Harjutie Punkaharju 4792

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 10.9.2017

Vuosisadan suomalaistie: onneksi olkoon Punkaharjun Harjutie!

Maisematie 4792 osoittautui yleisöäänestyksessä Suomen vuosisadan tieksi.

Elokuussa Maaseudun tulevaisuuden ja Suomen tieyhdistyksen järjestämä äänestys vuosisadan maisematiestä päätyi selkeään lopputulokseen. Yli 7 000 äänen saldosta peräti 42% ohjautui Punkaharjun Harjutielle, joka kiilasi ohi Raatteentien (30%) ja 28% äänisaldoon jääneen Päijänteen saaristotien.

– Harjutien perustamistyöt toteutti luonto viimeisen jääkauden myötä. Ihminen on käyttänyt harjua liikkumiseen jo vuosisatoja, mutta merkittävämpiin tien rakennustöihin ryhdyttiin 1700-luvulla. Voitaneen todeta, että sen aikainen rakennustekniikka säästi harjumaiseman tuleville sukupolville. Nykyisellään Harjutie palvelee alueen matkailu- ja palvelutoimijoita ja heidän asiakkaitaan. Liikuttaessa Harjutiellä voi nauttia luonnon kauneudesta, tuntea mielenrauhaa ja kun oikein keskittyy, niin voi jopa kuulla vuosisatojen taakse hevosten hirnahtelun ja kavioiden kopseen sekä vankkureiden pyörien kolinan. Aika menettää merkityksen ja voi todeta: Tällä tiellä tärkeintä ei ole määränpää, vaan matka, kiittelee Savonlinnan teknisten palveluiden johtaja Harri Halko.

Äänestyksessä Harjutien ansioiksi luettiin tien värikäs historia, alueen luontoa ja tien varrelle osuvat kiinnostavat matkailukohteet. Unohtaa ei sovi tietenkään alueen upeita maisemia.
– Tie syntyy yhteyksien tarpeesta, yhteydet muodostivat jo varhain verkon. Tieverkko puolestaan loi vuorovaikutusta ja vaurautta. Nykyisin tieverkko on Suomelle ja suomalaisille yhtä tärkeä. Se on liikkumisemme perusta ja elinkeinoelämän mahdollistaja. Tiet ja verkko ovat kehittyneet vuosien varrella ja samalla niiden tärkeys on vain kasvanut. Tiet siis ansaitsevat palkintonsa. Palkittu Vuosisadan tie on nyt ja ennen todellinen suomalaisen vuorovaikutuksen ja vaurauden luoja, linjasi puolestaan Liikenneviraston pääjohtaja Antti Vehviläinen.

Harjutie

Liikennemääristään huolimatta valtaväylät eivät pärjänneet äänestyksessä, joten historia ja maisemat veivät äänet käytännöllisyydeltä.

Pelkkien yhteyksien sijaan äänestyksessä olivat vahvoilla maisematiet, joiden historia ja maisemat pärjäsivät hyvin tiheästi liikennöityjä valtaväyliä vastaan.
– Ennakkoon arvelimme, että johtoon menisivät valtakunnan logistisesti merkittävät päätiet, mutta teiden arvokas historia ja silmiä hivelevät maisemat veivät voiton. Kauniit maisemat matkan varrelta jäävät muistiin. Vierailija muodostaa usein mielikuvan ohi ajettavista kaupungeista ja paikoista tieltä avautuvan maiseman kautta, toteaa Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen.

Finaaliäänestyksessä toiseksi tulleeseen Raatteentiehen tutustuimme hiljattain.

Kolmossijalle yltänyt Päijänteen saaristotie on sekin sangen ansioitunut.
– Päijänteen saaristotie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014. Reitiltä pääsee helposti poikkeamaan katsomassa nähtävyyksiä, tutustumassa kyliin ja käyttämään lukuisia palveluita. Niin matkailijoille kuin paikallisille reitti on ainutlaatuinen. Sen varrelta pääsee maisemiin ”kiinni” ja liikkuja kietoutuu maisemiin jo suoraan autosta. Vapaa-ajan asukkaat kuvaavat reittiä mieltä rauhoittavaksi mökkitieksi. Loma alkaa jo matkalla. Reittiin kuuluva Pulkkilanharju on oma luku sinänsä, jääkauden muovaama luonto on käsin kosketeltavissa ja aistittavissa. Tiellä liikkuessa tuntee olevansa kuin osa Päijänteen kansallispuistoa ja harvassa paikassa pääsee ajamaan kansallispuiston läpi, kertoo Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

Onneksi olkoon tie 4792!

Lähde: Suomen Tieyhdistys Kuvat: Google Maps, Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli