiltaan rokonarpisia.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Sitkeästi valloittajien ikeen alta Saarivaltakunnan valtit ovat 300 aurinkoisen päivän lisäksi vakaat ja turvalliset olot niin ihmisille kuin taloudelle. Malta on alhaisen työttömyytensä (5,5%) puolesta EU:n mallimaita. EU:n pienin jäsenmaa on väkevästi kiinni ajassa, mutta tähän on tultu sitkeydellä. Sitä on tarvittu läpi historian, sillä saarelaisten yli on kävelty monet kerrat. Vallanpitäjiä on riittänyt ennen itsenäisyyttä. Heitä ovat olleet esimerkiksi foinikialaiset, roomalaiset, karthagolaiset, arabit, espanjalaiset, ottomaanit, Johanniittain ritarikunta, ranskalaiset ja britit. Tunnettu ja urhea ritariaikaPiirityksen sankareita oli muuan Jean de la Valette, jonka mukaan nykyinen pääkaupunki Valletta on nimetty. Kaupungin ominaispiirteitä ovat satama, muurit, sotamuseot, palatsit – ja ritariaika. Se alkoi vuonna 1540, kun Espanja antoi vuonna 1528 maattomiksi jääneille ritareille Maltan.Johainniitan ritarikunta ei aluksi ollut Vallettan tukikohtaansa kovin mieltyneitä, saati halukkaita maksamaan pyydettyä korvausta, mutta ärsytys laantui ja elo vakiintui.Vuonna 1565 ottomaanit hyökkäsivät Maltalle. Saarta puolusti 650 ritaria, 1 200–1 500 palkkasotilasta ja 5 000–7 000 paikallista miestä, jotka yhdessä kykenivät taltuttamaan hyökkääjät. Piirityksen päättymispäivä on yhä juhlittu Voiton päivä.Kullattuja ornamenttejaVoitto ottomaaneista on ikuistettu pääkaupunki Vallettan St. John’s Co-Cathedralin päätyyn. Sisälle ei tietämättömän jalka välttämättä suuntaa, niin ankean näköinen kirkko on ulkoa. Sisällä mykistyy paatunutkin.Vain neljässä vuodessa (1573–1577) rakennetun kirkon sisäkoristelu vei tolkuttomasti kauemmin aikaa. Yksistään kattomaalauksen teko vei viisi vuotta. Vapaata sisätilaa on korkeimmilla kohdin 52 metriä.Seinien kullatut ornamentit ovat pakahduttavan yltäkylläisiä, lattiat parasta italialaista valkoista, vihreätä ja punaista marmoria.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Caravaggio-hulivilin mestaritöitä Vallettan St. John’s Co-Cathedralissa on kaksi italialaismestari Caravaggion teosta, josta kuulumpi on hänen töistään kookkain ja kenties myös viimeisin. Vuosina 1571–1610 elänyt maalari oli hulivili ja kulmikas luonne, joten hän joutui tämän tästä vaikeuksiin, josta selvisi muuttamalla tiuhaan. Peräti murhasta, ilmeisen väärin perustein, syytetty maalari pakeni Roomasta Napoliin ja lopulta Maltalle, jossa rahapulasta kärsinyt taiteilija viimeisteli St. Jeroleme -maalauksensa. Johannes Kastajan mestausta kuvaava maalaus on kuulu taitavasta valon ja varjon kontrastista. Maalaus valmistui tiettävästi vuonna 1608. Maalaus oli vielä märkä, kun vangitsemista pelkäävä Caravaggio jatkoi matkaansa takaisin Italiaan, jossa kuoli varsin pian. Marsaxlokk on kalastajaveneiden tyyssijaMarsaxlokkin satamassa käyskennellessä ilmoilla on melkoinen kielten sekamelska: italiaa, ranskaa, saksaa, espanjaa, saksaa, ruotsia, venäjää ja kenties flaamia.Tunnelma satamassa on viipyilevä, rantakahvilat kutsuvia. Perinteisten Luzzu-kalastajaveneiden kyljissä loistaa punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Osa veneistä käy yhä kalalla, valtaosa kuljettaa matkailijoita.Sunnuntaisin kannattaa tulla varhain, silloin on kalamarkkinat.Blue Grotto lumoaaPääsaaren etelärannikon Blue Grotto, Sininen luola, on kalastajaukoille elinkeino, matkailijoille elämys. Kalastajaveneet vievät kahdeksalla eurolla puolen tunnin luolaretkelle.Tyvenellä veneistä voi pulahtaa uimasille matalissa kirkasvetisissä luolissa. Se jää nyt haaveeksi, eikä kalojakaan näy, vaikka pohjaan 3–4 metriin näkee vaivatta.Malta on kirkkaiden vesiensä ja lukuisien hylkyjensä vuoksi suosittu sukelluskohde.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Gozo – uinuva ja myyttinen Gozo on vihreämpi, uinuvampi ja maalaismaisempi kuin pääsaari Malta. Kokoeroa kuvaa rantaviiva, jota Maltalla on 197 kilometriä, Gozolla 56 kilometriä. Asukkaita Gozolla on vain 28 000. Gozosta saa niskalenkin päivässä, leppoisampi matkailija viipyy kaksi–kolme päivää. Maltan pääsaarelta on säännöllinen meriyhteys Gozolle. Akveduktien pätkät kielivät roomalaisajoista. Ilo merkitsevän nykynimensä saari sai vuonna 1282. Nymfin vankinaGozon saari on yhdistetty Homeroksen Odysseia-tarustoon. Sankari-Odysseukseen rakastunut nymfi Calypso piti mielitiettyään seitsemän vuotta vankina Ogygialla, joka siis voisi olla Gozo. Tästä on yhtä niukasti historiallisia todisteita kuin tarun kirjoittajastakaan.Antiikin kreikkalaiset pitivät toki Homerosta oikeasti eläneenä henkilönä, mutta nykytutkijat eivät ole asiasta lainkaan vakuuttuneita.Se ei estä matkailijaa kuvittelemasta itseään myyttisen taruston maisemiin, eikä nykysaarelaisia nimeämästä hotellia, ravintolaa tai sukellusyritystä Calypsoksi.Vuohta lypsämässäRikkardu Zammit kasvattaa vuohia, lampaita ja kaneja, jotka päätyvät lopulta lautaselle. Lypsettäviä on tilalla toista sataa. Viiniä tila tuottaa noin 8 000 litraa vuodessa.Gbejniet-juusto vuohenmaidosta on Zammitin ylpeys. Vuohen utareet ovat ilmeisen täynnä, sillä maitoa ruiskuaa tuhdisti, kun isäntä näyttää kuinka käy vuohen lypsy.Sitten on vieraan vuoro. Saan aika ajoin likistettyä nolon heikon suihkauksen kannuun. Vuohi liikahtelee epäluuloisesti. Ja lopuksi maistetaan vastalypsettyä lämmintä vuohenmaitoa.On aika maistaa Gbejnietiä oliiviöljyn, oliivien, kirsikkatomaattien ja hobzin eli gozolaisen maalaisleivän kanssa. Tunnelma on kodikas. Lasi tilan paahteista Cabernet Sauvignonia valtaa mielen ja vie kielen.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyySan Blas Bay – elokuvasta tuttuGozolla sijaitsevalta San Blas Bay -rannalta saa lomakuvia, joita kelpaa talvipakkasilla ihailla.Alas rantaan vievä tie on erittäin jyrkkä. Ponnistelut palkitaan: vesi on syvänsinistä, hiekka punertavaa, näkymät merelle esteettömät. Täällä kelpaa palvoa aurinkoa.Kuvaukselliset näkymät on ikuistettu myös Brad Pittin ja Angelina Jolien By the Sea -elokuvaan vuodelta 2014.Azure Window – portti merelleAzure Window Gozon Dwejrassa on luonnonmuovaama portti merelle ja näkynä vaikuttava. Aukolla on korkeutta parikymmentä metriä.Edes myrskylukemissa puhaltava tuuli ei hillitse kaikkia menemästä rantakallioiden reunalle.Seikkailija, sukeltaja ja merentutkija Jacques Cousteau nosti alueen kiehtovimpien sukelluskohteiden joukkoon koko maailmassa – ja tämä mies sukelsi elämänsä aikana kaikissa merissä!Hylkysukellusta kirkkaissa vesissä– Kirkkaat vedet houkuttivat Gozolle, Trond Brønstad kertoo ja kiskoo märkäpukua ylle.Norjalaista sukeltajaa odottaa hylky 8,5 metrin syvyydessä noin 50 metrin etäisyydellä rannasta. 43-metrinen alus on upotettu sukeltajien kohteeksi elokuussa 2006. Alueen hylyistä kookkain on pohjassa ylösalaisin. Vaarallinen Xlendi-hylky on tarkoitettu vain kokeneille.– Kovilla tuulilla alas meneminen ei ole ongelma, mutta ylöstulo voi olla, kertoo Hans-Erik Flatla, joka on ihmetellyt pinnanalaisia ihmeitä yli 20 vuotta.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Makujen yhdistelmiä lautasella Maltalainen keittiö yhdistelee saarelaisten sekä monien valloittajien ruokakulttuureita. Makuelämykset pohjaavat pääasiassa tuoreisiin ja paikallisiin raaka-aineisiin sekä mereneläviin. Monet ruokalajit ovat yksinkertaisia, mutta vievät kielen mennessään. Blue Greek – mereneläviin mieltyneilleGozon Ghar Lapsissa sijaitsevan Blue Greek -kalaravintolan terassilta on antoisa näkymä merelle.Silmänruoka on ilmaista, syötävä kohtuuhintaista.Kalan päälle ymmärtävä valitsee kylmäkaapista mieleisen pyrstökkään: yksi varmistaa tuoreuden kalansilmän kirkkaudesta, toinen kidusten väristä, kolmas nuuhkaisee.Niin tai näin, Pesce del Giorno, päivän kalansaalis, on järkipäätös. Pääruokien hinnat ovat 15–39 euroa.Ribianne Bondin tarjoilee kalan, jonka kyytipojaksi käy oivallisesti paikallinen chardonnay.Täydellistä tonnikalaa RubinossaRubino on Michael ja Karl Diaconon silmäterä, jossa on vaalittu makuaisteja vuodesta 2008.Ravintola on keskittynyt maltalaisen keittiöön erikoisuuksiin olipa raaka-aineena kala tai liha.Ravintolan sijainti Vallettan vanhankaupungin sydämessä on keskeinen, mutta sisäänkäynti on niin huomaamaton, että paikkaa saa etsiä.Vaivannäkö kannattaa, sillä jo alkuruuat antavat esimakua tulevasta: parsa-annos on maultaan raikas (9,20 e), antipasti-lajitelma (9,50 e) toimii ruokahalun herättäjänä.Tonnikalapihvi pääruokana (22,50 e) on herkullista, parasta koskaan syömääni.Pöytäseurue suo kehut Tagliata di Manzolle (22 e), joka on entrecote-pihvi lisukkeineen parhaasta päästä.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyCaviar&Bull – aistikas vaihtoehtoMaltan St. Juliansin Caviar&Bull -ravintola on sisutukseltaan ja tunnelmaltaan aistikas tapaus.Vaikka savustettu lohi, piparjuurivaahto, paahdettu pistaasipähkinä ja hunaja-tryffelikastike houkuttavat, valitsen alkuruuaksi Wagyu-härkäcarpaccion. Se tuodaan pöytään lasikuvun alla savuhunnussa. Annoksessa on paistettuja hasselpähkinöitä, mango-chutneytä, béarnaisejäätelöä ja salottisipulia. Maut ovat tarkassa tasapainossa.Pääruoka jää sivurooliin: ankka on mureata, mutta mainiosta kastikkeestaan huolimatta annoksena persoonaton. Jälkiruuaksi on taivaallista vaniljaista créme bruleeta.Hintataso yllättää myönteisesti. Hinnat ovat hyvinkin kohtuulliset, vaikka paikka on kaupungin suosituimpia. Alkuruuat saa 12–16 eurolla, pääruuat 18–38 eurolla.Herkkuja puuhiiligrillistäTa Phillip -ruokaravintola Gozolla vannoo paikallisten makujen ja perinteisten reseptien nimiin.Puuhiiliuunissa käytetty cannelloni välissään lampaanmaidosta tehtyä tuorejuustoa tomaattikastikkeessa maistuu taivaalliselta.Kaksi lusikallista parmesania ja kaksi pyöräytystä pippuria päälle täydentävät makujen tasapainon.Lautasella on pääruokina jänistä, nuorta porsasta ja kiliä. Juottopossun ja nuoren vuohen liha ovat pehmeiksi haudutettuja.Kodikkaasti perheravintolassaDiar il-Bniet on noin 50 asiakaspaikan perheravintola.Se on löytänyt oman tyylinsä, joka perustuu oman tilan tuotteisiin olipa kyse lihasta, viinistä, vihanneksista tai vaikka hilloista, joita myydään pikkuruisen ravintolan kulmauksessa.Hobz ta dari ei ole kehno valinta alkupalaksi: sopivasti sitkaskuorista maalaisleipää, lampaan tuorejuustoa, oliiveja, oliiviöljyä, tomaattitahnaa ja pilkottuja sipulia.Pääruokana on uunissa haudutettua lihaa maalaiskinkkukuoressa, perunoiden ja lämpimien vihannesten kera.Yksinkertaista, tuhtia ja maistuvaa. Kokonaisuuden kruunaa tomaattikastike, jossa maistuu aurinko.Palvelu on ystävällistä, tunnelma kodikas, mutta keittiössä on paineita, sillä ruokaa saa odotella varsin kauan.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Malta lukuina 7 000 – vuotta historiaa 90 – kilometriä, sijainti Sisiliasta etelään 300 – aurinkoista päivää keskimäärin 1964 – vuosi jolloin Malta itsenäistyi Britannian alaisuudesta 421 000 – asukkaita Maltalla 2004 – saarivaltakunta liittyi Euroopan unioniin 2008 – vuosi, jolloin rahayksiköksi euro 1,8 – miljoonaa vuotuista matkailijaa [v. 2015) 28 – prosenttia, matkailun osuus kansantulosta 60 000 – sukellusturistia Gozolla (v. 2015) 5,5 – työttömyysprosentti (v. 2015) 2017 – vuosi, jolloin EU:n puheenjohtajamaa 2018 – Valletta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi Ggantija – Unescon maailmanperintökohdeNähtävyyden keskellä vetää hiljaiseksi. Gozolla sijaitseva Ggantija on tiettävästi maailman iäkkäin ihmisen pystyttämä vapaasti seisova rakennelma, tuhatkunta vuotta pyramidejakin vanhempi.Valtavien kivipaasien liikuttelu, pinoaminen ja pystytys on ollut käsittämätön ponnistus.Nykytutkijat voivat vain arvailla työtapoja. Reiät kivissä kielivät köysien käytöstä.Xaghran kylän lähellä sijaitsevaa Ggantijaa kutsutaan temppeliksi. Rakennelmat ovat saattaneet liittyä hedelmällisyyden palvomiseen.Ggantija on Unescon maailmanperintökohde, jonka valmistuminen on ajoitettu vuoteen 3 600 ennen ajanlaskun alkua.Eroosiolle altis Hagar QimSuojaava telttakatos on välttämätön, sillä Hagar Qim -temppelien kivipaadet ovat eroosiolle altista pehmeähköä kalkkikiveä.Pehmeytensä vuoksi kiveä on kyetty työstetty oman aikansa (3 500–2 600 ekr.) työkaluilla.Hagar Qim löydettiin vuonna 1839 suurelta osin maan alle hautautuneena.Esihistorian hämärään on vaipunut, miten Hagar Qimin temppeliväelle kävi, miksi sivilisaatio katosi. Arvoitus vain lisää kiehtovuutta.Teksti: Marko Jokela Kuvat: Antti HentinenMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 2.2.2025 Matkailu Sodan muistoja Belgradia vartioivan linnoituksen vallihaudoissa 2.2.2025 Matkailu Tarton Peipsijärvelle pilkille – miksipäs ei! 27.1.2025 Matkailu Pahuuden monumentti – Auschwitz-Birkenau keskellä Eurooppaa muistuttaa ihmisen tekemistä kauheuksista 26.1.2025 Matkailu Lapsuus sodan keskellä: Sarajevossa sijaitseva museo kertoo sodasta lasten kokemusten kautta 26.1.2025 Matkailu Huurteista historiaa Tartossa – mainio A. Le Coq -panimomuseo 21.1.2025 Matkailu Moottori 100 vuotta: Matkamme Saksan halki 16.–22.7.1933 21.1.2025 Yleinen Viron lupaus matkailijoille – lisää kulttuuri ja urheilua 20.1.2025 Matkailu Kovaa valuuttaa maailmalla – Suomen passi 19.1.2025 Matkailu Aistien valtakunta: Mercato del Capo eli Palermon eläväinen katutori Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 7.2.2025 Klassikko Ruotsin kuningasperheen entinen Mercedes-Benz 600 Pullman huutokaupattavana – hinta-arvio jopa 250 000 euroa 6.2.2025 Käyttötesti Käyttötesti: Volkswagen Tiguanin huono tuuri jatkuu: nestevuoto pakotti korjaamolle 6.2.2025 Laivat Tallinkin Star palasi Itämerelle puolentoista vuoden jälkeen - korvaa kaksi laivaa Viron ja Ruotsin välisellä oikoreitillä 6.2.2025 Yleinen Karakatitsa – ruma jäiden etenijäihme Virosta 6.2.2025 Kuluttajat Käytettyjen autojen kaupasta eniten yhteydenottoja kuluttajaneuvontaan – kaksi autoliikettä on ylitse muiden: ”Tietenkään se ei hyvältä tunnu” 4.2.2025 Kuluttajat Tapion vain reilu 400 kilometriä ajettu uusi Volkswagen-sähköauto hyytyi kesken ajon tielle: ”Rekkaa ohittaessa olisi tullut kylmä hiki” 1.2.2025 Huutokauppahelmet Huutokauppahelmet: Nopeusennätys-Audi 5000 CS quattro '86 5.2.2025 Koeajo Koeajo: Mazda 3 – kuin ostaisit käytetyn auton, ja hyvä niin 7.2.2025 Klassikko Ruotsin kuningasperheen entinen Mercedes-Benz 600 Pullman huutokaupattavana – hinta-arvio jopa 250 000 euroa 6.2.2025 Yleinen Karakatitsa – ruma jäiden etenijäihme Virosta 28.1.2025 Kuluttajat Nikon auto kivitettiin lommoille – vakuutusyhtiön mielestä kysymyksessä olikin törmäysvahinko 4.2.2025 Kuluttajat Tapion vain reilu 400 kilometriä ajettu uusi Volkswagen-sähköauto hyytyi kesken ajon tielle: ”Rekkaa ohittaessa olisi tullut kylmä hiki” 18.1.2025 Lentokoneet Finnairin kuukausi sitten vastaanottama tuorein Airbus A350 on tuotekehityksen myötä jopa viisi tonnia alkuperäisiä yksilöitä kevyempi 7.1.2025 Uutinen Vakuutusyhtiö ei korvannut peurakolaria – auton vauriot johtuivat peuran väistämisestä eikä törmäyksestä peuraan 8.1.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Peugeot teki luksussedanin keskelle poikittain sijoitetulla diesel-V12:lla