Tallinna keskiaika

Matkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 15.1.2020

Viro houkuttelee jälleen – nyt suunnataan Tallinnaa kauemmas

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet Viroon aikovista suomalaismatkailijoista suuntaa myös Tallinnan ulkopuolelle.

Tuoreen matkailijatutkimuksen perusteella suomalaisten kiinnostus matkailla Viroon on viriämässä uudelleen – puolitoista vuotta kestäneen hiipuneen jakson jälkeen.

Visit Estonia eli Viron matkailun edistämiskeskus on tutkinut suomalaisten käsityksiä Virosta matkailumaana. Kyselyyn vastasi 1 200 eri puolilla Suomea asuvaa 18–79-vuotiasta, jotka ovat kertoneet tekevänsä yhden tai useamman päivän pituisia vapaa-ajan matkoja ulkomaille vähintään kerran 3–4 vuoden aikana.

Vastanneista yli kaksi kolmesta eli 69 prosenttia piti todennäköiseksi saapumistaan seuraavan 12 kuukauden aikana vapaa-ajan matkalle Viroon – suurin osa heistä suunnittelee yhtä tai kahta matkaa kyseiselle ajanjaksolle. Kaikista vastanneista 46 prosenttia on käynyt Virossa viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana.

Matkan aktiviteettiaikomukset eivät yllätä. Viidestä tärkeimmästä aktiviteetista mainitaan eniten ravintoloissa ja kahviloissa käynti (71 %) sekä ostosmahdollisuudet (69 %). Seuraavaksi suosituimpia ovat wellness- tai kylpyläpalvelut (38 %), museot ja näyttelyt (33 %), arkkitehtuuri (30 %), kulttuuritapahtumat (28 %) sekä luonnossa oleskelu (27 %).

Hintamielikuva vaikuttaa

– Päätimme kartoittaa yleisön näkemyksiä syistä, jotka olivat vähentäneet Viron-matkailun suosiota jo reilun puolentoista vuoden ajan. Vastauksissa syiksi nimettiin useimmin ’kaiken jo näkeminen’, kaukomaiden ja etelänlomien houkuttelevuus, Viron yleinen mielenkiinnottomuus sekä terveys- tai rahamurheiden vaikutus matkailumahdollisuuksiin, Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi taustoittaa.

Kunkin edellä luetellun syyn mainitsijajoukot olivat suuruudeltaan 15–17% niistä 211 vastaajasta, jotka olivat kertoneet jättävänsä Viron-matkan todennäköisesti tekemättä kyselyä seuraavan 12 kuukauden aikana. Raussin mukaan matkailuinnon viriämisestä kertovat kohentuneet satamien matkustajatilastot ja majoitusluvut.

– Hintojen nousu Virossa on toki ollut kiistämätön fakta, mutta niiden muuttumista jo liian korkeiksi kritisoi kyselyssämme vain kymmenkunta henkilöä. Kehnon asiakaspalvelun mainitsi vieläkin harvempi, ainoastaan kolme vastaajaa.

Raussin mukaan eritoten pienyrittäjä- ja palvelukeskeisillä aloilla kuten kauneudenhoito- ja ravintolapalveluissa Viro tarjoaa ihan entiseen malliin erinomaista hinta-laatusuhdetta.

Aktiivit eivät jättäneet Viroa

Tuoreista kyselytuloksista käy ilmi, että matkustustiheyttään Viroon vähensivät viime vuosina erityisesti 25–54-vuotiaat suomalaismatkailijat sekä Uudenmaan pohjoispuolisen Etelä-Suomen ja Itä-Suomen asukkaat.

Nuoret aikuiset, yli 55-vuotiaat, Helsingin ja Uudenmaan sekä Länsi-Suomen asukkaat samoin kuin todelliset Viro-aktiivit eli yli 10 kertaa maassa käyneet ovat sen sijaan jatkaneet käyntejään maassa varsin entiseen tahtiin.

Kiinnostava tulos on, että kaikista vastanneista, jotka aikovat matkustaa Viroon lähiaikoina, yli puolet eli 54 prosenttia pitää joko hyvin tai melko todennäköisenä sitä, että he liikkuvat matkallaan myös Tallinnan ulkopuolella.

Tartto, Pärnu ja Viljandi houkuttavat

Raussin mukaan pääkaupunkiseudun nuoret harrastavat nyt nopeita päiväpyrähdyksiä lahden yli, mutta mitä iäkkäämmästä matkailijasta on kyse, sitä suurempi on kiinnostus myös Viron muita kaupunkeja kohtaan.

– Parina viime vuonnahan synkimmät tilastotappiot koettiin juuri Tallinnan hotelleissa, samalla kun muut kaupunkikohteet toimivat vaimentavana puskurina.

Raussi tervehtii ilolla viime lokakuussa havaittua suuntausta, jossa yöpymiset lisääntyivät jo Tarton, Pärnun, Viljandin ja läntisen Viron rannikkoseuduillakin.

Tallinnassa ovat vierailleet melkein kaikki vastaajat. Pärnussa on käynyt 41 %, Tartossa 22 % ja Saarenmaalla 17 % vastaajista. Virossa vierailleista 47 prosenttia on viipynyt vain yhdessä paikassa, 36 % on vieraillut 2–3 paikassa ja 17 % vähintään neljässä paikassa.

Pian avautuu uusia perhekohteita

Ja lisää matkailumannaa on luvassa, sillä vappuna Saarenmaan Kuressaareen avautuu uusi koko perheen elämyskeskus WOW!, joka tarkoittaa muun muassa 4D-elokuvateatteria sekä planetaariota. Keskuksessa on esillä Saarenmaan kulttuuriperinteet kuten käsityöt ja paikallisen keittiön anti.

Historiallisista majakoista, luonnon rauhasta sekä saaristolaiselämästä tunnetulla Hiidenmaalla on tarjota huhtikuusta alkaen erityisesti perhematkailijoille suunnattu Tuulitorni-keskus. Kuusikerroksinen elämyskeskus tarjoilee puuhaa ja viihteellistä hyötytietoa – ja 20 metriä korkean kiipeilyseinän.

Narvan linnoituksen vierailukeskuksen uusi itäinen siipi avautuu toukokuussa.

Jaa artikkeli